
Ermeni Araştırmaları Dergisi’nin 58. sayısında beş makale ve iki kitap tahlili bulunmaktadır. Bu yazılardan ilki Ömer Engin Lütem’in kaleme aldığı Olaylar ve Yorumlar yazısı olup, bu yazıda Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın Tüm Ermeniler Ermenistan-Diaspora Altıncı Konferansı ve daha sonra BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmalar, Ermenistan’ın 1915 olaylarına dair iddialarının tanınması yönünde yeni strateji arayışı, Ermenistan-diaspora ilişkilerinde yaşanan gelişmeler, Antelyas başpatrikliğinin Türkiye’den talepleri ve bu talepleri AİHM’ye taşıması sonrasındaki gelişmeler, Almanya’nın Ermeni iddialarına verdiği destek çerçevesinde yakın zamanda düzenlenen WATS toplantısı ve Namibya hükümeti ile Herero ve Nama kabilelerinin Almanya’ya yönelik soykırımı tanıma ve tazminat talepleri incelenmektedir.
Çatışma Sürekliliği ve Çözülemeyen/ İnatçı Çatışma Kavramı Çerçevesinde 1915 Olayları, Yeni Sorunlar ve Uzlaşma başlıklı makalesinde Ebru Çoban Öztürk, Türk ve Ermeni toplumları arasındaki ilişkilerin olumlu seyri için sadece bilinen sorunlara değil, çözülemeyen/inatçı çatışma türündeki çatışmaların sosyopsikolojik altyapısına da odaklanmak ve çözümler üretmek gerektiği değerlendirmesini yapmaktadır.
Yıldız Deveci Bozkuş, Parlamento Kararlarının Alındığı Dönemde İngiliz Basını (1982-2007) başlıklı makalesinde, BYEGM arşivinde 1982-2007 yılları arası İngiliz basınında Ermeni sorununa dair haberleri incelemekte, konuyla ilgili yer alan haberlerin hangi dönemlerde artış ve azalma gösterdiğini ve mevzubahis dalgalanmanın ortaya çıkmasında etkili olan gelişmeleri incelemekte, bu haberlerin içeriklerine dair değerlendirmeler sunmaktadır.
Hülya Eraslan, Ermeni Basını Ve Osmanlı Bankası Baskını (1896): Ceride-İ Şarkiye Ve İravunk Gazeteleri Arasındaki “Vazife-İ Sadakat” Ve “Vazife-İ İhanet” Tartışması başlıklı makalesinde 1896 yılında İstanbul’da Taşnak Ermeni Komitesi’nin gerçekleştirdiği Osmanlı Bankası baskını sırasında ve sonrasında yaşanan olayların, Ermeni basınının liberal kanadını temsil eden Ceride-i Şarkiye ile ihtilalci yayın organı İravunk’da ele alınış biçimini incelemektedir.
Doğanay Eryılmaz, Birinci Dünya Savaşı Anılarında Ermeni Çeteleri başlıklı çalışmasında Ermeni edebiyatında Birinci Dünya Savaşı’na dair anı kitaplarında Ermeni çete faaliyetlerinin nasıl işlendiğini incelemektedir. Eryılmaz, incelenen eserlerde Türk imgesinin yanı sıra, Ermeni çetelerinin ve terör olaylarının nasıl olumlu gösterildiğini, bu durumun, Ermeni edebiyatında Birinci Dünya Savaşı anlatılarının nasıl güdümlü edebiyat ürünleri olduğu ve propaganda amaçlı üretildiği görüşünü desteklediğini göstermektedir.
58nci sayının Kitap Tahlili bölümünde ise iki kitap tahlili yer almaktadır. Bunlardan birincisi, Mehmet Mert Çam tarafından hazırlanan, Yervant Odyan’ın Yoldaş Pançuni: Yoldaş Pançuni’den Sosyalist Mektuplar başlıklı kitabının incelemesidir. İkinci tahlil ise Tutku Dilaver tarafından hazırlanan, Yıldız Deveci Bozkuş ve Eda Bekçi Arı’nın Güney Kafkasya Kökenli Öğrencilerin Türkiye’ye Gelmeden Önceki ve Geldikten Sonraki Türkiye Algılarının Değişimi başlıklı kitabının incelemesidir.
YILLIK ABONELİK ÜCRETİ POSTA DÂHİL 45 TL
İSTEME ADRESİ: Süleyman Nazif Sok. No:12/B D:3-4 06550 Çankaya/ANKARA
Banka Hesabı: Terazi Yayıncılık, Garanti Bankası-Çankaya/Ankara Şb. 181/6296007
Posta Çeki Hesabı: Terazi Yayıncılık, Ankara/Çankaya/Merkez 5859221
IBAN NO: TR960006200018100006296007
Tel: 0 312 438 50 23-24
Faks: 0 312 438 50 26
E-posta: teraziyayincilik@gmail.com
Sipariş Formu için tıklayınız
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
"ERMENİ FOLKLORUNUN DOĞUŞU VE GELİŞİMİ" BAŞLIKLI KONFERANS