Bir ermeni subayı Macaristan’da siyasi nedenlerle öldüren Azeri subayın Azerbaycan’a iadesi ve serbest bırakılması konusunda “Ermenistan iğneyi ne zaman kendisine batırmayı öğrenecek” başlıklı yorumda, Ermenistan bakımından haklı görülebilecek tepki hakkında bir karara varmadan önce, terör suçundan tutuklu olduğu Fransa’dan Ermenistan’a iade edilen ve orada bir kahraman gibi karşılanan V. Garabedian örneğinden hareketle, Ermenistan’ın konuya ilişkin ilkesel tutumu hakkında bir değerlendirme yapma gereğine işaret edildiği hatırlanacaktır.
Ermeni milliyetçiler tarafından son iki hafta içinde düzenlenen iki anma programı maalesef kanlı bir geçmişe övgü yağdıran tek yanlı bir tutuma taze örnekler vermiştir. Bunlardan birisi terör örgütü üyesi, eline türk diplomatlarının kanı bulaşmış bir canidir. Fransa’da bir süre tutuklu kaldıktan sonra Ermenistan’a dönen, orada heykelleri mutena yerlere dikilen, 1991’de Dağlık Karabağ’da Azeri halka karşı girişilen katliamda ermeni askeri birliklere komuta eden ve orada 1993 yılında, kim tarafından nasıl öldürüldüğü hala açıklanmamış olan bir kişidir.
Diğeri 18 Temmuz 1921’de İstanbul’da Pera Palas oteli önünde, Azerbaycan’ın içişleri bakanı Civanşir’i siyasi nedenlerle öldüren, yargılandığı ingiliz askeri mahkemesince serbest bırakılan bir diğer teroristtir. Trabzon doğumlu, Osmanlı vatandaşı bu caninin geçmişi de tek cinayetle sınırlı değildir. Birinci dünya savaşında doğu anadoluyu işgal eden rus birliklerinin içinde yer almış, rus birlikleri çekilirken de cephe gerisini , diğer ermeni çete birlikleriyle “emniyete almıştır”.
Bu iki anma töreni tek taraflı tarihi belleğin ne kadar yanlış ve yanıltıcı olabildiğinin yeni bir örneğini oluşturmakta, karşılıklı anlayış ve bir helalleşmeye hizmet etmek bir yana, olası bir Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasını bilinçli bir şekilde baltalamakta, mayınlamaktadır.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ATEŞKES’İN ONSEKİZİNCİ YILINDA AZERBAYCAN-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Alev KILIÇ 31.10.2012 -
RUSYA’NIN ÖNDERLİĞİNDE AVRASYA’DA YENİ DÜZEN VE BİRLİK ARAYIŞI
Alev KILIÇ 27.11.2012 -
ERMENİ TERÖRÜ
Alev KILIÇ 24.01.2013 -
ATEŞKES’İN ONSEKİZİNCİ YILINDA AZERBAYCAN-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Alev KILIÇ 30.10.2012 -
AVRUPA BİRLİĞİNİN DOĞU ÜLKELERİNE AÇILIM SÜRECİNDEKİ ÇİFTE STANDARD
Alev KILIÇ 02.04.2013
-
RASMUSSEN'İN HALEFİ BELLİ OLUYOR
Hande Apakan 18.03.2014 -
TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARI VE YAPICI AVRASYACILIK
Mehmet Oğuzhan TULUN-Teoman Ertuğrul TULUN 23.05.2022 -
İZMİR YANGINI VE ERMENİ İDDİALARINDA BİR ÇELİŞKİ DAHA
Alev KILIÇ 14.12.2012 -
ZAHAROVA’NIN “SOYKIRIM SÖZCÜLÜĞÜ”
Tuğçe TECİMER - Selenay Erva YALÇIN 11.02.2025 -
AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ G20 KONULU TOPLANTI DÜZENLEDİ
AVİM 15.11.2013
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS