PAŞİNYAN, AZERBAYCAN’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TANIMAYA HAZIR OLDUĞUNU AÇIKLADI, AMA…
Yorum No : 2023 / 19
24.05.2023
2 dk okuma

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 22 Mayıs 2023 tarihinde bir basın toplantısı düzenlemiştir. Paşinyan, basın toplantısında Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir barış anlaşması imzalanabileceğini açıklamıştır. Ayrıca Azerbaycan’ın Karabağ’ı da içine alan toprak bütünlüğünü tanımaya hazır olduğunu belirtmiştir. Bu tanımanın ise bazı önkoşullara bağlı olduğunu açıklamıştır.

Paşinyan’ın 22 Mayıs tarihli açıklaması, kalıcı bir barış anlaşmasını görüşmek üzere Avrupa Birliği'nin daveti üzerine Brüksel’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelmesinden bir hafta sonra gelmiştir[1].

Paşinyan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, barış anlaşmasının taslak metninde Vaşington’da üzerine anlaşılan konuların yansıtılması gerektiğini söylemiştir. Ayrıca ulaştırma yollarının tekrar açılması konusunda Azerbaycan’la ortak bir anlayışa gelinmesi durumunun barış anlaşmasına faydası olabileceğini belirtmiştir. Sınırların belirlenmesi konusunda ise 1975 yılı haritalarının temel alınmasını istediğini ifade etmiştir.

Paşinyan, Karabağ’ın Azerbaycan topraklarına dahil olduğunu kabul etmekle bir lütufta bulunmuyor, “toprak bütünlüğü”[2] ilkesinin gereğini yerine getirecektir. Zaten yapması gereken bir şeyi yaparken dahi bir takım ön şartlar öne koymaktadır. Halbuki, Ermenistan’ın özellikle Türkiye ile olan ilişkilerinde en bilinen taktiği, gelin görüşelim ama hiçbir şekilde önkoşul kabul etmeyiz, demesidir. İstediği zaman önkoşul ileri süren, istemediği zaman önkoşulları unutan Paşinyan’ın tutumu en hafif tabiriyle çifte standart olarak değerlendirilebilmektedir. 

 

[1] “Pashinian Says Armenia Is Ready To Recognize Nagorno-Karabakh As Part Of Azerbaijan Under Certain Conditions,” RFERL.org, 22 Mayıs 2023, https://www.rferl.org/a/armenia-pashinian-recognize-karabakh-azaerbaijani-territory/32422965.html.

[2] “Toprak bütünlüğüne saygı, uluslararası hukuka göre ulus-devletlerin ayrılıkçı hareketleri teşvik etmemesi veya diğer ulus-devletlerde sınır değişikliklerini desteklememesi ya da güç kullanarak sınır değişikliği dayatmaması ilkesi - 1975 tarihli Helsinki Nihai Senedi'nin IV. maddesi uyarınca AGİT katılımcısı Devletler arasında yol gösterici bir ilkedir,” https://www.csce.gov/issue/territorial-integrity.


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten