HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI, OBAMA’YA KARŞI - HÜRRİYET DAILY NEWS - 26.07.2018
Blog No : 2018 / 50
02.08.2018
4 dk okuma

Hürriyet Daily News  (Gazete Baskısı 26 Temmuz 2018/ Internet Baskısı 31 Temmuz 2018)

Teoman Ertuğrul Tulun*

18 Temmuz'da, ABD eski Başkanı Barack Obama, Nelson Mandela Vakfı tarafından düzenlenen 2018 Nelson Mandela Yıllık Konferansı sırasında Güney Afrika'da gündem olan bir konuşma yaptı. 2018 Konferansı'ın teması, “Mandela'nın Mirasını Yenilemek ve Değişen Dünyada Aktif Yurttaşlığı Teşvik Etmek” idi. Vakfın internet sitesine göre, “konferanslar, bölünmüşlükler arasında köprü kurmak, ideolojik çizgilerde çalışmak ve baskıya ve eşitsizliğe direnmek için şartlar yaratmaya odaklandı”. Obama'nın konuşması uluslararası basın tarafından “görevden ayrıldığından beri en önemli konuşması” olarak kabul edildi ve çoğunlukla “bir kez bile mevcut [ABD] Başkan'ın adını anmadan Donald Trump'a karşı güçlü bir çıkış” olarak kabul edildi.

 

Obama’nın konuşması, ırk ayrımcılığı, sömürgecilik ve beyaz üstünlükçülüğüne dair güçlü referanslar içeriyordu. Şöyle diyordu; “Afrika'nın çoğu… sömürge yönetimi altındaydı. Egemen Avrupalı güçler… bu kıtayı ve halkını esas olarak toprak ve bol doğal kaynaklar ve ucuz emek için yapılan bir yarışın ganimeti olarak gördüler. Ve siyah ırkın daha aşağı olması, siyahların kültürüne, ilgi ve isteklere karşı kayıtsızlık doğaldı. ” “Bazı ırklar, bazı ülkeler, belli gruplar doğası gereği üstünlük arz ediyordu; şiddet ve zorlama yönetimin temel dayanağıydı ve güçlü olanın zayıfları ezerdi” diyerek değerlendirmesine devam etti. Mevcut uluslararası düzenin çelişkilerini analiz ettikten sonra, “artık dünyanın çoğunun işlerini eskiden olduğu gibi daha tehlikeli, daha acımasız bir şekilde yürütmeye geri dönmekle tehdit ettiğini görüyoruz” uyarısında bulundu ve “… yasalar kitaplara yazılsa da, anayasalarda harika açıklamalar yer alsa da, son birkaç on yıl boyunca uluslararası konferanslarda veya Birleşmiş Milletler'in salonlarında çok güzel sözler konuşulsa da, eskinin ayrıcalık, güç, adaletsizlik ve sömürü yapıları hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmadı. ”

 

Obama, bu bağlamda fırsatlara sahip olanların hala etnik ve dinsel farklılıklarla belirlediğini vurguladı ve “temel örgütlenme ilkesi, insanları bir arada tutan şey olarak bağnaz milliyetçiliğe, yabancı düşmanlığına ve kabilesel, ırksal ya da dini üstünlük doktrinlerine dayanan ülkeler," diyerek uyardı; kendilerini iç savaş veya dış savaşla tükenmiş bulmaya mahkumdur". Şu çarpıcı gözlem ile konuşmasını sonlandırdı: “Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Afrika'da ırk ayrımcılığının hala var olduğu gerçeği”.

 

 Oldukça ilginç bir tesadüf eseri, Obama’nın konuşmasıyla tam olarak aynı tarihte uluslararası basında, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok’un uluslararası kuruluşlar için çalışan Hollandalılarla yaptığı özel bir toplantıdaki ifadesi yer aldı; “Bana, asıl nüfusun hala yaşadığı, çok etnik yapılı veya çok kültürlü (...) ve huzurlu bir topluma sahip bir ülke gösterin. Ben bir tane bile bilmiyorum". Bakan Blok'a göre, her toplumun göçmenleri alma konusunda sınırları vardır. Köşede bir Türk fırıncı olması "çok güzeldir", ama bunun bazı “yan etkileri” olabilir. Ayrıca, aktarıldığına göre, farklı insan gruplarının birbirleriyle anlaşamadıklarının genetik olarak saptandığını da söylemiş. Konuşması şöyle alıntılanmış; "Muhtemelen genlerimizin derinliklerinde, birlikte avlanmak ya da bir köyü geçindirmek bir iyi örgütlenmiş bir gruba sahip olmak istiyoruz. Ve tanımadığımız insanlarla bağlantı kuramayız."

 

Önceki yazılarımızda, “saldırganlık ve şiddet içeren yabancı düşmanlığı artık aşırı seviyelere ulaştığını ve eski tarz ırkçılığın yerini aldığını" söylemiştik. Irkçı ayrımcılık biçimleri, halk tarafından kabul edilen aşırı yabancı düşmanlığına dönüştü. ” Sosyal açıdan en ilerici ülkelerden birinin en önemli milletvekillerinden birinin sözleri, ırkçılığın hayatta ve dünyada gelişmekte olduğunu ürpertici bir şekilde hatırlatıyor. Dünya Obama'nın bilgece tavsiyelerine kulak vermelidir.

* Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM)

Bu yazı ilk olarak Hürriyet Daily News’da İngilizce yayınlamıştır. Yazının orijinali için tıklayınız: http://www.hurriyetdailynews.com/opinion/teoman-ertugrul-tulun/dutch-foreign-minister-versus-obama-135233


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.