Amerika'nın Sesi (24 Nisan 2022)
Yıldız Yazıcıoğlu - Murat Karabulut
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu öncesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun 24 Nisan 1915 tarihli Ermeni nüfusa yönelik “tehcir (zorunlu göç)” kararıyla yaşanan olaylar nedeniyle “soykırım” tartışması devam ediyor.
Türk Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasıyla ABD Başkanı Joe Biden’ın da ilk kez geçtiğimiz yıl kullandığı aslında uluslararası boyutta hukuki bir tanımlama olan “soykırım” ifadesiyle 24 Nisan 1915 sonrasındaki olaylarda hayatını kaybedenler için yapılan anma açıklamalarına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden’ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz. Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz. Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır. Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür” denildi.
[...]
Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı Emekli Büyükelçi Alev Kılıç ise, 24 Nisan’ın yıldönümü kapsamındaki tartışmalara yönelik Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine dönük engellemelere işaret etti. “Soykırım” ifadesi hukuki bir kavram iken aksi şekilde kullanıldığını vurgulayan Kılıç, engellemelere rağmen aklı selim gereği yürütülmesi gerektiğini söylediği Ermenistan ile normalleşme sürecinden vazgeçilmeyeceği görüşünü aktardı.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- AZERBAYCAN'DAN BİDEN'A TÜRKİYE TEPKİSİ! TALİHSİZ BİR DURUM Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 25.04.2022
-
KIRGIZİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI GÖREVİNDEN ALINDI Orta Asya 25.04.2022
-
ÇİN UZAYA SAVUNMA SİSTEMİ KURACAK Asya - Pasifik 25.04.2022
- IRAK'IN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ MASLAHATGÜZARI TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI Irak 25.04.2022
- 24 NİSAN’DA “SOYKIRIM” GERİLİMİ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 25.04.2022
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS