Bir ermeni subayı Macaristan’da siyasi nedenlerle öldüren Azeri subayın Azerbaycan’a iadesi ve serbest bırakılması konusunda “Ermenistan iğneyi ne zaman kendisine batırmayı öğrenecek” başlıklı yorumda, Ermenistan bakımından haklı görülebilecek tepki hakkında bir karara varmadan önce, terör suçundan tutuklu olduğu Fransa’dan Ermenistan’a iade edilen ve orada bir kahraman gibi karşılanan V. Garabedian örneğinden hareketle, Ermenistan’ın konuya ilişkin ilkesel tutumu hakkında bir değerlendirme yapma gereğine işaret edildiği hatırlanacaktır.
Ermeni milliyetçiler tarafından son iki hafta içinde düzenlenen iki anma programı maalesef kanlı bir geçmişe övgü yağdıran tek yanlı bir tutuma taze örnekler vermiştir. Bunlardan birisi terör örgütü üyesi, eline türk diplomatlarının kanı bulaşmış bir canidir. Fransa’da bir süre tutuklu kaldıktan sonra Ermenistan’a dönen, orada heykelleri mutena yerlere dikilen, 1991’de Dağlık Karabağ’da Azeri halka karşı girişilen katliamda ermeni askeri birliklere komuta eden ve orada 1993 yılında, kim tarafından nasıl öldürüldüğü hala açıklanmamış olan bir kişidir.
Diğeri 18 Temmuz 1921’de İstanbul’da Pera Palas oteli önünde, Azerbaycan’ın içişleri bakanı Civanşir’i siyasi nedenlerle öldüren, yargılandığı ingiliz askeri mahkemesince serbest bırakılan bir diğer teroristtir. Trabzon doğumlu, Osmanlı vatandaşı bu caninin geçmişi de tek cinayetle sınırlı değildir. Birinci dünya savaşında doğu anadoluyu işgal eden rus birliklerinin içinde yer almış, rus birlikleri çekilirken de cephe gerisini , diğer ermeni çete birlikleriyle “emniyete almıştır”.
Bu iki anma töreni tek taraflı tarihi belleğin ne kadar yanlış ve yanıltıcı olabildiğinin yeni bir örneğini oluşturmakta, karşılıklı anlayış ve bir helalleşmeye hizmet etmek bir yana, olası bir Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasını bilinçli bir şekilde baltalamakta, mayınlamaktadır.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AVRUPA BİRLİĞİ EKONOMİK KRİZİ VE GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ
Alev KILIÇ 14.01.2013 -
ERMENİ TERÖRİZMİ ÖZENDİRİLİYOR
Alev KILIÇ 01.08.2013 -
HAZAR DENİZİ DOĞAL GAZININ AVRUPA’YA TAŞINMA GÜZERGAHI BELLİ OLDU
Alev KILIÇ 01.07.2013 -
AVRUPA KALESİ SAFLARINI PEKİŞTİRİYOR
Alev KILIÇ 21.02.2013 -
ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ ESKİ BAKANI V. OSKANİAN TÖHMET ALTINDA
Alev KILIÇ 03.10.2012
-
ERMENİSTAN 2013 (3)
Ömer Engin LÜTEM 08.01.2013 -
ERMENİ İDDİALARI İSTİSMARA AÇIK MIDIR?
Tutku DİLAVER 25.10.2019 -
YENİ İTTİFAKLAR VE İHTİLAFLAR ALANI OLARAK GÜNEY ASYA
Selim SEÇKİN 10.03.2020 -
DİASPORA ERMENİLERİ GÜVENİLİR MİDİR?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 03.01.2019 -
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE PAPA FRANSUVA’NIN VATİKAN BULUŞMASI
AVİM 02.02.2018
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS