
1915 olaylarıyla ilgili olarak Papa Fransuva’nın son açıklamaları ve Alman Federal Meclisi’nin aldığı son karar, “soykırım” sözcüğünün çarpıtıldığını ve tarihsel gerçeklere ilişkin olarak öznel bakış açılarının halen hakim olduğunu tekrar gözler önüne sermiştir. Namibia’nın başkenti olan Windhoek merkezli “New Era” gazetesinde ve ayrıca AVİM internet sitesinde de bugün yayınlanan, Prof. Dr. Joseph B. Diescho’nun kaleme aldığı “The Genocide Debacle in Germany and Turkey - an Objective Perspective” (“Almanya ve Türkiye’deki Soykırım Fiyaskosu – Nesnel Bir Bakış Açısı”) başlıklı makale, Türkiye ve Türk halkına karşı kullanılan “soykırım” anlatısının yanlışlarını ortaya koymaktadır.
Profesör Joseph B. Diescho stratejik liderlik, kurumsal ilişkiler, siyasi analiz, (sosyal) dönüşüm ve farklılık yönetimi alanlarında uzman olan Namibyalı bir akademisyendir. Afrika politikaları ve anayasal demokrasi konuları üzerinde çalışmaktadır. Prof. Dr. Diescho daha önce Namibya’nın bağımsızlığı için Birleşmiş Milletler nezdinde kampanyalar yürütmüştür.
Prof. Dr. Diescho, geçen yıl, 13 Mayıs 2015 tarihinde, Avrupa’nın Afrika’daki sömürgeciliğinin halen süren insani ve ekonomik sonuçları hakkında AVİM’de bir konferans vermiştir. Yirminci yüzyıl Namibya tarihi ve Namibya’nın Alman İmparatorluğu tarafından sömürgeleşme süreci hakkında konuşan Prof. Dr. Diescho, Almanya’nın Namibya’daki Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirdiği toplu katliamlar hakkında görüşlerini aktarmıştır. Diescho, konferans sırasında Ermeni soykırım iddialarına da değinmiş, bu söylemin sakatlıklarını ve tarihin nasıl çarpıtıldığını ortaya koymuştur. Diescho’nun sözleri Papa Fransuva ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck başta olmak üzere, önde gelen bazı şahsiyetlerin yaptığı yanlı açıklamalara da bir sert bir cevap niteliği taşımıştır.
“Soykırım” kelimesinin tekrar gündemin merkezine oturduğu bu dönemde, Prof. Dr. Diescho’nun yukarıda değindiğimiz makalesi, bugün özellikle Batı ve Ermeni basınında eksikliği görülen, “soykırım” tartışmalarına ilişkin nesnel bir tahlil yapmaktadır. Prof. Dr. Diescho makalesinde, tarihsel ve hukuki gerçekleri ortaya koyarak, bir kez daha tarihin çarpıtıldığını göstermekte ve hukukta belli bir tanımı olan “soykırım” kelimesinin suiistimal edildiğini tekrar ortaya koymaktadır.
Prof. Dr. Diescho’nun makalesinde belirttiği gibi, “mevcut ve gelecekteki soykırım deneyimlerine ışık tutmak için gerekli olan nesnelliktir, zira ancak bu şekilde soykırım kelimesinin evrensel bir anlamı olabilir ve soykırıma ilişkin kanaatler fırsatçılığa ve keyfi duygulara maruz kalmaz.” Prof. Dr. Diescho, ayrıca, tarafların çıkarına uyan olgulardan ziyade gerçeklere odaklanılması gerektiğine dikkat çekmiştir. Umarız Namibya’dan gelen bu çağrı Papa’nın ve Almanya’daki politikacıların akıllarını başlarına almalarına yardımcı olur.
*Prof. Dr. Joseph B. Diescho’nun kaleme aldığı “The Genocide Debacle in Germany and Turkey - an Objective Perspective” (“Almanya ve Türkiye’deki Soykırım Fiyaskosu – Nesnel Bir Bakış Açısı”) başlıklı makale için bkz: http://avim.org.tr/Blog/THE-GENOCIDE-DEBACLE-in-GERMANY-AND-TURKEY-AN-OBJECTIVE-PERSPECTIVE-NEW-ERA-Namibia-24-06-2016 (İngilizce)
*Prof. Dr. Joseph B. Diescho'nun 13 Mayıs 2015 tarihinde AVİM'de verdiği konferansın dökümü için bkz: http://avim.org.tr/images/uploads/Rapor/toplanti-16-tur.pdf
© 2009-2020 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ÇİN-İNGİLTERE İLİŞKİLERİNİN “ALTIN ÇAĞI”
Ali Murat TAŞKENT 02.11.2015 -
ÖZBEKİSTAN OLGUNLUĞUNU GÖSTERİYOR
Ali Murat TAŞKENT 29.09.2016 -
PAPA KİLİSE’NİN RUANDA SOYKIRIMI’NDAKİ ROLÜ SEBEBİYLE NİHAYET ÖZÜR DİLEDİ
Ali Murat TAŞKENT 24.03.2017 -
AB, ERMENİSTAN’LA YENİ BİR ANLAŞMA İÇİN MÜZAKERELERE BAŞLAYACAK
Ali Murat TAŞKENT 18.10.2015 -
LSE ÇAĞDAŞ TÜRK ÇALIŞMALARI KÜRSÜSÜ’NÜN DÜZENLEDİĞİ KONFERANS
Ali Murat TAŞKENT 04.06.2015
-
ERMENİ ARAŞTIRMALARI ÖZEL SAYISI - “ERMENİSTAN’DA MEDYA GENEL BİR DEĞERLENDİRME” LEYLA BUDAK
AVİM 07.07.2015 -
KADDAFİ’NİN OĞULLARI MAHKEMEDE
Hande Apakan 13.04.2014 -
ORTA ASYA TÜRK CUMHURİYETLERİ DÜNYAYA AÇILMALIDIR
Ceyda ACİCBE 03.10.2019 -
ERMENİ İDDİALARININ YAHUDİ SOYKIRIMI ARDINDA SAKLANMA ÇABASI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 21.02.2018 -
ÜÇÜNCÜ AVRASYA PARLAMENTOLARI BAŞKANLARI TOPLANTISI: GELİŞEN AVRASYA
Vuslat Nur ŞAHİN 11.10.2018
-
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
AVRASYA COĞRAFYASINDA ANADOLU’NUN AZERBAYCAN VE ORTA ASYA İLE FİZİKİ İRTİBAT VE ERİŞİMİ NASIL ENGELLENDİ? ZENGEZUR VE DAĞLIK KARABAĞ’DA NELER OLDU?