“HOLODOMOR: UKRAYNA’YA DAYATILAN AÇLIK (1932-1933)” BAŞLIKLI KONFERANS 4 ARALIK 2018’DE ANKARA’DA DÜZENLENDİ
Paylaş :
PDF İndir :

05.12.2018


4 Aralık 2018 günü Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği ve Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) iş birliği ile Milli Kütüphane’de “Holodomor: Ukrayna’ya Dayatılan Açlık (1932-1933)” başlıklı bir konferans düzenlenmiştir.

Konferansın açılış konuşmalarını yapan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçilisi Andrii Sybiha ve AVİM Başkanı Alev Kılıç; 1932-1933 yılları arasında gerçekleşen Holodomor’un (açlık ile öldürme) geçmişte bıraktığı acı izleri ve günümüzde Ukrayna toplumu için ne anlama geldiğini ele almışlardır.

Açılış konuşmalarının ardından dört konuşmacının olduğu panel kısmına geçilmiştir. Panelde Holodomor’un tarihi, sosyolojik, siyasi ve hukuki yönleri ele alınmıştır.  

Ukrayna Güvenlik Servisi Arşiv Direktörü Andriy Kohut, sunumunda Sovyetler Birliği döneminden kalma pek çok önemli resmî belgenin bulunduğu Ukrayna arşivlerinde bulunduğunu, bu belgelerin kullanılma açılmasıyla beraber Holodomor’la ilgili pek çok detayın ortaya çıkmış olduğunu ifade etmiştir.

Ukrayna Tarih Enstitüsü – Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi mensubu Prof. Stanislav Kulchytsky, sunumunda Sovyetler Birliği rejiminin Holodomor bağlamında hangi çerçevede hareket ettiğini, ne elde etmeye çalıştığını ve rejimin faaliyetlerinin sonuçlarının ne olduğunu anlatmıştır.

AVİM Kıdemli Analist Dr. Turgut Kerem Tuncel, sunumunda Holodomor olgusunun Sovyet-sonrası Ukrayna’da nasıl kavramsallaştırıldığını ve Holodomor’un Ukrayna siyasetindeki ve kimlik inşası sürecindeki yerini açıklamıştır.

Hukuk Doktoru ve Emekli Büyükelçi Volodymyr Vasylenko, sunumunda Holodomor’un gerçekleşme şekliyle ilgili detaylara girerek, bu olgunun hangi hukuki çerçevede ele alınması gerektiğiyle ilgili görüşlerini paylaşmıştır.

Konferans soru & cevap kısmıyla tamamlanmıştır.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten