Değerli Okurlarımız,
Dergimizin 2021 yılındaki ilk sayısı olan 68. sayısı yayınlanmıştır. 68. sayımızda; 1 başyazı, 3 araştırma makalesi ve 1 kitap incelemesi yer almaktadır. Diğer sayılarda olduğu gibi Ermenistan’ın iç ve dış dinamiklerinde ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde Aralık 2020-Nisan 2021 tarihleri arasındaki gelişmeler, Alev Kılıç’ın kaleme aldığı “Olaylar ver Yorumlar” başlıklı başyazıda ele alınmaktadır. Kılıç makalesinde ele aldığı dönemi, 1992 yılında tarihinde ikinci kez (Ermeni siyasetçilere göre, Sovyet dönemi de hesaba katılarak üçüncü kez) bağımsız olan Ermenistan devletinin bir savaş yürüttüğü, bir yenilgi katlandığı ve ciddi bir iç karışıklık ile istikrarsızlık maruz bir zaman dilimi olarak tarihe not düşmektedir. Kılıç'ın değerlendirmelerine göre, bu dönemde Ermenistan yönetimi; bölgesel işbirliğini esas alan, gerçekçi ve barışçı bir politika ile diasporanın, Apostolik Kilisenin ve Batılı yandaşlarının baskısı ve teşvikiyle, hayalperest ve rövanşist bir strateji benimseme arasında yalpalamıştır. Karabağ yenilgisi Rusya’ya olan bağımlılığını daha da arttırmış, Ermenistan’ın Batı ile Rusya arasında ikili oynama marjını daraltmıştır. Savaş ve ateşkes anlaşmasının Karabağ’ın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü içinde yer aldığını kanıtlamasına, statü konusunun münhasıran Karabağ’da yaşayan Ermeni azınlığa tanınacak haklara inhisar ettiğini göstermesine rağmen, Ermenistan Batı ile temaslarında Karabağ üzerinde hak iddia etme girişimlerini sürdürmüştür. Türkiye ile ilişkiler konusunda da stratejik ikilem ve yalpalama devam etmiş, Türkiye bir yandan düşman olarak tanımlanırken, diğer taraftan bölgesel işbirliği ve komşuluk ilişkilerinin nasıl geliştirilebileceği arayışı gündeme gelmiştir.
68. sayıda yer alan ilk araştırma makalesi, Nevzat Sağlam tarafından kaleme alınan “Samsun Ve Civarında Ermeni Ve Rumların Faaliyetleri (1880-1920).” başlıklı makaledir. Sağlam, arşiv belgelerinden yola çıkarak Samsun ve çevresinde Ermeni çeteleri tarafından gerçekleştirilen eylemleri değerlendirmektedir. Sağlam’ın ulaştığı bilgilere bakılarak Osmanlı Devletinin Sevk ve İskân Kanunu kararını hangi çerçevede aldığı daha rahat anlaşılabilmektedir.
Dergide yer alan ikinci araştırma makalesi, Erdi Öztürk tarafından yazılan “Mıhitar Goş’un Kanunnamesi Ve Orta Çağ Ermeni Toplumunda ‘Ötekiler’ Üzerine Bir İnceleme” başlıklı makaledir. Öztürk, literatürde pek fazla incelenmeyen Mıhitar Goş’un Kanunnamesinden yola çıkarak, Ermeni toplumunun ortaçağ dönemindeki yaşantısına ışık tutmaktadır.
“Ermeni Terör Örgütlerinin Güney Kafkasya’da Gerçekleştirdikleri Faaliyetler: 1905-1906” başlıklı üçüncü araştırma makalesi Burçin Hafize Tarcan tarafından yazılmıştır. Tarcan, çalışmasında hem Azerbaycanlı yazarların hem de Ermeni yazarların görüşlerine yer vererek, karşılaştırmalı bir tahlil ile 1905-1906 yılları arasında Kafkasya’da gerçekleşen olaylara genel bir çerçeve çizmeye çalışmıştır.
Son olarak, 68. sayımızda İlahe Memmedli tarafından incelemesi yapılan bir kitap tahlili bulunmaktadır. Memmedli, Mir Möhsün Nevvab’ın “1905-1906 Yıllarında Ermeni-Müslüman Çatışması” başlıklı kitabının 2020 yılında Ali Asker ve Serap Bozpolat Ayan tarafından yapılan Türkiye Türkçesindeki çevirisini değerlendirmektedir.
Dergimizin son sayısına buradan ulaşabilirsiniz.
Tüm okurlarımıza keyifli okumalar dileriz.
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"ERMENİ SORUNUNU ANLAMAK" BAŞLIKLI KONFERANS