GÜNEY KAFKASYA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA: 18-24 EYLÜL 2017
Yorum No : 2017 / 79
25.09.2017
7 dk okuma

GÜNEY KAFKASYA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA: 18-24 EYLÜL 2017

18-24 Eylül 2017 Tarihlerinde Güney Kafkasya'da Yaşanan Önemli Siyasi Gelişmeler

 

 

 

 

Azerbaycan

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov’un New York’taki ikili görüşmeleri

New York’ta gerçekleştirilen 72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı nedeniyle burada bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, aralarında Pakistan, Bahreyn, Suudi Arabistan, Ürdün’ün de olduğu çeşitli ülkelerin dışişleri bakanları ve AGİT Genel Sekreteri  ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Mammadyarov, bunlara ek olarak, AGİT Minsk Grubu Eş-başkanlarının da bulunduğu bir toplantıda Ermeni mevkidaşı Edward Nalbadyan ile de temaslarda bulundu.

Bunların yanında, 22 Eylül’de yine New York’ta gerçekleştirilen İslami İşbirliği Örgütü Yıllık Koordinasyon Toplantısı’nda bir konuşma yapan  Mammadyarov, Azerbaycan’ın bazı İslam ülkelerinde yaşanan insani sorunlar ve Myanmar’daki Arakan Müslümanlarının durumu hakkındaki görüşlerini ifade etti.  Bu konuşmasında Mammadyarov, süregitmekte olan Karabağ sorununa da değindi.

 

Rusya, ülkedeki en büyük Azerbaycan diaspora örgütünün faaliyetlerini yasakladı

Rusya Yüksek Mahkemesi, Rusya Adalet Bakanlığı’nın isteği üzerine ülkedeki en büyük Azerbaycan diaspora örgütü olan Tüm Rusya-Azerbaycanlıları Kongresi’nin faaliyetlerini yasakladı. Bu yasak, Bakü’nün tepkisini çekti. Yasağı “hasmane” olarak nitelendiren Bakü, bu kararın Rusya’nın Karabağ sorunuyla ilgili tarafsızlığı hakkında soru işaretlerine  neden olacağını belirtti.

Rus yetkililer, 2001 yılında faaliyetlerine başlayan örgütün kapatılmasını yerine getirmediği bir takım tektik/bürokratik prosedürlere bağlarken, konu hakkında konuşan Azerbaycanlılar kararın Moskova’nın Bakü ile ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini, Rusya’daki Ermeni diaspora örgütlerinin yoğun faaliyet göstermelerine izin verilirken böyle bir kararın alınmasının şüphe ve kaygı uyandırdığını belittiler.

 

Azerbaycanlı radikal islamcı teröristler

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi Başkanı Madat Guliyev, son beş yıl içerisinde yaklaşık 900 Azerbaycanlının IŞİD’e katıldığını, bunlardan elli sekizinin tutuklandığını, 195’inin Azerbaycan vatandaşlığından çıkartıldığını ve yaklaşık 300 tanesinin Irak’taki çatışmalarda öldürüldüğünü söyledi.

Guliyev, Azerbaycanlı gençlerin “yanlış yollara” sapmasını önlemek için sistematik çalışmalarına devam edileceğini sözlerine ekledi.

 

Azerbaycan’ın Güney Gaz Koridoru’na toplam katkısı açıklandı

Güney Gaz Koridoru projesinin başlangıcından 15 Eylül 2017 tarihine kadar Azerbaycan’ın bu projeye toplam katkısının 7.6 milyar Dolara ulaştığı açıklandı. Bu rakamın, projenin toplam maliyetinin %62’sine denk geldiği bildirildi.

 

Ermenistan

Ermenistan’da yetkililer Rusça’nın resmi dil olma olasılığını reddediyor

Rus yetkililerin geçtiğimiz Temmuz ayında, Ermenistan’da Rusça’nın ikinci resmi dil olmasının “iyi bir fikir” olduğu yönündeki açıklamalarından sonra, Ermeni yetkililerin bu yönde bir çalışmanın olmadığı yönündeki açıklamalarına geçtiğimiz hafta bir yenisi eklendi.

22 Eylül’de açıklamalarda bulunan Ermenistan Eğitim ve Bilim Bakanı Levon Mkrtchyan, Ermenice’nin ülkedeki tek resmi dil olarak kalacağını ve Rusça’nın ülkede “yabancı dil” olmaya devam  edeceğini söyledi.

Öte yandan, 11 Eylül’de Bakanlığın resmi web sitesinde,  ekonomik, kültürel, bilimsel ve jeopolitik önemi nedeniyle Ermenistan’da Rusça’nın daha popüler hale getirileceğini ve Ermenistan’daki okullarda Rusça öğretiminin ilerletileceğini duyurulmuştu.  Ortaya çıkan tepkiler karşısında,  Ermenistan Başbakanı Karen Karapetyan, hükümetin böyle bir girişiminin olmadığı şeklinde bir açıklama yapmıştı.

 

Alman Milletvekili Cem Özdemir’e Ermenistan Devlet Madalyası

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serzh Sargsyan, Haziran 2016’da Alman Parlamentosu’ndan geçen “101 Sene Önce Ermeni ve Diğer Hristiyan Azınlıklara Karşı Uygulanan Soykırımı Hatırlama ve Anma” başlıklı kararın mimarı olan Alman parlamenter Cem Özdemir’i Mkhitar Gosh Madalyası ile ödüllendirdi.

 

6. Ermenistan-Diaspora Konferansı Erivan’da gerçekleştirildi

6. Ermenistan-Diaspora Konferansı “Karşılıklı Güven, Birlik ve Sorumluluk” alt başlığıyla 16-20 Eylül tarihlerinde Erivan’da gerçekleştirildi. Konferansa, Karabağ’daki de facto Ermeni yönetiminden 40, Rusya’dan 259, ABD’den 213, Fransa’dan 92, Lüban’dab 107, Suriye’den 44, İran’dan 56, Arjantin’den 35 olmak üzere 71 ülkeden yaklaşık1500 temsilci katıldı. Konferans kapsamındaki oturumlarda, Ermenistan’ın ekonomik gelişimi, bölgeselve ulusal güvenlik konuları, dış politika, “soykırım,” ve Ermeni ulusal kimliğinin korunması gibi konular tartışılırken önümüzdeki dönem için projeksiyonlar yapılarak, öne çıkacağı düşünülen konular hakkındaki çalışmaların taslakları belirlendi. 

 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan’ın Karabağ ile ilgili açıklamaları tartışma yarattı

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan’ın, Erivan’da düzenlenen 6. Ermenistan-Diaspora Konferansın’da söylediği Karabağ’ın etrafındaki bölgelerin Azerbaycan’a geri verilmesinin güvenlik açısından sorun yaratmayacağı yönündeki sözleri, Ermenistan’da tepki çekti.

 

Sargsyan: 2009 Zurih Protokollerini tamamen geçersiz kılacağız

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serz Sargsyan New York’ta düzenlenen 72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Ermenistan ve Türkiye arasında normalleşme konusunda Ankara adım atmazsa, Ermenistan’ın 2009 Zurih Protokollerini tamamen geçersiz olduğunu açıklayacağını söyledi.    

Hatırlanacağı gibi, şimdiye kadar her iki ülke parlamentoları da bu protokolleri tasdik etmedi. Bunun yanında, Ermenistan Anayasa Mahkemesi Protokollerin anayasaya aykırı olduğu yönünde bir karar almıştı.

 

Gürcistan

ABD 2018 Mali Yılı Savunma Harcamaları Raporu’nda Gürcistan’ın toprak bütünlüğü konusu vurgulandı

ABD 2018 Mali Yılı Savunma Harcamaları Raporu’nda Gürcistan’ın egemenlik hakları ve toprak bütünlüğü konusu vurgulandı. Rapor’da Gürcistan’ın NATO’ya üyeliğinin desteklenmeye devam edileceği de belirtildi.

 

Rusya Güney Ostya’ya mali yardımı teyit etti

Rusya’nın Kuzey Kafkasya işlerinden sorumlu bakanı Lev Kuznetsov Güney Osetya’nın başkent Tskhinvali’ye gerçekleştirdiği ziyarette, Rusya’nın bölgeye mali yardımlarının devam  edeceğini söyledi.

Rusya’nın 2017 yılı federal bütçesine göre Rusya bu yıl içinde Güney Osetya’ya 125.6 milyon Dolar yardımda bulundu. Buna ek olarak, 288.300 Dolar da bölgedeki Rus vatandaşları için harcandı. 2018 ve 2019 yıllarında Rusya’nın Güney Osetya’ya toplam 210.8 milyon Dolar yardım yapacağı belirtildi. Bu rakamlara askeri yardımların dahil olmadığı da ayrıca ifade edildi.

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten