
Hazel ÇAĞAN ELBİR
Analist, AVİM
Küresel terörizmin en yoğun yaşandığı bu dönemde, terörizmin mimarlarının kimliklerini sakınmadan ortaya koyduklarına şahit olunmaktadır.
Günümüz, ABD’de ikiz kuleler, Charlie Hebdo, Suruç, Paris, Lübnan, Sina yarımadasına düşürülen uçak, Ankara ve Sultanahmet saldırıları ve benzeri pek çok terör olaylarının yaşandığı dönemdir.
Terör, toplumların var olması kadar eski bir olgudur. Küresel terör ise daha ziyade son zamanda kendisini göstermeye başlamıştır. Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin küresel terör ile mücadelesi 197o’li yıllarda Ermeni terör örgütlerinin Türk diplomatlarına yaptıkları suikastlar ve Türk misyon binalarına saldırılarla başlamıştır. Bunlara karşı kısa zamanda önlem alınamaması ve özellikle birçok ülkenin, görevleri olmasına rağmen, Türk diplomatlarını gerektiği gibi koruyamamaları, bu sürecin uzun ve sancılı geçmesine ve bazı Türk diplomatlarının ve ailelerinin hayatlarını kaybetmesine neden olmuştur. Ayrıca nadiren de olsa yakalanan Ermeni teröristlerin davalar sonunda yeterli ceza almamış olmalarını da akılda tutmak gerekmektedir.
Başta ASALA olmak üzere Ermeni terör örgütlerinin Türk diplomatlarına karşı eylemleri Batı dünyası medyasında uzun süre haber olmanın ötesine geçememiş, desteklenmemekle beraber açık kınamalara de neden olmamış, hatta bu saldırıların neden yapıldığının açıklanması çerçevesinde Ermeni soykırım iddialarının dile getirilmesine vesile olmuştur. Böylece Batı medyası, çok kere bilmeden de olsa, Ermeni propagandasının aracı durumuna düşmüştür.
15 Temmuz 1983 tarihinde Paris’te Orly Hava Alanı’nda THY Bürosu önünde ASALA’nın patlattığı bir bomba 8 kişiyi öldürmüş ve 60 kişiyi de yaralanmıştır. Ölenlerin sadece ikisinin Türk diğerlerinin yabancı olması ASALA’ya ve genelde Ermeni terörüne karşı Batı dünyasının tutumunun değişmesine ve eleştirilerin başlamasına neden olmuştur. Bu durum, başta ASALA olmak üzere, Ermeni terör örgütlerinin önce eylemlerini sınırlandırmaları sonra da bir kaç yıl içinde ortadan kalkmışları sonucunu vermiştir.
1991 yılında bağımsız olan Ermenistan, ASALA ve diğer Ermeni terör örgütleri ve eylemleri ile özleştirilmemeye çaba göstermiş, Ermeni Diasporası da aynı tutumu izlemiş ve böylelikle Ermeni terörü kamuoylarına unutturulmaya çalışılmış ve bunda geniş ölçüde başarılı olunmuştur. Diğer yandan Ermenistan’ın birçok teröriste kucak açtığı, onları barındırdığı ve hatta iş bulduğu buna karşılık eylem yapmalarına izin verilmediği bilinmektedir. Sadece ASALA her yıl kuruluş tarihini kutlayabilmiş ancak basından fazla ilgi görmemiştir.
Uzun süredir devam eden bu durumda bu yıl bir değişiklik gözlenmiştir. ASALA 20 Ocak’ta yayınladığı bir bildiride Ermenistan’ı doğrudan etkileyen siyasi süreçlerde Ermeni makamlarının izlediği stratejilerin yetersiz kaldığını, Ermeni halkının uğradığı yenilgilerin düşmanlarının gücünden değil içteki dar görüşlü olunmasında ileri geldiğini belirtilmiş ve ardından Diaspora içinde uzun süre faaliyet gösteren ASALA’nın artık “anavatan”da başarı kazanmayı amaçladığını bildirilmiştir. Bu sözler, Anayasa değişikliğinden sonra iç siyasette olması beklenen değişikliklerden yararlanarak ASALA’nın da Ermenistan’da kendisine yeni bir yer bulmaya, diğer bir deyimle aktif olarak siyasete katılmaya hazırlandığını göstermektedir.
ASALA siyasi yaşamda ne derecede başarı olacağını şimdiden tahmin etmek zordur. Her ne kadar Ermeni medyasının önemli bir bölümü genelde bu örgütü görmezden gelmeye çalışmakta ise de kamuoyunun milliyetçi kesiminde ASALA’nın saygı ve takdirle karşılandığı da görülmektedir. Son olarak 20 Ocak 2016 tarihinde ASALA’nın 41. kuruluş yıldönümünde, bu örgüt mensuplarının gömülmüş olduğu Yerablur Anıt Mezarlığında yapılan bir törende Ermeni askerlerinin ASALA bayrağını taşıması, bir papazın dua ettikten sonra Sultan Abdülhamit, Enver Paşa, Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı zikrederek Türkiye’yi yeren bir konuşma yapması Kilise dâhil aşırı sağda ASALA’ya duyulan hisleri bakımından anlamlı bir örnek oluşturmaktadır.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
DİASPORA ERMENİLERİ GÜVENİLİR MİDİR?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 03.01.2019 -
AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (23 EKİM – 29 EKİM 2017)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 30.10.2017 -
ERMENİSTAN HÜKÜMETİ VE DİASPORA SAYILARLA OYNAMAYI SEVİYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 21.09.2017 -
ASALA TERÖRİSTİ MONTE MELKONIAN ADINA ASKERİ OKUL AÇILDI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 27.11.2017 -
ŞEHİT DİPLOMATLARIMIZ: BOSTON FAHRİ BAŞKONSOLOSU ORHAN GÜNDÜZ (4 MAYIS 1982)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 04.05.2023
-
ERMENİSTAN’IN ULUSAL KAHRAMANI OLAN BİR NAZİ
Mehmet Oğuzhan TULUN 15.06.2016 -
THÜRİNGEN’DE SON EYALET SEÇİMLERİ: ALMANYA TARİHİ KİMLİĞİNİ Mİ HATIRLIYOR?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 01.11.2019 -
TRANS-DİNYESTER'DEN RUSYA'YA KATILMA TALEBİ
Hande Apakan 18.03.2014 -
BAKALYAN DAVASININ TEMYİZ DURUŞMASI YAPILDI
Aslan Yavuz ŞİR 31.01.2019 -
TÜRK-ERMENİ İHTİLAFI: KİMİN SAKLAYACAK BİR ŞEYLERİ VAR?
Maxime GAUIN 17.11.2014
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
“MODERN TÜRK DEVLETİNİN KURULUŞUNUN ARKA PLANI: TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS