
Yaklaşık bir aydır Avrupa Parlamentosu (AP) yolsuzluk skandalı ile çalkalanmaktadır. Daha önce konu ile ilgili bir yazı kaleme almıştık[1]. Bahsi geçen yazıda, kara para aklama, suç örgütüne katılma, yolsuzluk ve AP kararlarına müdahale edilmesi ile ilgili olarak, skandalın birkaç kişi ile sınırlı kalma ihtimalinin düşük olduğunu düşünen bazı yetkililerin ifadelerine yer vermiştik. Skandal patlak verdikten neredeyse bir ay sonra soruşturma kapsamının genişlediğini ve iki milletvekilinin daha dokunulmazlıklarının kaldırılması için harekete geçildiğini görüyoruz. Akıllara gelen soru ise, parlamento kararları alınırken ne kadar adil olunduğudur. Daha da önemlisi ise, önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosu’nun nasıl bir güvenilirlik sınavı vereceğidir.
Avrupa Parlamentosunun karıştığı skandalın konu olduğu soruşturmanın kapsamı genişlemiştir. 2 Ocak 2023 tarihinde, konu ile ilgili olarak, Avrupa Parlamentosu’nun iki üyesinin daha dokunulmazlıklarının kaldırılması için harekete geçildiği basına yansımıştır[2]. AP Başkanı Roberta Metsola, Sosyal Demokrat Grup üyesi parlamenter Marc Tarabella ve Andrea Cozzolino’nun dokunulmazlıklarının kaldırılması için harekete geçildiğini açıklamıştır.
Fas’ın başkenti Rabat’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fas Başbakanı Aziz Akhannouch ve Dışişleri Bakanı Nasser Bourita ile bir araya gelmiştir. Ziyareti sırasında skandalın endişe verici olduğunu ve soruşturmanın sonuçlarının beklenmesi gerektiğine değinmiştir. Bu süreçte işbirliğinin gerekliliğini de vurgulamıştır. Bu ziyaretin dikkat çeken tarafı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olduğu 2019’dan beri Fas’a ilk kez bir ziyaret gerçekleştirmesidir. Özellikle, Fas’ın yolsuzluk skandalına karışmış olması itibariyle ziyaretin zamanlaması dikkat çekmektedir. Bu durumun dikkat çektiği düşünülmüş olacak ki, Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) sözcüsü Peter Stano ziyaretin bir süreden beri planlandığını ve rutin bir ziyaret olduğunu söyleme gereği duymuştur[3].
Diğer yandan, Slovenya Başbakanı yeni AP üyesi Robert Golob, AP’nin karıştığı skandalla ilgili olarak, durumu akıllara durgunluk verici olarak değerlendirmiş, böyle bir rüşvet skandalının gelişmesine izin veren sistem karşısında duyduğu güvensizliği dile getirmiştir[4]. Parlamento’nun şimdiye kadar bu şekilde çalıştığına inanamadığını ve durumun ciddi bir şekilde ele alınmazsa daha büyük sorunlar çıkacağını düşündüğünü belirtmiştir.
Golob’un açıklamaları ve şaşkınlığı dikkat çekicidir. Bu açıklamalar, AP Başkanı Metsola tarafından da dile getirilmekte, AP’nin itibarını korumaya yönelik kuralların açıklanması ile paralellik göstermektedir. Önlemler kapsamında sürecin ortaya çıkmasına yardımcı olan kişilerin güvenliğinin güçlendirilmesine, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) nasıl finanse edildiğinin araştırılmasına ve Parlamenterlerin AB üyesi olmayan ülkelerin temsilcileriyle nasıl bir iletişim içinde olacağına dair yeni kurallar yer alacaktır.
AB liderleri arasındaki yaygın kanı, bu skandalın gelecek yıl gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde AB’nin güvenilirliğini tehdit edeceği yönündedir. AP kararlarına dair güven, Slovenya Başbakanı Golob’un açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda sarsıntıya uğramış gibi görünmektedir. Yolsuzluk skandalının şu an itibariyle Mart 2021’e kadar geriye gittiği bilinmektedir. Bu durumda soruşturmanın sonuçlanması beklenecek olsa da aradan geçen zamanda AP kararlarının, özellikle de Türkiye’ye karşı alınan kararların ne kadar adil olduğunun da değerlendirilmesi gerekliliği akıllara gelmektedir.
[1] Hazel ÇAĞAN ELBİR, “Avrupa Birliği Parlamentosundaki Rüşvet Skandalı,” avim.org.tr, AVİM, 23 Aralık 2022, https://avim.org.tr/tr/Analiz/AVRUPA-BIRLIGI-PARLAMENTOSUNDAKI-RUSVET-SKANDALI.
[2] “Avrupa Parlamentosu rüşvet skandalında 2 üyenin dokunulmazlığını kaldırmak için harekete geçildi,” bbc.com, BBC News Türkçe, 2 Ocak 2023, https://www.bbc.com/turkce/articles/c90kg8k33v7o.
[3] “Borrell talks football, touches on Qatargate scandal in controversial Morocco visit,” politico.eu, Politico, 5 Ocak 2023, https://www.politico.eu/article/josep-borrell-qatargate-corruption-scandal-european-uniontalks-football-touches-upon-eu-corruption-scandal-in-controversial-morocco-visit/.
[4] “’Wow, that’s not democratic’: New Slovenian PM weighs in on Qatargate,” politico.eu, Politico, 6 Ocak 2023, https://www.politico.eu/article/wow-thats-not-democratic-robert-golob-slovenia-qatargate-eu-confidential/.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ALMANYA’DA AŞIRI SAĞ HIZ KAZANIYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 19.02.2020 -
TÜRKİYE’NİN “YENİLİKÇİ DİPLOMASİ” ATILIMI: ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU
Hazel ÇAĞAN ELBİR 24.06.2021 -
TÜRKİYE - ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞME SÜRECİNİ BALTALAMAYI HEDEFLEYEN GİRİŞİMLER
Hazel ÇAĞAN ELBİR 16.12.2022 -
GÖÇMEN SORUNUNU “AVRUPALI YAŞAM BİÇİMİNİN GELİŞTİRİLMESİ” OLARAK TANIMLAMAK NASIL BİR ANLAYIŞI YANSITMAKTADIR?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 19.11.2019 -
AİHM PERİNÇEK-İSVİÇRE KARARI (RESMİ FRANSIZCA VE RESMİ OLMAYAN TÜRKÇE METİN)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 25.02.2014
-
BATI DÜNYASINDA YÜKSELEN İSLAMOFOBİ VE TÜRK-ERMENİ UYUŞMAZLIĞI
Mehmet Oğuzhan TULUN 11.02.2019 -
İSTEMSİZ YABANCI DÜŞMANLIĞI REFLEKSİ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA YERLEŞMİŞ YABANCI DÜŞMANLIĞINI GÖSTERİYOR: İSVEÇ ÖRNEĞİ
Teoman Ertuğrul TULUN 27.02.2023 -
ANKARA’NIN “ÇEKMECELERİNDEN” ERMENİSTAN’IN TOZLU RAFLARINA: ZÜRİH PROTOKOLLERİ
Tutku DİLAVER 12.03.2018 -
TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNDE GELİŞMELER BİZİ NEREYE GÖTÜRÜR?
Tutku DİLAVER 23.12.2021 -
SELANİK BELEDİYE BAŞKANINA SALDIRI: PONTUS RUM NEFRET SÖYLEMİ NEFRET SUÇUNA DÖNÜŞÜYOR
Teoman Ertuğrul TULUN 06.06.2018
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
“MODERN TÜRK DEVLETİNİN KURULUŞUNUN ARKA PLANI: TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS