Avrupa haberlerinde geçtiğimiz hafta öne çıkan başlıklar arasında Almanya’daki gelişmeler, Kıbrıs, yabancı düşmanlığı, İspanya’daki gelişmeler, Avrupa’da teröre ilişkin düzenlemeler, Almanya – Türkiye İlişkileri, Brexit, AB içindeki gelişmeler dikkat çekmektedir.
Almanya’daki Gelişmeler
Almanya'da 3 Ekim Birleşme Günü kutlamaları yapıldı. ‘Birlikte Almanyayız' sloganlı kutlamaların merkezi töreni bu yıl Mainz şehrinde düzenlendi. Gutenberg Müzesi'ni ziyaretin ardından Mainz Katedrali'nde dini ayin düzenlendikten sonra devlet erkânının katılacağı resmi törene geçildi. Federal devlet, eyalet, toplum kuruluşları ve devlet kurumlarının tanıtımının yapıldığı iki günlük kutlamalara 500 bin katıldı. Mainz'daki merkezi törende Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, genel seçimden sonra görevden ayrılan Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ve Başbakan Angela Merkel de hazır bulundu.
Mainz'ın hükümet merkezi olduğu Rheniland-Pfalz eyaletinin başbakanı Malu Dreyer 3 Ekim'in aynı zamanda Almanya'nın birliğinin muhafazası için verilmiş bir sinyal olacağını söyledi. Dreyer bir gazeteye verdiği demeçte, "Almanya'da kendini yalnız bırakılmış hisseden insanların olduğunu" söyledi. Dreyer, "24 Eylül genel seçimlerinin sonucu bizleri durup düşünmeye sevk etmelidir. Bunca seçmenin oyunu akıl karıştıracak Şekilde kullanmasına yol açan hatalar üzerinde değerlendirme yapmalıyız” dedi.
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı, Başbakan Angela Merkel, partisinin gençlik örgütlenmesi Junge Union'un Dresden'de düzenlenen etkinliğine katıldı. Burada bir konuşma yapan Merkel, resmi olarak ilk kez Hristiyan Birlik Partilerinin Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'le koalisyon görüşmeleri başlatacağını söyledi. Görüşmelerin zorlu geçeceğini belirten Başbakan, "Ancak önemli olan güvenilir bir hükümet kurmak" dedi.
Kıbrıs
İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanları’ndan Jack Straw, Kıbrıs’ta artık iki toplumlu ve iki bölgeli bir devlet çözümüyle adayı birleştirme müzakerelerinden vazgeçmek gerektiğini belirterek, “Çözüm, adanın bölünmesi ve adanın kuzeyindeki Kıbrıs Türk devletine uluslararası tanınmışlık vermektir” dedi.
Straw, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent’te yer alan yazısında, Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar arasındaki anlaşmazlığın ancak bölünmeyle sona erebileceğini belirtti.
Yabancı Düşmanlığı
İsveç'in Södertälje kentinde Müslümanlara ait anaokuluna taşlı saldırı düzenlendi.
Çocukların eğitim yuvasına yönelik saldırının kendilerini üzdüğünü belirten "Sinbad" isimli anaokulunun sorumlusu Osman Adem, ''İki yıldır anaokulunun camları taşlı saldırı nedeniyle kırılıyor. Bazen çocuklara camlar kırık halde eğitim vermek zorunda kaldık ama ilk defa duvara 'Defolun gidin.' ile İslam'a ve Müslümanlara hakaretler içeren nefret sözleri yazmışlar." diye konuştu.
Polisin inceleme başlattığı saldırıda, bir sınıfın camları kırılırken duvarlara İslam ve Müslümanlara hakaret içeren çirkin sloganlar yazıldı.
İspanya’daki Gelişmeler
Katalonya'da polis şiddetini protesto amacıyla genel grev ilan edildi. Başbakan Rajoy müdahalenin orantılı olduğunu ve referandumun hükümsüz sayılacağını duyurmuştu.
İspanya'nın ekonomik bakımdan en gelişmiş bölgesi olan Katalonya'nın bağımsızlık yanlıları ‘yozlaşmış' olarak tanımladıkları Madrid'deki merkezi yönetime aşırı mali kaynak arttırmak zorunda olduklarından kendi gençlerinin geleceğinin karartıldığını iddia ediyorlar. Bağımsız Katalan bölgesinin Avrupa'da daha iyi bir konuma geleceği de öne sürülen savlar arasında.
Avrupa Parlamentosu'ndaki muhafazakâr partiler ortak grubunun (Avrupa Halk Partisi) başkanı Manfred Weber de taraflara görüşmeleri için çağrıda bulundu. Weber "Krizi tırmandırmak değil, sadece İspanya Anayasası temelinde yürütülecek yapıcı diyalog çözüm getirebilir” dedi.
Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun Pazartesi günü yapmayı planladığı ve bağımsızlık ilânın beklendiği oturum, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alındı. Daha önce İspanya medyasında yer alan konuyla ilgili haberlerin ardından, mahkeme sözcüsü tarafından bugün yapılan açıklamada, oturumun yasaklandığı belirtildi.
Katalanlar, daha önce de Anayasa Mahkemesi'nin kararını dikkate almamıştı. Anayasa Mahkemesi'nin askıya alınması kararına rağmen bağımsızlık referandumu yapılmıştı.
Bağımsızlık karşıtlarının pazar günü Barselona'da düzenlediği gösteriye yaklaşık 350 bin kişi katıldı.
Katalan Meclisi, salı günü bağımsızlık ilanını görüşmek üzere toplanacak. Kritik toplantı öncesi bir yanda Barselona sokakları, diğer yanda ise Madrid hükümeti Katalonya Başkanı Carles Pugdemont’a yönelik baskısını artırdı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya’nın özerklik statüsünün askıya alınabilceğini belirtti.
Pugdemont, daha önce yaptığı açıklamada referandum sonucunu uıygulamaya kararlı olduklarını ifade etmişti.
Avrupa’da Teröre İlişkin Düzenlemeler
Olağanüstü hâl (OHAL) uygulamasının yaklaşık iki yıldır yürürlükte olduğu Fransa'da Ulusal Meclis, insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle sivil toplum örgütlerince eleştirilen yeni terörle mücadele yasa tasarısını kabul etti.
Fransa İçişleri Bakanı Gerard Colomb, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, "Halen savaş durumundayız" dedi ve tehdit seviyesini "çok ciddi" olarak tanımladı.
Ancak insan hakları örgütleri, OHAL'in son iki yıldaki saldırıları engelleyemediğine dikkat çekerek yapılan uygulamaları eleştiriyor.
Parlamentonun alt kanadındaki oylama, hafta sonunda Marsilya kentinde bir Tunuslu saldırganın iki kadını bıçaklayarak öldürdüğü olayın ardından geldi. Bu olayla birlikte Fransa'da Ocak 2015'ten bu yana cihatçılar tarafından gerçekleştirilen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 241'e yükseldi.
İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde tartışmalı referandumun ardından sokaklar boş kalmıyor. Çarşamba günü Barselona’da bir yanda ulusal birlik taraftarları, diğer yanda ise bağımsızlık yanlıları gösteri düzenledi. İspanya Kralı Felipe’nin Katalonya krizine müdahil olduğu ulusa sesleniş konuşması da siyasi gerilimi yatıştırmadı. Aksine, Katalonya hükümetinin Başkanı Carles Puigdemon Kral Felipe’ye tepki gösterdi ve referandum sonucunu uygulamaya kararlı olduklarını belirtti.
Katalonya Parlamentosu’nda çoğunluğu elide bulunduran bağımsızlık yanlıları 9 Ekim Pazartesi günü (Bugün) referandum sonuçlarını görüşmek için toplanma kararı aldı. Görüşmenin ardından bağımsızlık ilan edilmesi bekleniyor.
Almanya – Türkiye İlişkileri
Almanya'da Hessen Eyaleti Avrupa İşleri Bakanı ve eyaletin federal düzlemdeki resmi temsilcisi Lucia Puttrich, iki günlük temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gidiyor. Alman Başkonsolosluğu'nda "Almanya'nın Yeniden Birleşme Günü" vesilesiyle düzenlenecek törene katılacak olan Puttrich, Türk sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle de bir araya gelecek.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) temsilcilerle görüşmelerin de henüz teyit edilmediğini belirten Puttrich, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile randevuların ise kesinleştiğini kaydetti. Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaştığını ve bu nedenle Almanya'nın görünür kalmaya devam etmesinin önemli olduğunu belirten Alman Bakan, "Görünür olmalıyız. Temasta kalarak, köprüleri atmayarak, diyalog kurma yolları arayarak… Herkes kendi görüşlerine tutunur, kendi ülkesine çekilirse, karşılaşmaktan kaçınırsa durum çok zorlaşır. Türkiye'de Avrupa'yla ilişkide olmak isteyen, bunun için çalışan pek çok kişi olduğunu biliyorum. Bu nedenle diyaloğu sürdürmenin ve Türkiye ile iyi ilişkiler istediğimizi göstermenin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Brexit
Avrupa Parlamentosu Brexit müzakerelerinde yeterince ilerleme sağlanamamasını büyük endişeyle karşıladığını belirtti. Ezici çoğunluk tarafından kabul edilen önergede Avrupa Birliği Konseyi’nin konuya yönelik durum değerlendirmesinin ileri bir tarihe alınması talep edildi. Önergede Eylül ayında yapılan brexit müzakerelerinin dördüncü turunda İrlanda sorunu, vatandaşlık hakları ve ayrılık faturası konusunda yeterince ilerleme sağlanamadığı belirtildi.
Sığınmacılar
İngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komitesinin raporuna göre, İngiltere'ye göç taleplerini dikkate almaması nedeniyle yaklaşık 400 çocuk ebeveynlerinden ayrı yaşıyor.
İngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komitesinin (BHCR) raporuna göre, Fransa, sığınmacı çocuklarının İngiltere'ye göç taleplerini yeterince aktif biçimde dikkate almıyor.
Raporda, sığınmacıların Fransa'dan İngiltere'ye geçiş güzergahında bulunan Calais kentindeki "Jungle" (Vahşi Orman) sığınmacı kampında bulunan yaklaşık 10 bin kişinin Fransa güvenlik güçlerince tahliyesinin ardından yaklaşık 400 çocuğun Fransa'da ebeveynsiz kaldığı belirtildi.
Kaçak Göçmenler
Libya’nın Akdeniz kıyısındaki şehri Sabratha’da Avrupa’ya kaçak yollarla gitmeye hazırlanan çoğunluğu Afrika kökenli üç bin 150 göçmen yakalandı.
Güvenlik güçleri cumartesi günü insan tacirlerinin kurduğu gizli kampları tespit ederek operasyon düzenledi. Yakalanan göçmenler kamyonlarla toplama kamplarına alındı.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TÖRÖK MACARİSTAN - ENDER ARAT
Hazel ÇAĞAN ELBİR 10.02.2015 -
IRKÇI ERMENİ TERÖRİZMİNİN CEZALANDIRILMASI ÖRNEĞİ: AVUSTRALYA
Hazel ÇAĞAN ELBİR 30.01.2020 -
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN ÇİFTE STANDARTLI TAKVİMİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 06.03.2018 -
AVİM KIDEMLİ UZMANI ASLAN YAVUZ ŞİR VE AVİM UZMANI HAZEL ÇAĞAN, 11 MART 2015 TARİHİNDE SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ’NDE KONUŞMA YAPMIŞLARDIR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 10.03.2015 -
SCHOLZ’UN TÜRKİYESİZ AB HAYALLERİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 06.09.2022
-
ASALA ERMENİ SİYASETİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAYA ÇALIŞIYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 28.01.2016 -
TATİLLERDEN SONRA ERMENİ SORUNU - IV
Ömer Engin LÜTEM 08.09.2011 -
HUKUKİ VE TARİHİ BİR TARTIŞMAYA DİNİ KATMAK
Mehmet Oğuzhan TULUN 12.04.2015 -
TARİHTE BİR İLK: PAŞİNYAN-ALİYEV AÇIK OTURUMU
Tutku DİLAVER 27.02.2020 -
ERMENİSTAN İLE İMZALANAN PROTOKOLLER
Alev KILIÇ 21.10.2012
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"BİR ERMENİ OKULUNUN PANORAMASI: SANASARYAN KOLEJİ" BAŞLIKLI KONFERANS