
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) en üst organı olan Büyük Daire, Perinçek v. İsviçre davasıyla ilgili son kararını açıkladı. Büyük Daire, İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine ve dolayısıyla Doğu Perinçek’in ifade özgürlüğünü haksız olarak kısıtladığına hükmetti.
Bu karar nihaidir ve önemli bir içtihat oluşturmaktadır. Öncelikle bu karar, Avrupa mahkemelerinin gelecekte ifade özgürlüğü hakkını ve bu hak ve istisnaları arasındaki dengeyi nasıl yorumlamaları gerektiği konusunda sağlam bir temel oluşturmuştur.
Ermeni tarafı, bu kararın anlamını ve ruhunu çarpıtmakla meşguldür. Aynı zamanda, Ermenistan’ın avukatları Amal Clooney ve Geoffrey Robertson’la[1] birlikte “Mahkeme, Ermenistan’ın isteklerini karşılamıştır” diyen Ermenistan Cumhuriyeti Başsavcısı, verilen bu kararı müdafaa etmiştir.
Yine de, Ermeni tarafından hiç kimse AİHM’in kararını “Mahkeme, soykırım inkârcılığını yasaklamak için Ermenileri şiddet uygulamaya teşvik ediyor” başlıklı bir makale yazan Harout Sassounian kadar gülünç bir şekilde çarpıtmamıştır. [2] Sassounian’a göre, “Büyük Daire, Mahkeme’nin soykırım inkarının sadece şiddet içeren bir tür tepki gösterilmesi durumunda cezalandırılabileceği yönündeki şartının yerine getirilmesi için Ermenileri şiddete başvurmaya teşvik etmektedir”, ki Sassounian bu tepkiyi “Perinçek’in kafasına patlatmak” olarak tanımlamaktadır. Bu yorum, Ermenilerin inanmamızı istediği o coşku ve zafer havasını kuşkusuz yansıtmamaktadır. Tam tersine, Sassounian’ın ifade ettiği nefret ve şiddet çağrısı, Ermeni radikallerin ortaya koyduğu tek samimi tepkidir. Bu tepki, Ermeni radikallerin düş kırıklığını, benliklerine işlemiş Türkiye ve Türk düşmanlığını ve kendi hedefleri doğrultuşunda şiddete başvurabileceklerini göstermektedir.
Sassounian gibi radikaller, esasında hiçbir zaman mahkeme kararlarından yarattıkları yüzeysel bahanelere ihtiyaç duymamıştır. Türk-Ermeni ilişkilerinin geçmişinden haberdar olanlar, Sassounian gibi Ermenilerin tehditlerinin boş olmadığını bilirler. Ermeni terörü, çok da uzun olmayan bir süre önce, 31 Türk diplomatın hayatına mal olmuştur. Yurtdışında yaşayan Türkler ve Ermeni iddialarına katılmayan diğer ülke vatandaşları Ermeni örgütlerinin sürekli saldırısı altında olmuştur. Evi bombalanan Prof. Stanford Shaw, akademik çalışması yüzünden mahkum edilen Prof. Bernard Lewis, Prof. Justin McCarthy, Maxime Gauin gibi birçok ünlü akademisyen ya fiziksel saldırılara yada psikolojik baskılara maruz kalmış, veya akademik görüşlerini dile getirdikleri için siyasi suçlamaların hedefi olmuş ve mahkum edilmiştir.[3]
AİHM Büyük Daire’nin Perinçek v. İsviçre davası ile ilgili kararı, radikal Ermeniler için büyük bir yenilgidir. İfade özgürlüğü, ırkçı nefretle ve ayrımcılıkla mücadele gibi temel hak ve ilkeler, Ermeni radikallerin hiçbir zaman ilgi alanı olmamıştır. Bunun yerine, 1915 olaylarıyla ilgili tartışmalar siyasileştirilmiş, dogma haline getirilmiş ve Türkiye ve Türklere karşı bir kimlik oluşturulmasında siyasi ve psikolojik söylemin bir parçası olmuştur. Bu olduğunda, tarihsel, psikolojik, hukuki veya anlamlı siyasi tartışmalar mümkün olmamaktadır. Bu dava, Ermeniler ve Ermenistan’ın, üçüncü ülkelerin parlamentolarına dogmatik söylemler dayatma, temel bir insan hakkı olan ifade özgürlüğünün aksine tarihsel tartışmaları, beyanları veya ifadeleri engelleme ve bastırma şeklindeki reaksiyoner tavırlarının başarısızlığına bir delildir. Ermeni tarafının (Sassounian gibi azgın radikaller de dahil) bundan böyle bu tutumu sorgulamalarını ve yaptıkları her türlü şiddet çağrısının Türk-Ermeni ilişkilerini daha da zehirlemek dışında bir amaca hizmet etmeyeceğini fark etmelerini ümit ediyoruz.
* AVİM, Kıdemli Uzman
[1] “Robertson, Clooney Issue Statement on ECHR Ruling”, Asbarez, 15 Ekim 2015, http://asbarez.com/140771/robertson-clooney-issue-statement-on-echr-ruling/
[2] Harout Sassounian, “To Ban Genocide Denial, Court Incites Armenians to Commit Violence”, California Courier, 20 Ekim 2015, http://www.thecaliforniacourier.com/to-ban-genocide-denial-court-incites-armenians-to-commit-violence/
[3] Pulat Tacar , “Armenian Juridical Attempts to Convict Those Who Reject the Armenian Genocide Claims and to Get Reparations From Turkey”, Ermeni Araştırmaları, Sayı 50 (2015), ss. 395-470.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ROBERT FİSK VE TERÖRÜN MEŞRULAŞTIRILMASI
Aslan Yavuz ŞİR 28.01.2019 -
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ MAHKEMELERİNDE AÇILAN TAZMİNAT DAVALARI ÜZERİNE
Aslan Yavuz ŞİR 26.09.2011 -
ERMENİLERİN DAĞLIK KARABAĞ’A İLİŞKİN GİRİŞİMLERİ VE BELÇİKALI PARLAMENTERLERİN STEPANAKERT ZİYARETİ
Aslan Yavuz ŞİR 27.03.2017 -
BAKALYAN DAVASININ TEMYİZ DURUŞMASI YAPILDI
Aslan Yavuz ŞİR 31.01.2019 -
MURAT YETKİN’İN 7 EKİM TARİHLİ YAZISI ÜZERİNE
Aslan Yavuz ŞİR 11.10.2012
-
GÜNEY KAFKASYA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA: 18-24 EYLÜL 2017
Turgut Kerem TUNCEL 25.09.2017 -
20. ASIRDA AYRILIKÇI KÜRT - ERMENİ İŞBİRLİĞİ
Ferhat ÖZCAN 16.06.2016 -
ŞEHİT DİPLOMATLAR
Oya EREN ÖZER 15.02.2012 -
WOODROW WILSON, ERMENİSTAN VE UZUN ZAMANDIR DEVAM EDEN BİR RİYAKARLIKLA MÜCADELE
AVİM 20.11.2020 -
PERİNÇEK KARARININ YANKILARI - Ömer Engin LÜTEM
Ömer Engin LÜTEM 22.10.2015
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
"ERMENİ FOLKLORUNUN DOĞUŞU VE GELİŞİMİ" BAŞLIKLI KONFERANS