
Yabancı düşmanlığı, Müslüman karşıtlığı ve göçmenlerle ilgili olumsuz görüşleri ile bilinen Avusturya eski Başbakanı Sebastian Kurz, ırkçılık karşıtı Avrupa Hoşgörü ve Uzlaşma Konseyi’nin (İng. European Council on Tolerance and Reconciliation) eş başkanı oldu.
Avrupa Hoşgörü ve Uzlaşma Konseyi, kendini partiler üstü ve hükümet dışı bir kurum olarak tanımlamaktadır. Konsey tarafından, uluslararası hoşgörü geliştirme, uzlaşma ve eğitim konularında bir kanaat oluşturma ve danışma organı olması öngörülmektedir. Konsey, çeşitli etnik kökene sahip halklar arasında anlayış ve hoşgörüyü teşvik eder; uzlaşma teknikleri konusunda eğitim verir; çatışma sonrası sosyal kaygıları kolaylaştırır; şovenist davranışları gözlemler, hoşgörü yanlısı girişimler ve yasal çözümler önerir. Kurumun diğer eş başkanı ise İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’dir. Konsey’in Başkanlığı ise Dr. Moshe Kantor tarafından yürütülmektedir.
Dr. Moshe Kantor, bilindiği üzere Avrupa’da yabancı düşmanlığı ve ırkçılık ile ilgili mücadele veren Yahudi bir bilim insanıdır. Dr. Kantor’un başında bulunduğu Avrupa ve Hoşgörü ve Uzlaşma Konseyi de yabancı düşmanlığı ve ırkçılık söylemleri ve eylemleri ile mücadele etmeyi amaç edinmiştir. Bu amaçlarının arasında Türkiye ve Müslüman karşıtlığı ile mücadele de yer almaktadır. Yahudi düşmanlığı kadar Müslüman düşmanlığı da Avrupa’nın değerleri ile çelişen ve mücadele etmesi gereken bir diğer önemli konudur.
Avrupa Hoşgörü ve Uzlaşma Konseyi’nin üyelerine bakıldığında ise önceki Avrupa Başbakanlarından oluştuğu görülmekte, Müslümanları, Türkleri ya da siyahları temsil eden bir isim olmadığı dikkat çekmektedir. Konsey’in faaliyetlerinin neler olduğu incelendiğinde ise 2018’den beri kayda değer bir faaliyetin gerçekleşmediğini söylemek mümkündür.
Avusturya eski Başbakanı Sebastian Kurz, göreve ilk geldiği Kasım 2018’de ilk icraat olarak “Anti-semitizm ve Anti-siyonizme Karşı Avrupa – Avrupa’da Yahudi Yaşamının Güvence Altına Alınması” başlıklı bir konferans düzenlemiştir[1]. Daha sonra Avusturya genelinde özellikle Yahudilerin maruz kaldığı ayrımcılıkla mücadele girişimlerine destek vermiştir.
Sebastian Kurz’un da eş başkanlığına getirildiği bu Konsey her ne kadar Avrupa’daki yabancı düşmanlığı ile mücadele ediyor gibi görünse de Kurz gibi Müslüman karşıtı ve hatta daha özel ele alırsak Türkiye karşıtı biri olarak buraya dahil edilmesi başta şaşırtıcı gelebilir. Ancak Konsey faaliyetlerinin 2018’den beri gerçekleşmemesi Konsey’in görünürde “var olduğunu” ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, Konseyin varlığı, Avrupa Birliği prensip ve değerlerinin içinin doldurulması gerektiği izlenimini vermektedir.
[1] “Avrupa’da Ötekileştirmenin Pilot Bölgesi: Avusturya,” Anadolu Ajansı, 29 Kasım 2018, https://www.aa.com.tr/tr/analiz-haber/avrupada-otekilestirmenin-pilot-bolgesi-avusturya/1325116
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
DANİMARKA’DA RUS PARALARI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 24.09.2018 -
G-20 NEDEN ORTADAN KALKMAMALI?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 15.09.2023 -
AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI DİPLOMATİK NEZAKETİ HİÇE SAYIYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 12.07.2021 -
ERMENİ KİMLİĞİ VE 2015’LE GELENLER
Hazel ÇAĞAN ELBİR 05.08.2014 -
ALMANYA’NIN YENİ ERMENİSTAN BÜYÜKELÇİSİ TSİTSERNAKABERD’DE
Hazel ÇAĞAN ELBİR 06.02.2025
-
AVİM 18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ MESAJI
AVİM 17.03.2015 -
AVRUPA'DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (31 OCAK - 4 ŞUBAT 2018)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 06.02.2018 -
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN ERZURUM’DA DÜZENLENEN II. ULUSLARARASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ VE BÜYÜK GÜÇLER SEMPOZYUMU’NUN İKİNCİ GÜNÜ
AVİM 06.05.2015 -
TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİK SEÇİMİNE DIŞ MÜDAHALE DEVAM EDİYOR
AVİM 17.03.2017 -
PAŞİNYAN’IN DEMOKRASİ VURGUSU
Tuğçe TECİMER 01.11.2023
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ZİYA GÖKALP VE TURAN DÜŞÜNCESİ” BAŞLIKLI KONFERANS