Ankara Üniversitesi Asya Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM), Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle Meiji Japonya’sına 150. Yılından Bakışlar: Seçilmiş Makaleler isimli makale derlemesini 2019 yılında Prof. Dr. Merthan Dündar’ın hazırlamasıyla yayınladı.
Çalışma genel hatlarıyla Türk okuyucuya Meiji Restorasyonu (1868-1912) hakkında bilgi verme misyonunu taşıyor. Bilindiği üzere Osmanlı Devleti ve Japonya birbirine oldukça yakın tarihlerde Batılılaşma sürecine girmişti. Bu sebeple Japonya’nın Batılılaşma sürecinin nasıl bu kadar başarılı olduğu Türkiye’de genel araştırma konularından birisidir ve Japonya’nın modernleşmesine Türk kamuoyunda nostaljik bir ilgi vardır. Kitabın önsözünde 1867’de Meiji modernleşmesine nasıl başlandığından bahsedilirken Japonya’nın homojen nüfus yapısına özellikle dikkat çekilmiştir[1].
Çalışma altı makaleyi kapsamaktadır. İlk makale Tokyo Üniversite’sinden Prof. Dr Kaoru Iokibe’nin “Dini Meşrutiyet ve Enternasyonalizm?: Modern Japonya’nın Meydan Okuması” başlıklı çalışmadır. Bu çalışma Meiji döneminde ulus devlet oluşumunu akılcılığın akıldışılıkla, enternasyonalizmin milliyetçilikle harmanlanması sonucuna bağlamıştır; bu harmanlama elitler ve elit olmayanların arasındaki bölünmeden doğmuş ve o dönemin şartlarında çatışma yerine bu modernleşme paradoksunun devleti ve kimliği inşa etmesinden bahsedilmiştir[2].
İkinci makale Ankara Üniversite’sinden Prof. Dr. Merthan Dündar’ın “Meiji Modernleşmesinin Osmanlı Dönemi Türk Aydınları Üzerindeki Etkisi Üzerine” isimli çalışmasıdır. Bu çalışma Meiji Restorasyonunun Osmanlı aydınları arasında nasıl yankı bulduğu üzerine odaklanmıştır. Çalışmada Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, fikir adamı ve siyasetçi Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura; eğitimci ve siyasetçi Mustafa Satı Bey, gazeteci yazar Samizade Süreyya, Samipaşazade Sezai, İslamcı aktivist ve fikir adamı Abdürreşit İbrahim, asker, devlet adamı ve entelektüel Orgeneral Pertev Demirhan gibi isimlerin Japonya hakkında yazıkları incelenmiş ve bu şahsiyetlerin Japonya hakkındaki görüşleri aktarılmıştır[3].
Üçüncü makale Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Erdal Küçükyalçın’ın “Japonya’da Din- Devlet İlişkileri ve Laikliğin Doğuşu” başlıklı çalışmasıdır. Yazara göre Japon modernleşmesinin temelinde din siyaset ayrımı yani laiklik ilkesi yatar[4]. Günümüz Japonya’sında devlet tüm dini örgütlenmelere eşit mesafede durmakta ve öğretilerine karışmamaktadır. Fakat yazara göre bu denge durumu bir evrimin sonucudur, giriş mahiyetindeki bu yazıda ağırlıklı olarak Budizm’in Japonya’ya gelişinden, Meiji Restorasyonuna uzanan süreçte dinin geçirdiği evreler ve merkezi otorite ile ilişkileri ele alınmıştır.
Dördüncü makale Emeritus Profesör Selçuk Esenbel tarafından kaleme alınan “Meiji Restorasyonu Hakkında Düşünceler” başlıklı çalışmadır. Bu çalışmada Esenbel, Meiji Restorasyonunun Türk kamuoyunda modernleşmede romantik bir ideal olarak gördüldüğünü iddia etmektedir, kendi kimliğini korurken modernleşen Japonya hakkındaki düşüncelerin doğruluğunu tartışmaktadır. Esenbel’e göre Meiji Restorasyonu sadece bir gelenek ve görenek içinde yoğrulan evrimsel ıslahatlar zinciri olmaktan çok, daha çarpıcı, radikal denebilecek düşünceler ve politikalarının olgunlaştırdığı bir modern tarihtir[5].
Beşinci makale Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Volkan Erdemir’in “Meiji Dönemi Japon Edebiyatı’nda Türk İmgesi: Tokuda Shusei’nin “Türk Kralın Dileği” Adlı Masal” isimli çalışmadır. 1900 yılında kaleme alınan bu masal Erdemir tarafından Türkçeleştirilmiş olup, Meiji döneminde edebiyatta Türk imgesi anlaşılmaya çalışılmıştır. Yazarında söylediği gibi bir masaldan yola çıkılarak yapılan bu çalışma deyim yerindeyse okyanusta bir damlayı incelemek olmuştur[6]. Fakat bu masal ve içindeki kurgusal ögeler o dönem Japonyası’nın kabuğundan çıkarak öğrenme alanının Osmanlı İmparatorluğu topraklarına kadar genişlediğini gösteren iyi bir örnektir[7].
Son çalışma Ankara Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Orçun Koçak’ın “Japonya’nın Kayıp Özgürlükçü Anayasası Itsukaichi Üzerine” başlıklı çalışmasıdır. Yazar bu çalışmasında 1880lerde Japonya’da başlayan modernleşme ve Batılılaşma fikrinin hayatın her alanını etkilediğinden ve fikrin halka indiğinden bahsetmiştir[8]. Yazar çalışmada bu hayata geçmeyen anayasayı, o dönemin sonunda Japonya’da uygulamaya geçen anayasa ve Kanun-i Esasi ile kıyaslamıştır.
Altı makalenin derlendiği bu çalışma Türkiye’de Japonya’nın anlaşılması bakımından önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Japonya bugün hayranlık duyulan bir ülke olmakla beraber, ülkeyi özel olarak çalışan akademisyen ve araştırmacılar dışında ne yazık ki gerçekten tanınmamaktadır. Meiji Restorasyonu bugünkü Japonya’yı oluşturan en önemli tarihi süreçlerden biridir. Bu çalışma hem Restorasyonu anlamak hem de Osmanlı İmparatorluğuyla benzerliklerini ve farklılıklarını doğru tahlil edebilmek açısından önem taşımaktadır.
[1] A. Merthan Dündar, “Önsöz”, Meiji Japonya’sına 150. Yılından Bakışlar: Seçilmiş Makaleler, haz., A. Merthan Dündar (Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 2019), iii.
[2] Kaoru Iokibe, “Dini Meşrutiyet ve Enternasyonalizm?: Modern Japonya’nın Meydan Okuması”, Meiji Japonya’sına 150. Yılından Bakışlar: Seçilmiş Makaleler, haz., A. Merthan Dündar (Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 2019), 15.
[3] A. Merthan Dündar, “Meiji Modernleşmesinin Osmanlı Dönemi Türk Aydınları Üzerindeki Etkisi Üzerine”, Meiji Japonya’sına 150. Yılından Bakışlar: Seçilmiş Makaleler, haz., A. Merthan Dündar (Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 2019, 18.
[4] Erdal Küçükyalçın, “Japonya’da Din- Devlet İlişkileri ve Laikliğin Doğuşu”, Meiji Japonya’sına 150. Yılından Bakışlar: Seçilmiş Makaleler, haz., A. Merthan Dündar (Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 2019, 37.
[5] Selçuk Esenbel, “Meiji Restorasyonu Hakkında Düşünceler”, Meiji Japonya’sına 150. Yılından Bakışlar: Seçilmiş Makaleler, haz., A. Merthan Dündar (Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 2019), 70.
[6] Ali Volkan Erdemir, “Meiji Dönemi Japon Edebiyatı’nda Türk İmgesi: Tokuda Shusei’nin “Türk Kralın Dileği” Adlı Masal”, Meiji Japonya’sına 150. Yılından Bakışlar: Seçilmiş Makaleler, haz., A. Merthan Dündar (Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 2019), 73.
[7] A.g.e., 87
[8]Orçun Koçak, “Japonya’nın Kayıp Özgürlükçü Anayasası Itsukaichi Üzerine”, Meiji Japonya’sına 150. Yılından Bakışlar: Seçilmiş Makaleler, haz., A. Merthan Dündar (Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 2019), 102.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ABD-PAKİSTAN İLİŞKİLERİ VE ÇİN
Vuslat Nur ŞAHİN 15.01.2018 -
YİRMİ YEDİ YILIN ARDINDAN ORTA ASYA’DA AVRUPA BİRLİĞİ
Vuslat Nur ŞAHİN 28.03.2018 -
KUZEY MAKEDONYA YENİ İSMİYLE NATO ÜYELİĞİ YOLUNDA
Vuslat Nur ŞAHİN 19.02.2019 -
YUNANİSTAN- MAKEDONYA İSİM SORUNUNDA YENİ DÖNEM
Vuslat Nur ŞAHİN 08.02.2018 -
DOĞU BALKANLAR: TÜRKİYE
Vuslat Nur ŞAHİN 13.03.2019
-
BAŞKAN SARKİSYAN DER ZOR’DA
Ömer Engin LÜTEM 28.03.2010 -
AKÇAM'IN TAHRİFATLARI DEVAM EDİYOR
AVİM 08.02.2018 -
BALKAN SAVAŞLARININ YÜZÜNCÜ YILDÖNÜMÜ
Alev KILIÇ 15.10.2012 -
ELECTRICYEREVAN – ERMENİSTAN’DAKİ PROTESTOLAR
Cemre Dilay BOZTEPE 29.06.2015 -
2016 G-20 TOPLANTISININ KÜRESEL SORUNLAR AÇISINDAN OLUŞTURDUĞU ÖNEME GENEL BAKIŞ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 28.09.2016
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"ERMENİ SORUNUNU ANLAMAK" BAŞLIKLI KONFERANS