Otuz yıl önce, 27 Temmuz 1983’te, Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği kendisini ‘Ermeni Devrimci Ordusu’ olarak adlandıran terörist bir grubun saldırısına uğradı. Beş Ermeni terörist Büyükelçiliği işgal girişiminde bulundu. Birisi eylemin başında güvenlik güçleriyle çatışmada öldürüldü. Bu arada bir Portekiz görevli de hayatını kaybetti, diğeri yaralandı. Dört ermeni terörist binada müsteşar Yurtsev Mıhçıoğlu’nun eşi Cahide hanımı rehin aldı ve tüm binayı havaya uçurmak üzere bulundukları bölgeye bomba yerleştirmeye başladı. Cahide hanım eşini ve oğlunu korumak üzere canını feda etme pahasına, bir bombayı patlatarak dört ermeni terörist ile birlikte can verdi. AVİM ermeni terörizmi kurbanı şehidimiz Cahide Mıhçıoğlu’nun aziz anısını saygıyla ve tazimle yadeder.
Terörizm günümüzde de maalesef daha yaygın biçimde değişik gruplarca ve değişik amaçlarla başvurulan insanlık dışı bir eylem olarak güncelliğini korumaktadır. Bütün uygar ülkeler tarafından kınanmasına ve karşı çıkılmasına rağmen, uluslararası alanda, terörizmi tanımlayan ve önleyebilmek üzere bir işbirliği mekanizması oluşturan bir düzenleme henüz sağlanabilmiş değildir. Ortak bir düzenleme ve yaptırım boşluğu, daha da vahimi, terörizmi özendirme girişimlerine ve çağrılarına da zemin hazırlayabilmektedir. Bunun son, meşum bir örneği Lizbon terör saldırısını düzenleyen beş ermeni için saldırının yıldönümü münasebetiyle törenler düzenlenmesinde ve eylemin meşrulaştırılmasından da öteye, destanlaştırılması çabalarında görülmektedir. Ermeni haber ajansları, bu törenlerin ABD’nin Kalifornia eyaletinde, Şikago ve Nevyork kentlerinde de yapıldığını kaydetmektedir.
Ermeni basınında yer alan haber ve yorumlarda, beş Ermeni terörist “Lizbon kahramanları” olarak adlandırılmakta ve o gün dünyayı Türkiye’ye karşı ayağa kaldıran bu teröristlerin verdiği ilhamın günümüzde de Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’da mücadeleye ışık tuttuğu ifade edilmektedir. Ajanslarda yer alan ifadelere göre, bu “kahramanca” eylemin ermeni ulusal emellerinin canlı tutulmasını sağladığı ve her Ermeni’nin bu beş kişiyi hatırda tutarak bugün gerekli özveriyi kendisinin yapıp yapmadığını sorgulaması gerektiği kaydedilmektedir. Yeni, genç nesle de çağrıda bulunulmakta ve bu beş kişiden ilham alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Düzenlenen törenlerde yapılan çağrıda ise, ‘bağlılığımız törenlerin, günlük rutinin, gösterişin ötesine geçmelidir’ denmektedir.
Türkiye terör belasından çok çekmiş bir ülkedir. Buna ermeni terörizmi de dâhildir. Ermeni terörizminin yaraları hala taze ve elem vericidir. Türkiye terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin öneminin bilincinde ve bu konuda etkili bir tutum içindedir. Bu nedenle, Lizbon’daki terör saldırısının meşrulaştırılması, genç neslin bu terör eylemi kahramanlık olarak tanıtılarak terör eylemlerine özendirilmesi kabul edilemez olmanın yanı sıra, insanlık dışıdır. Terörizm özendirmesi bu kez gizli ayinlerde, kapalı kapılar arkasında değil, açıkça, basın yoluyla yapılmaktadır. Bu aleni suça teşvik ve terör övgüsüne bir müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da ilgili ülkeler bakımından bir ilkelere bağlılık ve samimiyet testi oluşturacaktır.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ASYA'DA GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER
Alev KILIÇ 29.03.2013 -
ARŞİVLERİN AÇILMASI, TARİHÇİLER VE UZMANLAR ORTAK KOMİSYONU KURULMASI GEREĞİ BİR KEZ DAHA GÜNDEME GELMİŞTİR
Alev KILIÇ 21.12.2012 -
ATEŞKES’İN ONSEKİZİNCİ YILINDA AZERBAYCAN-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Alev KILIÇ 30.10.2012 -
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAFKASLAR
Alev KILIÇ 06.12.2012 -
ERMENİSTAN JEO-STRATEJİK KONUMUNU PAZARLIYOR
Alev KILIÇ 08.11.2012
-
GÜNEY KAFKASYA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA: 25 EYLÜL-1EKİM 2017
Turgut Kerem TUNCEL 03.10.2017 -
ALMANYA FEDERAL MECLİSİ’NİN TÜRKİYE’YE VE TÜRK HALKINA YÖNELİK DOSTÇA OLMAYAN KARARI
Ali Murat TAŞKENT 14.06.2016 -
GÜRCİSTAN’DAKİ İÇ KARIŞIKLIK
Ceyda ACİCBE 10.03.2021 -
GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ’NİN SAVUNMA MAKSADINI AŞAN SİLAHLANMA FAALİYETLERİ
AVİM 18.06.2019 -
15. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE GİDEN YOLDA AVİM
Teoman Ertuğrul TULUN 30.01.2023
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ZİYA GÖKALP VE TURAN DÜŞÜNCESİ” BAŞLIKLI KONFERANS