ORTA ASYA’DA ORTAK ÇIKARLAR DOĞRULTUSUNDA İŞ BİRLİĞİ GÜNDEMİ - AYÜ AVRASYA ARAŞTIRMA ENSTITÜSÜ - 01.09.2021
Blog No : 2021 / 50
24.09.2021
2 dk okuma

Ahmet Yesevi Üniversitesi - Avrasya Araştırma Enstitüsü (Kazakistan)

Haftalık Bülten (01.09.2021-05.09.2021, No: 318)

Erkinbek TURGINOV

 

Bölgedeki siyasi ve güvenlik konularının giderek daha önemli hale geldiği bir dönemde Orta Asya devletleri liderleri Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comart Tokayev, Cumhurbaşkanı Sadır Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov başkanlığında başkanları istişare toplantısı yapılmıştır. Toplantıya, Orta cumhurbaşkanları ile birlikte, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Orta Asya’daki özel temsilcisi Natalya German da katılım sağlamıştır. Bölgenin güvenliği ve hem kardeş hem de komşu olan beş devlet arasındaki uluslararası ilişkileri geliştirme konusunda önemli meseleler üzerinde görüşülerek geleceğe dair bir program oluşmuştur. Orta Asya ülkeleri devlet başkanlarının ilk istişare toplantısı 2018’de Kazakistan’da, ikincisi ise 2019’da Özbekistan’da 2020’de Kırgızistan’da üçüncü toplantı salgın nedeniyle ertelenmiştir. Farklı tarihlere ertelenen istişare toplantısı, “Bir elin beş parmağı” sloganıyla, 6 Ağustos 2021 tarihinde Türkmenistan gerçekleşmiştir.

Son yıllarda ülkelerin ulusal ekonomilerindeki gelişmeler ve nüfus artışı sonucunda enerji talebi ve güvenliğin önemi bölge ülkelerinin gündemine sıkça giren konular haline gelmiştir. Yeşil enerji ve enerji tasarruflu teknolojilerin devreye girmesi, enerji alanlarının oluşturulması, mücadele ve su kıtlıklarının çözümü ortak çıkar olarak düşünüldüğünde, bölgesel sorunların hızla çözülmesi kalkınma sürecine de olumlu katkılar sunacaktır. Bu sorunlar arasında enerji alanında bölge ülkelerine ait ilgili bakanlıkların enerji sorunlarının çözümünde iş birliğini artırması, bölgenin sürekli büyüyen salgından dolayı daha fazla görünür hale gelen gıda ve tarım ürünleri yetersizliği gibi konular ortak çıkarlar ve ortak güvenlik meseleleri yer almaktadır. Bu noktada Orta Asya ülkelerinin tarım bakanları tarafından, her ülke için bölgesel gıda güvenliği izleme sistemi oluşturma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu tür meseleleri çözmek için her yıl bir araya gelerek toplantı yapma kararı alınmıştır.

Makalenin tamamını okumak için tıklayınız

AYÜ Avrasya Araştırma Enstitüsü haftalık bülten sayfası: https://www.eurasian-research.org/publication_categories/ebulletintr/?lang=tr


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.