AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (6 KASIM – 13 KASIM 2017)
Yorum No : 2017 / 100
16.11.2017
7 dk okuma

Avrupa haberlerinde geçtiğimiz hafta öne çıkan başlıklar arasında İspanya’ya ilişkin gelişmeler, Fransa’nın dış politika adımları, Kıbrıs, Türkiye’nin savunma sanayine ilişkin adımları, Almanya, Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri, Eurozone, Brexit ve Avrupa aşırı sağ partilerine ilişkin son gelişmeler ön plana çıkmaktadır.

 

İspanya

  • Geçen haftanın İspanya’ya ilişkin ilk haberi Belçika içişleri Bakanı’nın Jan Jambon Madrid'in fazla ileri gittiğini ifade etmesiydi. Katalonya krizi kapsamında Belçika ile İspanya arasında tansiyon giderek yükseliyor. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon Katalonya’daki bağımsızlık girişiminin ardından Madrid’in “fazla ileri gittiğini” ifade etti. 
  • Ayrılıkçı parti N-VA’nın desteği ile bir koalisyon hükümetini yöneten liberal MR partisi Puigdemont’un durumuna ilişkin soruları şimdilik ‘hukuk süreci’ni işaret ederek geçiştiriyor.  Euronews Brüksel Muhabiri Elena Cavallone:
    “Katalan krizi Belçika’da da politik gerilime yol açmış durumda. Bu belki de tüm kıtada domino etkisi yaratacak bir gelişmenin ilk sinyali.”

 

Fransa’nın Dış Politika Adımları

  • Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Myanmar lideri Aung San Suu Çii'ye, Arakan'daki şiddet olaylarına son verme ve bölgeye insani yardım kuruluşları ile basının girişinin sağlanması çağrısında bulundu. Fransa'nın, Suu Çii tarafından yürütülen Myanmar'daki demokratik geçiş sürecini desteklediğe işaret edilen açıklamada, Le Drian'ın, 12 Ekim'de Myanmar sivil yönetiminin açıkladığı sığınmacıların geri dönüşü ve yerleştirilmeleriyle ilgili plana da destek verdiği biliniyor.

 

Fransa

  • Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen'in milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Fransa Ulusal Meclisi, Le Pen'in terör örgütü DEAŞ'a ait fotoğraflar paylaştığı için milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi. Marine Le Pen, 2015 yılında sosyal medya hesabından terör örgütü DEAŞ'a ait 3 fotoğraf paylaşmış, bunun üzerine Nanterre Savcılığı da Le Pen hakkında şiddet içerikli fotoğraflar yayınladığı gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Avrupa Parlamentosu (AP), haziran ayında AP üyesi de olan Le Pen'in dokunulmazlığını kaldırmıştı.

 

Kıbrıs

  • Rum lider Nikos Anastasiades, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla yapılan müzakerelerin hemen başlamasına hazır olduğunu ifade ederek yeni bir Kıbrıs Konferansının yer alması için hazırlık yapılmasının önemine işaret etti. Kıbrıs hükümetinin BM ve uluslararası toplum nezdinde Ankara’nın kayıp kişiler konusundaki ahlaki ve hukuki sorumluluğunun altını çizerek Türkiye’ye baskı yapılmasını istemeye devam edeceğine işaret eden Anastasiades, Kayıp Kişiler Komitesi’nin çalışmalarını desteklemeyi sürdüreceğini de vurguladı.
  • BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Bayan Elizabeth Spehar, Kıbrıs’ta barış sürecinin geniş bir süreç, insanlar dâhil bir süreç olduğunu temelden inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Spehar, güvenlik boyutunun önemli olduğunu ancak güvenliğin yalnız ordular ve müdahale haklarıyla bağlı olmadığını güvenliğin insanların endişelerini karşılaşması gereken bir mesele olduğunu vurguladı.

 

 

Türkiye – AB İlişkileri

  • Türkiye ile Fransa ve İtalya arasında hava ve füze savunma sistemlerini de içeren savunma sanayi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik niyet beyanı imzalandı. Savunma sanayi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik niyet beyanına göre Fransız-İtalyan Eurosam konsorsiyumu ve Türk şirketleri ilk adım olarak üç ülkenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak SAMP-T füze sistemini temel alan bir sistemi geliştirmeye çalışacak. Diğer taraftan Brüksel'de yapılan NATO savunma bakanları toplantısında gündemdeki bir diğer konunun da komuta yapısının gözden geçirilmesi ve iki yeni komuta merkezinin yapılması olduğu bildirildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg gazetecilere yaptığı açıklamada yeni komuta yapısının askeri mobiliteyi, Atlantik'teki deniz yollarının güvenliğini ve Euro-Atlantik bölgesinin karşı karşıya olduğu güvenlik tehditleri konusunda 29 üyenin farkındalığını arttıracağını söyledi.

 

Almanya

  • 9 Kasım 1989 Alman tarihinde önemli bir tarih. Berlin Duvarı'nın yıkılışıyla 41 yıllık bölünme son buldu, Almanya 3 Ekim 1990 tarihinde birleşerek yeniden tek bir devlet haline geldi. 9 Kasım Berlin Duvarı'nın yıkılmasının yanı sıra Almanya'da bir başka önemli olayın daha yıldönümü. 9 Kasım 1938 gecesinde Almanya’da pek çok sinagog yakıldı, 9-10 Kasım tarihlerindeki olaylarda Yahudilere ait dükkân ve işyerleri saldırıya uğradı, kundaklandı. Resmi verilere göre 100'e yakın Yahudi öldürüldü, yaklaşık 26 bin kişi toplama kamplarına gönderildi. Bir başka 9 Kasım’a isabet eden bu kara gün, tarihe, "Kıyım/Katliam Gecesi" (Pogromnacht) ya da yerlere saçılan cam kırıklarına atfen "Kristal Gecesi" (Reichskristallnacht) olarak geçti. Pogrom, Yahudi Soykırımı döneminin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

 

Eurozone

  • AB Finans ve Ekonomi Komiseri Pierre Moscovic tarafından basına açıklanan verilere göre Avrupa genelinde riskler düşerek dengeye oturdu ve makroekonomi düzelme safhasına geçti. Türkiye’ye de yer verilen raporda büyüme öngörüsü 2018 için yüzde 3,3’den yüzde 4’e yükseltildi. Rapora göre, büyümenin Euro Bölgesi için bu yıl yüzde 2,2, 2018’de yüzde 2,1 olması bekleniyor. AB genelinde ise bu oranlar yüzde 2,3 ve yüzde 2,1 olarak verildi. Öte yandan Brexit ile birlikte İngiltere öngörüleri 2017 için yüzde 1,5 ve 2018 için yüzde 1,3 ile sınırlı kaldı. 2019’da ise büyümenin AB genelinde yüzde 2, Euro bölgesinde yüzde 1,9 ve İngiltere’de yüzde 1,1 olacağı hesaplanıyor.

 

Brexit

  • İngiltere'nin 29 Mart 2019 tarihinde AB'den ayrılmasıyla Brexit, Başbakan Theresa May'in süreci resmen başlatmasının ardından tam iki yılda tamamlanmış olacak. İngiltere'de geçen yıl yapılan Brexit referandumunda halkın yüzde 52'si İngiltere'nin AB'den ayrılmasından yana oy kullanmıştı.
  • Alman medyasında yer alan haberlere göre İngiltere'nin ayrılması, AB kasasına halihazırda en büyük katkıyı sağlayan Almanya'ya ek mali külfet getirecek. İngiltere'nin ayrılmasıyla AB bütçesinde 10 milyar 200 milyon euroluk bir açık söz konusu olacak. Funke Medya Grubu'nun Avrupa Parlamentosu'nun yaptığı bir araştırmaya dayandırdığı haberinde, bu miktarın 3 milyar 800 milyon eurosunu Almanya‘nın üstleneceği belirtildi. Bu da Almanya'nın AB'ye ödediği yıllık miktarın oranında yüzde 16'lık artış anlamına geliyor.

 

Avrupa’da Aşırı Sağ Hareketler

  • İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre polis, Göteborg kentinde aşırı sağcıların izinsiz düzenlediği gösteriye müdahale etti.

 

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten