
Srebrenitsa katliamının 20. yıldönümü öncesi Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırlanan ve yaşanan olayları soykırım olarak niteleyen karar tasarısı, 8 Temmuz 2015 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yapılan oylamada Rusya’nın vetosu sebebiyle kabul edilmemiştir.
İngiltere tarafından hazırlanan ve 7 Temmuz Salı günü oylanması beklenen karar tasarısının oylaması, tasarıyı veto edeceğini açıklayan Rusya’yı ikna çabaları sebebiyle bir gün ertelenmiş, Çarşamba günü yapılan oylamada ise Rusya’nın vetosuna takılmıştır. Rusya’nın vetosunun yanı sıra, oylamada BMGK’nın 15 üyesinden 10’u tasarı lehine oy kullanırken Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela çekimser oy kullanmıştır. Tasarıda "Srebrenitsa'da işlenen soykırım ve bu savaşta işlenen kanıtlanmış tüm savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar en sert biçimde kınanır" ifadesi yer alıyordu.[1]
Bilindiği üzere, Bosna savaşı sırasında Temmuz 1995’te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri BM’nin güvenli bölge ilan ettiği Srebretnitsa’ya girmiş, BM güçlerinin Boşnakları koruyamaması ve bölgede konuşlanan BM bünyesindeki Hollandalı birliklerin alanı terketmesi üzerine 8 binden fazla Boşnak erkek Sırp güçleri tarafından katledilmiştir. II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük toplu insan kıyımı olan Srebretnitsa katliamı, 2004’te Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi[2] ve 2007’de Uluslararası Adalet Divanı[3] tarafından soykırım olarak nitelendirilmişti.
Sırbistan ve Bosna-Hersek Sırp Cumhuriyeti tarafından sevinçle karşılanan veto kararının gerekçesi olarak Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, karar tasarısının yapıcı olmadığını, çatışmacı ve siyasi olduğunu ileri sürmüştür. Ayrıca tasarıda üç etnik grubun zulme maruz kaldığı bir çatışmada Bosnalı Sırpların tek suçlu olarak gösterildiğini ve bu tasarının Balkanlar’daki barışa hizmet etmeyeceğini, aksine gerilimi arttıracağını söylemiştir.[4]
Bu vesileyle, Srebrenitsa katliamını -soykırım olduğuna dair yetkin mahkemelerce karar olmasına rağmen- soykırım olarak kabul etmemekte ısrar eden Rusya’nın, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemekten çekinmediği görülmektedir. Bilindiği üzere, Nisan 2015’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemiş, ardından Erivan’da düzenlenen ‘Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yılını anma törenlerine katılmıştı. Ayrıca, Rusya Parlamentosu Duma da, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak bir nitelendiren bir kararı kabul etmişti.
Rusya’nın veto kararı özellikle Batı’da çok tepki görmüştür. Rusya’nın veto kararı üzerine ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Srebrenitsa'da yaşananların, mahkeme kayıtları ve tüm delilleriyle soykırım olduğunu vurgulamış ve Rusya'nın vetosunun, Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının ailelerinin kalbini kırdığını ifade etmiştir. Power ayrıca Srebrenitsa soykırımı inkar edildiği sürece BMGK’da ve bölgede anlamlı bir uzlaşma olmayacağını belirtmiştir. İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Peter Wilson da Rusya'nın tasarıyı veto etmesini eleştirerek, "Srebrenitsa'da soykırım işlendi. Bu siyasi değil hukuki bir gerçektir" demiştir.[5]
Srebrenitsa katliamı konusunda Batı’nın genel tutumunu ortaya koyan ve esasında doğru olan bu açıklamalar da Batı’nın kendisiyle ne kadar çeliştiğini göstermiştir. 1915 yılında Osmanlı’nın soykırım yaptığına dair herhangi bir uluslararası mahkeme kararı bulunmamasına rağmen, Türkiye bazı Batı ülkeleri tarafından ‘soykırım’ yapmakla suçlanmaktadır.
Srebrenitsa katliamı ile ilgili tartışmalarla birlikte, hem Rusya’nın hem de Batı’nın uyguladığı çifte standart tekrar gözler önüne serilmiştir. Bu şekilde, hukuken soykırım olduğu tespit edilmiş olan Srebrenitsa katliamı hakkında birbiriyle bu kadar zıtlaşan bu iki tarafın, konu ‘Ermeni Soykırımı’ ve Türkiye olduğunda nasıl ortak bir noktada buluştukları görülmektedir. 1915 olaylarıyla ilgili olarak, Srebrenitsa’ya ilişkin sergiledikleri tutumun tam tersi hareket etmeleri, Rusya’nın ve Batı’nın kendisiyle çeliştiğini ve ‘Ermeni Soykırımı’ iddiasını siyasi baskı aracı olarak kullandıklarını ortaya koymaktadır.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTER MECLİSİ SİYASİ İŞLER KOMİTESİNİN ONAYLADIĞI KARAR TASARISI
Ali Murat TAŞKENT 30.11.2015 -
SOYKIRIM TARTIŞMASINA NAMİBYA’DAN BİR YORUM
Ali Murat TAŞKENT 28.06.2016 -
FETHİYE’DE ŞEHİT DİPLOMATLARA SAYGI ANITI
Ali Murat TAŞKENT 31.08.2015 -
ERMENİ İDDİALARININ HUKUK NEZDİNDE İTİBARI YOKTUR
Ali Murat TAŞKENT 27.01.2017 -
AVRUPA PARLAMENTOSU VE 2015 İLERLEME RAPORUNA İLİŞKİN KARARI
Ali Murat TAŞKENT 21.04.2016
-
PATRİK SEÇİMİNDEKİ KUŞKULAR – III
AVİM 18.08.2017 -
AVRUPA-MERKEZCİ ÜSTÜNCÜLÜK SAPLANTISI VE AVRASYA KAVRAMI
Teoman Ertuğrul TULUN-Mehmet Oğuzhan TULUN 27.09.2022 -
“KUZEY MAKEDONYA” SORUNU ÇÖZER Mİ?
Vuslat Nur ŞAHİN 19.06.2018 -
STARBUCKS TÜRK KARŞITI CAHİL PROPAGANDAYA BOYUN EĞDİ
Mehmet Oğuzhan TULUN 19.02.2015 -
ÜÇÜNCÜ AVRASYA PARLAMENTOLARI BAŞKANLARI TOPLANTISI: GELİŞEN AVRASYA
Vuslat Nur ŞAHİN 11.10.2018
-
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
"ERMENİ KİMLİĞİNİ OLUŞTURMA, KORUMA VE SÜRDÜRME STRATEJİLERİ" BAŞLIKLI KONFERANS