Amerika Birleşik Devletleri (ABD) son dönemde gündeme Kürdistan İşçi Partisi (PKK)’nin Suriye uzantısı PYD’nin silahlı yapılanması Halk Koruma Birlikleri[1] (YPG)’ne silah sevkiyatı ile gündeme gelmektedir. Önceleri silah sevkiyatında bulunmadığını iddia eden ABD’nin daha sonraları adı geçen örgüte silah sevkiyatında bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu gelişme, gündemi son zamanlarda meşgul etse de ABD’nin bölgedeki Kürtlere yönelik çalışması yeni bir durum değildir. Bundan 22 yıl önce de ABD’nin bölgedeki Kürt mültecileri eğitmek için çaba harcadığı bilinmektedir. Yani bugün ABD’nin yardımının temelleri eskilere dayanmaktadır.
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada ABD’nin Türkiye’nin çıkarlarına ters yönde tutum almasının ötesinde Suriye’de terör örgütü PYD’nin silahlı kolu YPG’ye gizlice silah sevkiyatında bulunması Türkiye ve bölge ülkeleri tarafından tepki ile karşılanmıştır. Hâlbuki uzun zaman önce değil, bir yıldan biraz fazla süre önce, ABD yetkilileri PYD’nin aralarında Suriyeli, Süryani ve Hristiyan Ermenilerin de[2] bulunduğu silahlandırılmış yapılanması YPG’nin[3] PKK bağlantılı bir örgüt olduğunu ifade etmekle de kalmayıp, PKK’nin sadece Türkiye’nin değil, ABD nezdinde de terör örgütü olduğunu söylemişti[4]. ABD’nin bu konuya dâhil olması yeni bir durum değildir. 1990-1991 yıllarındaki 1. Körfez Savaşı ve İngilizce orijinali “Poised Hammer” olan ve “Kalkık Horoz” olması gerekirken Türkçe’ye “Çekiç Güç” olarak tercüme edilen olgu sonrasında, 1996 yılında Irak’ın Kuzeyinde seçme bir Kürt topluluğunun Amerika Birleşik Devletleri tarafından özel olarak yetiştirilmek üzere bölge dışına sevkedildikleri bilinmektedir. Mülteci olarak aktarıldıkları yer bugün Kuzey Kore’nin vurmakla tehdit ettiği ama daha sonra vazgeçtiği ABD’nin Guam Adasıdır.
Guam Adası
545 kilometrekarelik yüzölçümü olan Guam Adası, Kuzey Pasifik Okyanusu’nun en geniş ve nüfus yoğunluğu en fazla olan adasıdır. Kuzey Mariana Adaları’nın en güneyinde yer almaktadır. Başkenti Hagåtña (Agana)’dır.[5] Turistik bir tatil adası değildir. 160 bin nüfusu bulunmaktadır. Fizikî olarak aktif volkanlar çevrili olan Ada, ABD’nin altı bin askerinin bulunduğu askeri bir üs olarak kullanılmaktadır. ABD toprağıdır.[6]
Yakın Geçmişte Guam Adası
Guam Adası’nın askeri tarih açısından son derece önemli bir rolü bulunmaktadır. Ada’nın 1954-1975 yılları arasında yaşanan Vietnam savaşı sırasında da önemli bir rolü bulunmaktadır.[8] 1996 yılının Eylül ayında ise Ada’ya ABD tarafından 6636 Iraklı Kürt mülteci getirilmiştir[9]. 1970lerde Barzani’nin başarısız devriminden ve 1990-1991 Körfez Savaşı’ndan sonra yerleri değiştirilen Enfal Kürtleri Saddam yönetiminden kaçırılarak Guam Adası’na gönderilmiştir. Buraya gönderilen Kürtler artık Guamlı Kürtler olarak anılacaktır. 1946’da kurulan, Mustafa Barzani’nin kurucusu olan Kürdistan Demokratik Partisi ve 1975’te kurulan Kürdistan Yurtseverler Birliği arasında kayda değer siyasi bir anlaşmazlık vardır. Bu siyasi anlaşmazlığa ilaveten, dini çatışmaların da gözlemlendiği bölgeden gelen Kürtlerin iyi eğitim aldıkları, İngilizce eğitiminde başarılı oldukları belirtilmektedir[10]. Guam’da eğitim gördüğü ifade edilen Kürt sığınmacılardan bazıları Irak’ın Kuzeyi’ne yerleştirilmiş, bazıları ise ABD’nin Tennessee eyaletinin başkenti Nashville’e gönderilmiştir. Aslında Kürtlerin Nashville’deki varlığı 1970’lere dayanmaktadır. Bugün Nashville’de 15.000 civarında Amerikan vatandaşı Kürt yaşamaktadır.[11] Hatta burada Tennessee Kurdish Community (TKCC) adında bir topluluk mevcuttur. ABD Başkanı Donald Trump 1990’larda kurulan TKCC’nin bulunduğu Nashville’deki Kürtler ve gelme olasılığı olan başka Kürtler dikkate alınarak önlemler alınması çağrısında bulunmuştur[12].
ABD’nin YPG’ye Silah Yardımı
Kürt topluluğuna melce olan ABD bugün hala Irak’ın Kuzeyi’ndeki silahlı yapılanmaları açıkça desteklemektedir. ABD Savunma Bakanlığı PKK’nın Suriye yapılanması PYD/YPG’ye silah ve mühimmat sevkiyatı yaptıklarını açıklamıştır.[13] Bu durum son yıllarda pek çok kez haber olmuştur. 2014, 2016 ve 2017’de ABD’nin IŞİD ile mücadeleyi öne sürerek yaptığı silah yardımları bilinmektedir. Uluslararası bir terör örgütü ile mücadele ederken Türkiye için tehlike arz eden başka bir terör örgütünü “terör örgütü” olarak değerlendirmekten imtina eden ABD, 2016’da PYD/YPG’nin PKK ile organik bir bağı olduğunu itiraf etmişti. Bu bağlantıyı itiraf eden kişi de herhangi biri değildir. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’a, Güney Carolina Senatörü Lindsay Graham önce PYD’yi duyup duymadığını sormuştur. Bu soruya Carter “evet” cevabı vermiştir. YPG’nin PYD’nin silahlı kanadı olduğu sorusuna da “evet” demiştir. En sonunda Senatör’ün PKK’nın Türkiye’de aktif bir terör örgütü olduğuna dair sorusuna ise Savunma Bakanı Carter, sadece Türkiye için değil, ABD için de terör örgütüdür, yanıtını vermiştir. Ancak yine de PYD/YPG yapılanmasını terör örgütü olarak görmediğini de ifade etmiştir.[14]
Bugün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından Zeytin Dalı Harekâtı, ABD’nin desteklediği bir terör örgütüne yönelik bir operasyon olarak değerlendirilmektedir. Bölgedeki Kürt halkına yönelik değil ama Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden terörist bir yapılanmanın bitirilmesi amacıyla girişilmiş bir operasyon olarak ifade edilmektedir.[15]
1990’dan sonra Suriyeli Kürtlerin ABD’nin “sığınmacı kampları” adı altında Guam Adası’nda eğitilmeleri ve sonra kiminin ABD’nin eyaleti Tennessee’de varlık göstermesi kiminin Suriye’deki terör faaliyetlerine aktif bir şekilde katılımı bugün ABD’nin terör örgütüne silah desteğinin gerekçesini oluşturmaktadır. Şaşırtmayan bu durum, Türkiye için dış politikada derin yansımaları olan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
[1]"Learn About YPG: People's Protection Units." The Kurdish Project. https://thekurdishproject.org/history-and-culture/kurdish-nationalism/peoples-protection-units-ypg/.
[2]"Learn About YPG: People's Protection Units." The Kurdish Project. https://thekurdishproject.org/history-and-culture/kurdish-nationalism/peoples-protection-units-ypg/.
[3]Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, “PKK/KCK Terrorist Organisation’s Extension in Syria: PYD-YPG”, Mayıs 2017, http://aa.com.tr/uploads/TempUserFiles/haber%2F2017%2F05%2FPKK_KCK_Terrorist_Organisation_s_Extensi.pdf.
[4] TRTWorld, “US exposes PYD & YPG links to PKK”, 11 Ağustos, 2017, https://www.trtworld.com/mea/us-exposes-pyd-ypg-links-to-pkk-95809.
[5] Encyclopedia Britannica, “Guam”, https://www.britannica.com/place/Guam.
[6] BBC Türkçe "Kuzey Kore'nin 'hedefindeki' Guam Adası", 9 Ağustos 2017, http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-40873789.
[7] Encyclopedia Britannica, “Guam”, https://www.britannica.com/place/Guam.
[8] Encyclopedia Britannica, “Vietnam War”, https://www.britannica.com/event/Vietnam-War.
[9] Pacific Daily News, "North Korea crisis latest chapter of Guam's history in America's military conflicts", 20 Ağustos 2017, http://www.guampdn.com/story/news/2017/08/20/north-korea-crisis-latest-chapter-guams-history-americas-military-conflicts/558480001/.
[10] David W. Haines and Carol Anne Mortland, Manifest Destinies: Americanizing Immigrants and Internationalizing Americans, Greenwood Publishing Group, 2001 – s. 29
[11] The Kurdish Project, "Nashvilles Growing Community of Kurdish Americans", 22 Haziran 2015, https://thekurdishproject.org/latest-news/us-kurdish-relations/nashville-growing-community-of-kurdish-americans/.
[12] Matthew Petti, "Trump Cracks Down on Refugees in Nashville's Little Kurdistan." Reason.com, 10 Eylül 2017, http://reason.com/archives/2017/09/10/trump-cracks-down-on-refugees.
[13] Basın İlan Kurumu, “ABD’den PYD’ye Silah Sevkiyatı”, http://www.bik.gov.tr/abdden-pydye-silah-sevkiyati/.
[14] “Carter ile Senatör’ün PYD Diyaloğu”, VOA.com, https://www.amerikaninsesi.com/a/carter-ile-senatorun-pyd-diyalogu/3307382.html
[15] “Kalın: Zeytin Dalı Harekâtı, ABD’nin Desteklediği Terör Örgütüne Karşı Yapılan Bir Operasyondur”, sputniknews.com, 23 Ocak 2018, https://tr.sputniknews.com/turkiye/201801231031922136-kalin-zeytindali-harekati-abdnin-destek-verdigi-terore-karsi/
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
YENİ AVRUPA KOMİSYONU 1 ARALIK’TA GÖREVİNE BAŞLIYOR: PEKİ ÖNCELİKLERİ NELER OLMALI?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 29.11.2019 -
TÜRKİYE - ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞME SÜRECİNİ BALTALAMAYI HEDEFLEYEN GİRİŞİMLER
Hazel ÇAĞAN ELBİR 16.12.2022 -
SASSOUNIAN’IN TAHLİYE EDİLMESİ KARARI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 12.03.2021 -
TARİHÇİ LİBARİDİAN: TÜRKİYE HAZIR, ERMENİSTAN HENÜZ DEĞİL
Hazel ÇAĞAN ELBİR 24.06.2021 -
ABD 2020 BAŞKANLIK SEÇİMİ SONUCUNUN AB ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 12.11.2020
-
AZERBAYCAN KARABAĞ’A GİDEN YENİ YOLU AÇIYOR
Tutku DİLAVER 26.08.2022 -
BİR YEREL ÇATIŞMADAN DAHA FAZLASI: KIRGIZİSTAN-TACİKİSTAN SINIR SORUNU
Gülperi GÜNGÖR 06.01.2023 -
KATİ PİRİ DE KABUL ETTİ: “KIBRIS SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMADAN KIBRIS’IN (AB'YE) GİRMESİNE İZİN VERİLMESİ… BÜYÜK BİR HATA”
Teoman Ertuğrul TULUN 05.04.2019 -
ÇİN’İN "ÖNLEYİCİ" GÜVENLİK MEKANİZMALARI VE UYGUR TÜRKLERİNE YANSIMALARI
Gülperi GÜNGÖR 04.01.2021 -
AVRUPA’DA YABANCI DÜŞMANLIĞI KONUSUNDA SUNULABİLECEK ÖRNEKLERİN SAYISI ARTIYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 17.12.2018
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"BİR ERMENİ OKULUNUN PANORAMASI: SANASARYAN KOLEJİ" BAŞLIKLI KONFERANS