
18-20 Haziran tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu (ADF), dünyanın dört bir yanından katılan Devlet ve Hükümet Başkanlarına, diplomat, akademisyen ve iş insanlarına ev sahipliği yapmıştır. Üç gün süren Forum’da dış politika konuları geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Forum’da toplam 21 panel düzenlenmiştir.
Türk dış politikası için önemli konuların ele alındığı panellerden biri de “Güney Kafkasya: Bölgesel Barış ve İşbirliği İçin Yeni Fırsatlar” başlıklı paneldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kâmil Aydın, Ermeni diplomat ve tarihçi Prof. Dr. Gerard Jirair Libaridian ile ABD'nin eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza konuşmacı olarak katılmıştır.
Bölgesel işbirliği ve barış olmadan ilişkilerde ilerleme kaydedilemeyeceğinin vurgulandığı panel en fazla ilgi gören oturumlardan biri olmuştur. Ermenistan Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan’ın danışmanlığını yapan Tarihçi Gerard Jirair Libaridian, 20 Haziran 2021 tarihinde yapılan seçimlere ve Azerbaycan ile yaşanan ihtilafa ilişkin görüşlerinde, Ermenistan’ın kendisini bölgenin bir parçası olarak görmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Konuşması sırasında doğrudan müzakerelerin başlaması gerektiğini vurgulayan Libaridian, Türkiye ve Ermenistan arasında normalleşme adımlarının atılması gerektiğinin altını çizmiştir. Libaridian, hem Koçaryan’ın hem de Paşinyan’ın partilerinin mevcut durumu anlamaktan uzak olduğunu söylemiştir. Dolayısıyla durumu düzeltme çabalarından uzak bir yaklaşım sergilediklerini ifade etmiştir. Gerçek zorlukları ve sorunları değerlendiremediklerini de sözlerine eklemiştir. Adaylar arasında Eski Cumhurbaşkanı Ter-Petrosyan’ın en dengeli isim olduğunu ama popüler olmadığı için fazla oy almasının mümkün görünmediğini de belirtmiştir.
Ermenistan’daki seçimlerden bir gün önce AVİM Analisti Hazel Çağan Elbir, panel sonrasında Tarihçi Libaridian ile görüşmüştür. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceğini nasıl gördüğü sorulan Libaridian içtenlikle cevap vermiştir. Libaridian, sorununun kendisinin nasıl görmek istediğinin mi yoksa neler olabileceğinin mi olduğunu sorduktan sonra normalleşmenin en kısa sürede gerçekleşmesini arzu ettiğini belirtmiştir. Türkiye’nin normalleşmeye hazır olduğunu ancak Ermenistan’ın daha çok kat etmesi gereken yol olduğunu belirten Libaridian, Ermenistan’da normalleşme karşıtı propaganda faaliyetlerinin sürdüğünün altını çizmiştir. Türkiye karşıtı politikaların hız kesmeden devam ettiğini belirtmiştir. Normalleşme sürecine Paşinyan Başbakan seçildiği takdirde devam edilebileceğini, ancak Koçaryan’ın Başbakan olması durumunda normalleşme sürecinden uzaklaşılacağını belirtmiştir. Normalleşmeye karşı olanların seslerinin yüksek çıktığını söylemiş, 2020 Karabağ Savaşı’nda Ermenistan’ı yenilgiye uğratanın Azerbaycan değil Türkiye olduğunu, dolayısıyla normalleşme karşıtlarının Türkiye düşmanlığını körüklediklerini de söylemiştir. Ancak, Liberidian Ermenistan’daki genç neslin toplumdaki çoğu bireye göre gerçekçi olduğunu ve propagandaya karşı kendi araştırmalarıyla hareket ettiklerini de sözlerine eklemiştir.
Liberidian ile yapılan bu görüşme dikkate alındığında, seçim öncesi Ermenistan’da gergin bir hava gözlemlenmiştir. Beklentiler çok yönlü olmuştur. Hatta anketler son gün Robert Koçaryan’ın Nikol Paşinyan’ın önünde olduğunu gösteriyordu. Tahminler Koçaryan’ın galip gelse bile çoğunluk oluşturamayacağı, halkın tepkisinin yoğun olduğu yönündeydi. Sonuç olarak Paşinyan, parlamentoda mutlak çoğunluğu sağlayabilecek bir seçim kazanmıştır. Bu sonuç Ermenistan’da demokrasinin ve aklıselimin bir göstergesi olmuştur.
Bu kapsamda seçimlerde Paşinyan’ın karşısında iki ciddi muhalefet bulunduğunu belirtmek gerekmektedir. Biri Koçaryan’ın etrafında bulunan eski elit yönetimdir. Dikkat çekici bir husus, Taşnaksütyun/Ermeni Devrimci Federasyonu (İng. Armenian Revolutionary Federation, ARF) da Koçaryan’ın etrafında bulunan kesimlere dahildir. Bir diğeri de Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’ın etrafındaki kesimdir. Bu kesimde adı sıklıkla geçen Ermenistan İstihbarat Başkanı Arthur Vanetsyan da yer almaktadır. Açık olarak varılabilecek bir yargı vardır. Ermenistan halkı Koçaryan ve Sarkisyan dönemlerinden memnun değildir. Dolayısıyla halk sandıkta açık bir şekilde hissiyatını ortaya koymuştur. Ancak belirtilmesi gerek bir diğer husus, seçimlere halkın çok düşük bir katılım göstermesidir. Ermenistan seçimlerine katılım yüzdesi yüzde elliyi dahi bulamamıştır. 2020 Karabağ Savaşı da değerlendirilecek olursa Paşinyan’ın da halkın tam anlamıyla aradığı aday olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Tüm adaylar arasında Paşinyan için “ehvenişer” tanımı yerinde olacaktır. Sonuçlara bakıldığında Paşinyan’ın parlamentodaki çoğunluğun üçte ikisini elde ettiği görülmektedir. Böylece Paşinyan’ın istediği tüm yasaları parlamentodan geçirebilecek güce kavuştuğu söylenebilir. Diğer adaylar göz önünde bulundurulduğunda Paşinyan’ın galibiyetinin bölge istikrarı açısından umut vadeden bir gelişme olduğunu söylemek mümkündür.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TÜRKİYE - ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞME SÜRECİNİ BALTALAMAYI HEDEFLEYEN GİRİŞİMLER
Hazel ÇAĞAN ELBİR 16.12.2022 -
AİHM PERİNÇEK-İSVİÇRE KARARI (RESMİ FRANSIZCA VE RESMİ OLMAYAN TÜRKÇE METİN)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 25.02.2014 -
AVRUPA PARLAMENTOSU VE AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI SEÇİMLERİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 12.06.2019 -
ERMENİ TERÖRÜ YENİDEN YÜZÜNÜ GÖSTERMEYE BAŞLADI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 01.02.2021 -
ERMENİ AŞIRI MİLLİYETÇİ TERÖRÜNÜ CANLANDIRMA GİRİŞİMİ: FBI RAPORUNDA NE VAR? NE YOK?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 06.09.2024
-
SOYKIRIM İDDİALARI, PROPAGANDA FİLMLERİ VE 90 MİLYON DOLARLIK BİR FİYASKO
Mehmet Oğuzhan TULUN 08.07.2020 -
TÜRKİYE-ÇİN İLİŞKİLERİ: İMKANLAR VE ZORLUKLAR
Seyda Nur OSMANLI 22.10.2024 -
BREXİT SONRASI: GERÇEK BİR KAROLENJ AVRUPA BİRLİĞİNİN AYAK SESLERİ
Teoman Ertuğrul TULUN 22.03.2019 -
ABD’NİN ASKERİ VARLIĞININ/YOKLUĞUNUN AB’DE YARATTIĞI ENDİŞE
Hazel ÇAĞAN ELBİR 23.12.2020 -
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN VE TÜRK TARİHİNİN DÖNÜM NOKTALARINI ÖNEMSİZLEŞTİRME ÇABALARI
Teoman Ertuğrul TULUN 18.08.2023
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ZİYA GÖKALP VE TURAN DÜŞÜNCESİ” BAŞLIKLI KONFERANS