
28 Mart 2024 Perşembe günü, Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) ve Ankara Üniversitesi Uluslararası Siyasi ve Ekonomik İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi (USEİM) işbirliğiyle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mülkiye Şeref Salonu’nda Emekli Büyükelçi Bilal Şimşir'in anısına "21. Yüzyılda Türk Diplomasisi ve Dış Politika: Çok Kutuplu Dünyada Yeni Perspektifler" başlıklı konferans düzenlenmiştir.
Konferansın açılış konuşmalarını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik, AVİM Başkanı Emekli Büyükelçi Alev Kılıç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlileri Prof. Dr. Çınar Özen ve Prof. Dr. Ruşen Keleş yapmıştır.
Konferansta Prof. Dr. Orhan Çelik, Büyükelçi Bilal Şimşir'i anmanın önemini vurgulayarak, Ankara Üniversitesi'nin bu konferansta ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir. Emekli Büyükelçi Alev Kılıç, Bilal Şimşir'in Türk diplomasisine ve tarihçiliğine katkılarını, yazdığı eserlerin akademik dünyadaki değerini vurgulamıştır. Prof. Dr. Çınar Özen, Mülkiye'nin Türk Dış Politikasındaki rolünü ve mezunlarının katkılarını öne çıkararak, Şimşir'in bu geleneğin parçası olduğunu belirtmiştir. Prof. Dr. Ruşen Keleş ise birlikte asistanlık yaptığı Bilal Şimşir’e dair anekdotları paylaşarak Şimşir’in öğrencilik ve asistanlık dönemlerinde, Dışişleri’nde özverili çalışmalarına, bilimsel araştırmalara olan tutkusuna dikkat çekmiş, onun sadece bir diplomat değil, aynı zamanda önemli bir bilim insanı olduğunu anlatmıştır. Her konuşmacı, Şimşir'in mirasının çok yönlülüğünü ve onun akademik ile diplomatik kariyerinin birleşimindeki benzersizliğini ortaya koymuştur.
Açılış konuşmalarının ardından AVİM Analisti Dr. Teoman Ertuğrul Tulun, "Bilal Şimşir'in Akademik Mirası" başlıklı özel bir sunum yapmıştır. Tulun, Bilal Şimşir'in yaşamının ve çalışmalarının, onun bir Balkan Türkü olarak karşılaştığı zorluklar ve idealist bir vatansever olarak gösterdiği çaba tarafından şekillendiğini ifade etmiş, farklı konu yelpazesinde yazdığı kitaplarla nasıl üretken bir tarihçi olduğunun altını çizmiştir.
"21. Yüzyılda Türk Diplomasisi ve Dış Politika: Çok Kutuplu Dünyada Yeni Perspektifler" başlıklı panelde, çalışmalarıyla pek çok kişiye ilham kaynağı olmuş olan Bilal Şimşir’in mirasının anlaşılması ve geleceğe taşınması amacıyla Türk dış politikasına dair akademiden, diplomasiden ve düşünce kuruluşundan konuşmacıların perspektifleri sunulmuştur. Panelin moderatörlüğünü AVİM Analisti Gülperi Güngör yapmıştır.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melek Fırat, "Türk Dış Politikasında Batıcılığın Dönüşümü" başlıklı sunumunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinde Batıcılığın hem iç hem de dış politikaya etkilerini ele almıştır. Prof. Dr. Melek Fırat, Türk dış politikasını farklı dönemlere ayırarak analiz etmiş ve Batıcılık fikrinin zaman içerisinde dönüşümünü tartışmıştır.
Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp "Çok Kutuplu Dünya ve Türk Dış Politikası" konusuna odaklanmış, Dışişleri’ndeki tecrübeleri ışığında “çok merkezli” bir dünyada Türk Dış Politikasına dair değerlendirmelerini aktarmıştır.
AVİM Analisti Mehmet Oğuzhan Tulun ise "Türkiye'nin Ulusal Çıkarları ve Yapıcı Avrasyacılık" konulu sunumuyla panelde yer almış, Yapıcı Avrasyacılık kavramı ile Türkiye'nin Batı ile çıkarlar ve değerler temelinde bağlarını korurken Doğu ile yeni işbirlikleri kurması gerektiğini vurgulamıştır.
Panel soru - cevap bölümü ile sona ermiştir.
Değerli diplomat, akademisyen, yazar merhum Büyükelçi Bilal Şimşir’in aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz.
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“BOLŞEVİK İHTİLALİ SONRASI KAFKASYA’DA TÜRKLER VE ERMENİLER” BAŞLIKLI KONFERANS