Yorum: 27 Nisan 2015
Ömer Engin LÜTEM
Ermenistan ve Diaspora’nın Tehcirin 100. yılını gösterişli törenlerle kutlamalarının birinci amacı artık Ermeni kimliğinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş olan soykırım varsayımına olan inançlarını teyit etmek ve bu arada, Türkiye ve Türklere karşı beslenen olumsuz duygu ve düşünceleri bir kez daha açıkça ifade edebilmektir.
Bunun yanında bir çok Ermeni için 2015 yılı Türkiye’ den tazminat, malların iadesi ve hatta toprak taleplerinin gerçekleşeceği, hiç olmazsa bu alanda ilk adımların atılacağı, bir tarih olarak görülmüştür.
Ermenistan hükümeti de aynı emelleri beslemekle beraber her şeyden önce 2015 törenlerinin ve bu münasebetle bazı ülkelerin Ermenistan’a verdiği desteğin sınırının açılması için Türkiye üzerinde yeterli bir baskı oluşturacağını ümit etmektedir. İlerleyen yıllarda başta Türkiye’nin soykırımı tanıması olmak üzere diğer taleplerin gerçekleşmesi için daha uygun fırsatlar çıkabileceği düşünülmektedir.
Tehcirin 100. yılı gerçekten de bazı ülkelerin Ermenistan’a olan ilgi ve Ermeni tezlerine verilen desteği arttırmışsa da bunun Türkiye üzerinde bir baskı oluşturduğunu söylemek zordur. Aksine Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ve diğer bazı bakanlarının beyanlarıyla ve ayrıca Dışişleri Bakanlığınca yayınlanan yazılı açıklamalarla Ermeni görüşlerinin benimsenmesine kesinlikle karşı çıkmıştır. O derecede ki şu anda Türkiye’nin Ermeni sorunu ve taleplerine karşı tutumunun 24 Nisan öncesine göre daha kesin ve kararlı olduğunu söylemek mümkündür. Kısaca Türkiye’den beklenenleri gerçekleşmeyeceği görülmektedir.
Diğer yandan Çanakkale savaşının 100. yılının anılması etkinlikleri, beklendiği gibi, Erivan’da Tehcirin 100. yılının anılması etkinliklerinden çok daha fazla uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Ayrıca bu yıl, Ermenistan dışında düzenlenen törenlere yurtdışındaki Türklerin, Azerilerin de katılımıyla, gösterdikleri direnç de geçen yıllara göre daha fazladır ve gelecek için ümit verici olmuştur. Böylelikle gerek Erivan’daki ve gerek diğer ülkelerdeki tören ve diğer faaliyetlerin etkisinin hayli sınırlı kalacağı anlaşılmaktadır.
Kısa bir süre sonra 100. yıl etkinlikleri belleklerden silinmeye başlayacak ve Ermenistan içinde bulunduğu güç durumda hiçbir değişiklik olmadığını görecektir. Özetlemek gerekirse halen Ermenistan ekonomik alanda ciddi güçlüklerle karşı karşıyadır ve Avrasya Ekonomik Birliğinin bu alanda kendisine ne derecede yardımcı olacağı belli değildir. Yabancı ülkelere göç etmenin neden olduğu nüfus kaybı ciddi ölçülerdedir ve bu durum ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilemektedir. Ermenistan’ın dört komşusundan ikisiyle ilişkisi yoktur. Azerbaycan güçleriyle olan çatışmalar artmakta ve genelde Azerbaycan lehine sonuçlanmaktadır.
Bu duruma son vermenin yolu Türkiye ile kapanmış ve uluslararası antlaşmalarla mühürlemiş sorunlara ilişkin dosyaları yeniden açmak hayallerinden vazgeçilmesinden ve Karabağ ve diğer Azerbaycan topraklarının işgaline son verilmesinden geçmektedir.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
EMEKLİ BÜYÜKELÇİ ÖMER ENGİN LÜTEM: ABD, ERMENİ DİYASPORASININ EN AKTİF OLDUĞU ÜLKE
Ömer Engin LÜTEM 28.02.2010 -
ERMENİSTAN’IN İRAN’A SİLAH SATIŞI
Ömer Engin LÜTEM 08.12.2010 -
FRANSA ANAYASA KONSEYİ KARARI
Ömer Engin LÜTEM 28.02.2012 -
TATİLLERDEN SONRA ERMENİ SORUNU III
Ömer Engin LÜTEM 06.09.2011 -
ERMENİ HUKUKÇULAR FORUMU VE TÜRKİYE
Ömer Engin LÜTEM 08.07.2013
-
SOYKIRIM İDDİALARINA DAİR TUTARSIZ İFADELER DİKKAT ÇEKMEYE DEVAM EDİYOR
AVİM 27.03.2020 -
AVİM “11. ASYA-AVRUPA ZİRVESİ ÖNCESİ MOĞOLİSTAN’DAKİ MEVCUT DURUM, MOĞOLİSTAN’IN BÖLGESEL POTANSİYELİ VE TÜRK-MOĞOL İLİŞKİLERİ” BAŞLIKLI BİR KONFERANS DÜZENLEMİŞTİR
AVİM 18.01.2016 -
BİLGİ NOTU: TÜRKİYE VE KORE: GELİŞEN AVRASYA’DA İKİ KÖPRÜ BAŞI BAŞLIKLI KONFERANS
Vuslat Nur ŞAHİN 30.11.2017 -
UYGUR TÜRKLERİNİN TÜRKİYE-ÇİN İLİŞKİLERİNE ETKİSİ
Şevval Beste GÖKÇELİK 22.01.2021 -
ERMENİ SOYKIRIMI’NIN 100. YIL DÖNÜMÜ HAKKINDA PAN-ERMENİ DEKLARASYONU’NA DAİR BİR YORUM
Turgut Kerem TUNCEL 31.03.2015
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ERMENİ HARFLİ TÜRKÇE METİNLER VE AKABİ HİKÂYESİ” BAŞLIKLI KONFERANS