AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (18 ARALIK – 24 ARALIK 2017)
Yorum No : 2017 / 121
25.12.2017
5 dk okuma

Geçtiğimiz hafta Avrupa’da Avusturya’nın aşırı sağ partilerinin seçim galibiyeti, AB içindeki gelişmeler, sığınmacılara yönelik politikalar, Fransa’nın radikal dinciliğe yönelik politikaları, IMF’nin İngiltere ekonomisine yönelik beklentileri, Kıbrıs’taki gelişmeler, İspanya seçimlerine ilişkin konular ön plana çıkmıştır.

 

Avusturya

Kurz ilk iş olarak Avrupa Konseyi başkanı Donald Tusk ile görüşmek için Brüksel'e geliyor. Tusk Pazartesi günü Kurz'un başbakanlığını "En sıcak duygularla tebrik ettiğini" duyurdu. Avusturya'nın yeni hükümet programında “AB, Türkiye ile üyelik müzakerelerini kesmeli” ifadesi de yer alıyor. Sebastian Kurz, Avrupa’nın en genç başbakanı oldu.

Göçmen karşıtı sağ partilerin koalisyonu oluşturması ile göreve başlayan Avusturya hükümeti ve bu hükümetin çiçeği burnunda genç lideri Sebastian Kurz'un Brüksel'in havasını nasıl değiştireceği konuşuluyor.

Deutsche Welle’nin yorumuna göre Avusturya’da sağa kayış sürpriz değil. Avusturya'nın muhafazakâr-popülist hükümet kadrosunun yemin töreni Viyana sokaklarında protesto edildiyse de Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile Avusturya Özgürlükçü Parti (FPÖ) arasındaki izdivacın Avusturyalıları şoke ettiği de söylenemez. Avusturya ‘özgürlükçü' milliyetçilere çoktan alıştı. Birçok eyalet ve bölge parlamentosunda temsil edilen FPÖ daha önce de iki koalisyon hükümetine ortak olmuştu. 2000 yılında muhafazakâr ÖVP ile iktidarı paylaşan popülistler milliyetçi liberal sayıldıkları 1980'li yıllarda Sosyal Demokrat Parti'nin de ortağı olmuşlardı. Partinin sağ popülizme kayışı 1990'larda Jörg Haider'in liderliğinde başlamıştı.

 

 

AB İçindeki Gelişmeler

AB kendi hedeflerini Uluslararası Paris İklim Antlaşması doğrultusunda belirlemek ve bu konuda dünyaya liderlik etmek istiyor ancak tüm üye ülkeler aynı seviyede hevesli değil. Almanya, Fransa ve İskandinav ülkeleri yeşil enerji için bastırırken İspanya, İngiltere ve Doğu Avrupa ülkeleri ağırlıklı fosil yakıt kullanımına daha uzun süre devam etmek konusunda ısrarcı.

Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi öncesinde Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’un sığınmacı politikası hakkında sunduğu belge tartışma yarattı. Bu belgede, kararlaştırılan kota sistemini sert bir dille eleştiren Tusk, sığınmacıların ülkelere dağılımı konusundaki bağlayıcı kota uygulamasının işlemediğini ve Birlik üyeleri arasında bölünme yarattığını savunuyor.

 

Sığınmacılar

Fransa'ya her yıl 95 bin iltica talebinde bulunulduğunu ifade eden Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, ülkeye her gelen sığınmacıyı kabul etseler bile onlara iyi imkanlar sağlamayacaklarını belirtti. Türkiye, koruma talep eden kişilere ev sahipliği yapan ülkeler arasında en önde gelirken, Türkiye’deki sığınmacı sayısının 61 ülkenin nüfusundan fazla olduğu belirtiliyor.

Avusturya'nın 2018'in ikinci yarısında AB dönem başkanlığını alacak olması ve iktidar koalisyonunda göçmen meselesinde sert politikalara sahip olunması neticesinde gözler Brüksel'in önümüzdeki altı aylık dönemde göçmen kotaları ve yerleştirme mekanizmalarında atacağı adımlara çevrildi.

 

Fransa

Ocak 2015’te Paris’te Charlie Hebdo gazetesine yönelik saldırının ardından birçok terör eylemiyle sarsılan Fransa’da en az 12 bin kişinin "radikalleştikleri" gerekçesiyle fişlendiği açıklandı. Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkede “terör tehdidi” veya “potansiyel terör tehdidi” olarak görülen 12 bin kişi , bu tehdinin önlenmesi için hazırlanmış FSPRT listesinde (Terör Nitelikli Radikalleşmenin Önlenmesi İçin Eşkal Listesi) fişlenmiş durumda. FSPRT listesinde fişlenmiş isimler polis veya istihbarat tarafından tespit edildikten veya toplum tarafından ihbar edildikten sonra “radikalleştikleri teyid edilmiş ya da edilme aşamasında olan” kişilerden oluşuyor. Bu şahıslar polis, jandarma veya cezaevleri idaresi tarafından değişik yöntemlerle aktif olarak takip ediliyor. Fransa'da 2017 başından bu yana tamamı Paris ve bölgesinde olmak üzere 5 terör eylemi gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı 7 terör eyleminin ise gerçekleştirilemeden önlendiğini açıkladı.

 

IMF

Uluslararası Para Fonu (IMF) İngiltere ekonomisinin 2017 yılı için büyüme tahminini daha önce ilan edilen edilen yüzde 1.7'den 1.6'ya düşürdü. IMF Başkanı Christine Lagarde İngiltere'nin başkenti Londra'da yaptığı basın toplantısında büyüme rakamının aşağı çekilmesinde, Brexit sonrası belirsizliğin ardından Sterlin'deki değer kaybı ve artan enflasyonun etkili olduğunu söyledi.

 

Kıbrıs

Rum Yönetimi’nin, Crans Montana görüşmelerinde Türkiye ile Güney Kıbrıs’ın, müzakerelerde izlenen siyasi tutum ve gösterilen iradeyle ilgili eşit tutulduğu Avrupa Komisyonu belgesine müdahale ettiği bildirildi.

 

İspanya

İspanya'nın girişimi ile Katalonya özerk bölgesinde yapılan erken genel seçimleri bağımsızlık yanlısı partilerin oluşturduğu birlik kazandı. Bölgesel hükümetin görevden alınan başkanı Carles Puigdemont'un bağımsızlık yanlısı Avrupa Demokratik Partisi, Oriol Junqueras'in Cumhuriyetçi Sol Partisi (ERC) ve antikapitalist Halk Birliği Adaylığı'nın (CUP) oluşturduğu Katalonya İçin Birlikte koalisyonu 135 sandalyeden 70'ini kazandı. Katalanlar referandumun ardından 27 Ekim'de tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesi kararı almış, İspanya merkezi hükümeti de aynı gün anayasanın 155'inci maddesini uygulayarak parlamentoyu feshetmiş ve Katalonya'da 21 Aralık'ta erken seçime gidileceğini ilan etmişti.

 

 

 

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten