1973-1984 arası etkin olan terör örgütü Ermenistan’ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu’nun (İng. Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia – ASALA) faaliyetlerine ilişkin haberler son dönemde basında tekrar yer almaya başlamıştır. Bilhassa, Ekim 2020’de patlak veren Karabağ Savaşı’nda Ermenistan cephesinde savaşmak üzere Fransa’dan ASALA militanlarını gönderilmesi[1] ASALA’nın yeniden faaliyetlerine başlamasına ilişkin bazı sorular doğmasına neden olmuştu.
Geçtiğimiz günlerde (20 Ocak 2020) ASALA, Prag merkezli bir Ermeni dergisinde bir bildiri yayımlamıştır[2]. Bildiri Ermenice yayınlanmış, başka dillere çevrilmemiştir.
Söz konusu bildiri üzerine, ASALA terör örgütünün yeniden Türkleri hedef alarak saldırıya geçebileceğine ilişkin işaretler alan Türkiye, Türkiye’nin yurtdışındaki temsilciliklerini muhtemel saldırılara karşı uyarmıştır[3]. Bir süredir, ASALA’nın temellerinin atıldığı Lübnan’da askeri eğitim kampları bulunduğuna ve bu kamplarda eğitim alan militanlar olduğuna yönelik haberler bilinmektedir. Söz konusu bildiri ile birlikte değerlendirildiğinde uyarıların yerinde olduğu anlaşılmaktadır.
Bildiride genel olarak; Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye’nin içinde bulunduğu üç hedef belirlendiği anlaşılmaktadır. 2020’de yaşanan Karabağ Savaşı’nda Ermenistan’ın uğradığı hezimetin sorumluluğu isim verilmeden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a yüklenmiştir. Dağlık Karabağ’daki sözde devletin ve söz konusu sözde devletin garantörü Ermenistan’ın varlığının mevcut yönetim yüzünden tehlikeye atıldığı ifade edilmektedir. ASALA açık bir şekilde Ermenistan siyasetinde etkin bir rol üstlenmek istediğini ifade etmiştir.
2020 Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan ve Türkiye’nin beraber hareket etmesinin yarattığı rahatsızlığın da görüldüğü bildiride, Türkiye ve Azerbaycan’ın oluşturduğu bir “düşmanlık kampı”ndan[4] da bahsedilmektedir. Bahsedilen “düşmanlık kampı”nın oluşması, Ermenistan’ın yaşadığı hezimetlerin (Ermenistan yönetimi başarısız olarak nitelendirilmektedir) en sonuncusu olarak değerlendirilmiştir. Bu ifadenin yer aldığı cümleden ASALA’nın savaşmayı görev edindiği üç hedefin yer aldığı anlaşılmaktadır.
Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği destek ASALA için son derece rahatsız edici olmuştur. Bunu yalnız bu bildiride değil, ASALA temsilcisi Aram Haykazyan’ın 20 Ocak 2021 tarihinde verdiği bir röportajda da görebiliyoruz. Bu röportajın tamamı[5] da ASALA’nın bildirisi gibi yalnız Ermenice yayınlanmıştır. Ancak küçük bir kısmı internette İngilizce yer almaktadır[6].
Türkiye – Azerbaycan ilişkileri ile ilgili olarak röportajda adıgeçen, Türkiye’nin desteği olmadan Azerbaycan’ın güçsüz olduğunu söylemektedir. Oysa 1992’den beri Azerbaycan’ın askeri ve ekonomik olarak güçlendiği bir gerçektir. Ayrıca, Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında yer alması 2020 Karabağ Savaşı’na özel bir durum değildir. Türkiye ve Azerbaycan iki kardeş devlettir.
Adıgeçenin verdiği röportajda, Türkiye’nin yalnız Ermenistan’dan değil, İran, Rusya Gürcistan ve diğer sınırdaş ülkelerden açık bir şekilde toprak talebinde bulunduğu ve Kürtlerin soykırım ile tehdit edildikleri gibi asılsız iddialar da yer almaktadır.[7] Bu ifadeler Türkiye’nin son dönem dış politikasını sekteye uğratmak için öne sürülmektedir. Güvenilir kaynaklar göstermeden konuşmayı alışkanlık haline getirmiş olan popülistlerin ve ırkçı söylemler benimsemiş terör örgütlerinin bu ifadeleri artık şaşırtmamaktadır.
ASALA’nın ve dönemin diğer ırkçı terör örgütlerinden Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları’na (İng. Justice Commandos of the Armenian Genocide – JCAG) finansman sağladığı bilinen Ermeni Diasporası’ndan da röportajda bahsedilmektedir. Adıgeçen, Ermeni Diasporasının 2020 Karabağ Savaşı için Ermenistan’a 200 milyon dolar bağışladığını belirtmiştir. Röportajdan anlaşıldığı kadarıyla ASALA Diaspora’nın son dönem “yatırımlarından” hoşnut değildir. ASALA’nın bu yatırımlardan payına düşeni alamadığı, ASALA temsilcisinin Diaspora’nın da kendisini yeniden organize etmesi gerektiğini eklemesinden anlaşılmaktadır.
ASALA temsilcisi, ASALA’nın Ermenistan’da temsilcisi olup olmadığına ilişkin soruya cevap olarak, Ermenistan’da resmi bir varlıklarının olmadığını ifade etmiştir. Bunu Ermenistan’ın bağımsızlığını kazandığı günden beri söylediklerini eklemiştir.
ASALA ve diğer aşırı terör örgütleri Türkiye’nin 1970'li ve 1980'li yıllarda toplam 31 diplomatını katletmiştir. 1982 yılında Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı katleden Hampig Sassounian halen tutuklu olan tek Ermeni teröristidir. ABD’deki Ermeni Diasporası bu katilin tutukluluğunun da sona erdirilmesi için yoğun çaba göstermektedir. Tahliyesi istenen ABD’deki bu katil, yaptıklarından pişmanlık duymadıklarını ve yine olsa yine yapacaklarına ilişkin sözlerini yinelemektedir. O tarihlerde, talep edilmesine rağmen, Ermeni terörüne karşı herhangi bir koruma sağlamayan devletler, bugün terör örgütlerini destekleyen Ermeni Diasporası’na arka çıkmaya ve ASALA teröristlerine ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Buna en son örnek, 2020 Karabağ Savaşı’nda ASALA teröristi Gilbert Minassian’ın Fransa’dan tarifeli uçakla Ermenistan’a, daha sonra ise Karabağ’a Ermenistan saflarında savaşmak için gitmesine yardım edilmesidir[8]. Batılı devletlerin arka çıktığı terör örgütlerinin dizginlenemediği zaman kendilerinin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtmekte yarar vardır. Bu vesile ile 1983 yılında ASALA’nın Orly Havaalanı’nda düzenlediği patlama sonrasında Fransız vatandaşlarının hayatının kaybetmesinden sonra ASALA için Fransa desteğinin kesildiğinin hatırlatılması yerinde olacaktır.
*Fotoğraf: https://azat.tv/bacarik-harcazruyc/
[1] “Azerbaycan Ankara Büyükelçisi İbrahim’den Flaş Açıklamalar”, HaberTürk, 7 Ekim 2020, https://www.haberturk.com/azerbaycan-ankara-buyukelcisi-ibrahim-dan-flas-aciklamalar-2828013.
[2] “ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԱԶԱՏԱԳՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՅ ԳԱՂՏՆԻ ԲԱՆԱԿԻ ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԴՐՄԱՆ 46-ԱՄՅԱԿԻ ԱՌԻԹՈՎ”, orer.eu, 20 Ocak 2021, http://orer.eu/hy/allcategories-hy-am/72-hy-am/8681-asala-2021-46.html.
[3] Barçın Yinanç, “Ankara, Büyükelçilikleri ASALA Saldırılarına Karşı Uyardı”, Yetkin Report, 28 Ocak 2021, https://yetkinreport.com/2021/01/28/ankara-buyukelcilikleri-asala-saldirilarina-karsi-uyardi/.
[4] “ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԱԶԱՏԱԳՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՅ ԳԱՂՏՆԻ ԲԱՆԱԿԻ ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԴՐՄԱՆ 46-ԱՄՅԱԿԻ ԱՌԻԹՈՎ”.
[5] “Բացառիկ հարցազրույց ԱՍԱԼԱ-ի քաղաքական դիվանի ներկայացուցիչ Արամ Հայկազյանի հետ”, azat.tv, 20 Ocak 2021, https://azat.tv/bacarik-harcazruyc/
[6] “Exclusive Interview with ASALA Representative Aram Haykazyan”, 1News, 20 Ocak 2021, http://news.newsfeed1.ru/7228-exclusive-interview-with-asala-representative-aram-haykazyan?fbclid
[7] “Բացառիկ հարցազրույց ԱՍԱԼԱ-ի քաղաքական դիվանի ներկայացուցիչ Արամ Հայկազյանի հետ”.
[8] Şerife Çetin, “Ermeni Terör Örgütlerinin Şehit Ettiği Türk Diplomatları Unutulmuyor”, Anadolu Ajansı, 21 Ekim 2020, https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/ermeni-teror-orgutlerinin-sehit-ettigi-turk-diplomatlari-unutulmuyor/2013636#
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
PASİFİK’TE YENİ BİR ASKERİ İTTİFAK: AUKUS
Hazel ÇAĞAN ELBİR 23.09.2021 -
SASSOUNIAN’IN TAHLİYE EDİLMESİ KARARI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 12.03.2021 -
AVRUPA PARLAMENTOSU VE AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI SEÇİMLERİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 12.06.2019 -
TÜRK VATANDAŞLARINA YÖNELİK VİZE ENGELİ VE AB’NİN GEREKÇELERİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 14.08.2024 -
SREBRENİTSA SOYKIRIMI’NIN 23. YIL ANMALARININ ARDINDAN
Hazel ÇAĞAN ELBİR 18.07.2018
-
ERMENİ KÜLTÜRÜ VE ERMENİ PROPAGANDASI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 09.09.2013 -
FRANSA’NIN RUANDA SOYKIRIMINDAKİ ROLÜ, BİRİNCİ KISIM: RUANDA’DA NE OLDU?
Ceyda ACİCBE 24.08.2020 -
BİRÇOK SÜRECİN ORTASINDAKİ TİRAN ZİRVESİ: BALKANLAR’DA KAFASI KARIŞIK BİR AVRUPA BİRLİĞİ
Teoman Ertuğrul TULUN 05.01.2023 -
POLONYA SOYKIRIM YASASI İLE İLGİLİ ÇİFTE STANDART
Teoman Ertuğrul TULUN 27.02.2018 -
KARABAĞ’IN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİNİN ÜSTÜNDEN GEÇEN 1 YIL
Tutku DİLAVER 09.11.2021
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"ERMENİ SORUNUNU ANLAMAK" BAŞLIKLI KONFERANS