
17 Kasım, Türklere ve Türkiye’ye en fazla zarar veren terör örgütlerinden birinin ismidir. Özü itibariyle bir Yunan örgütüdür. Örgüt, cunta zamanında 17 Kasım 1973’te öğrencilerin yaptığı ve kanlı bir şekilde sonuçlanan Politeknik Üniversitesi olaylarının anılması ve daima akılda tutulması amacıyla bu ismi benimsediğini belirtmiştir. Ancak zaman içerisinde bu oluşum bir terör örgütüne haline gelmiştir.
İlk faaliyeti, Aralık 1975’te CIA’in Atina İstasyon Şefi Richard Welch’i öldürmek olmuştur. Kıbrıs Harekatı’ndan sonra uluslararası planda Türkiye aleyhtarı faaliyetlerin organize olması ve terör faaliyetlerine dönüşüp adeta silahlı bir mücadeleye evrilmesi 1975 yılının sonlarından itibaren başlamıştır.
Hatırlanacağı üzere, 1975 yılında iki gün arayla Ekim ayında, Viyana Büyükelçimiz Daniş Tunalıgil ve Paris Büyükelçimiz İsmail Erez’i Ermeni terörüne kurban vermiştik. Sonradan bakıldığında Aralık 1975’te bu sefer bir Yunan terör örgütünün faaliyete geçerek, çok zor erişilebilecek bir hedef olan CIA Atina İstasyon Şefini öldürerek faaliyetlerine başlaması hiçbir zaman tesadüf olarak değerlendirilmemelidir. Bu saldırılar, uzun hazırlıkların, Türkiye’den intikam alma güdüsünün ve Türkiye’yi dış cephelerde meşgul etme stratejisinin sonuçlarıdır.
Zaman içinde Ermenistan – Yunanistan ilişkileri, daha sonrasında 1984’te PKK faaliyetleri de eklendiğinde Türkiye adeta üçlü bir ateş çemberi ile çevrelenmiştir. Türkiye’nin terörizm ile verdiği mücadele düşünüldüğünde 17 Kasım tarihi/ismi anlamlı bir hale gelmektedir.
17 Kasım örgütü, ASALA ile Ermeni Soykırımı için Adalet Komandoları (Justice Commandos of the Armenian Genocide – JCAG) ve Ermeni Devrimci Ordusu (Armenian Revolutionary Army – ARA) örgütleri kadar tehlikeli ve Türkiye’ye zarar vermiş bir terör örgütüdür. Nitekim Türkiye’nin Atina Büyükelçiliğini hedef alan örgüt, Büyükelçilik mensuplarına karşı terör eylemlerinde bulunmuş ve bu kapsamda iki Büyükelçilik görevlisi şehit edilmiş, üç görevli ise bulundukları aracın hedef alınması sonucu uğradıkları bombalı saldırıda yaralanmışlardır. Ayrıca 1980’lerden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği mensuplarının can ve mal güvenliklerini hedef alan tehdit ve saldırılar sürdürülmüştür.
17 Kasım, sadece Türklere yönelik değil, başta Amerikan ve İngiliz Büyükelçilikleri olmak üzere, Batılı büyükelçiliklere, Yunanistan’ın önemli iş insanlarına, sanayicilerine, ticaret erbabına, parlamento mensuplarına (aralarında Atina eski Belediye Başkanı ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’nin eşi Pavlos Bakoyannis’in de bulunduğu) yönelik saldırılar düzenlenmiştir.
Anlaşılacağı üzere, 17 Kasım örgütünün seçtiği hedefler rastgele seçilmiş hedefler değildir. Amaçları saldırının yankı uyandırması, isimlerinin daha etkili bir şekilde duyurulmasıdır.
Bu vesileyle altı çizilmesi gereken bir hususu vurgulamak yerinde olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti devleti terörizme çok sayıda şehit vermiştir. Sadece Ermeni terörizmine verdiğimiz şehit sayımız 31, toplamda ise 41’dir. Yalnız Ermeni terörizmi değil, Yunanistan menşeili terör örgütlerinin saldırıları da Türkiye’ye büyük acılar ve zararlar vermiştir. Tüm şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ERMENİSTAN’DA TERÖRİST SEMPATİZANLIĞI
Mehmet Oğuzhan TULUN 17.05.2015 -
IRKÇI ERMENİ TERÖRİSTLERİN KAHRAMANLAŞTIRILMASI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 13.07.2018 -
TERÖRİSTLERİN KAHRAMANLAŞTIRILMASI ÇAĞI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 03.03.2016 -
ERİVAN’IN AZERBAYCAN-TÜRK TARİHİ
AVİM 04.11.2020 -
İNSANİ YAKLAŞIM VE ROHİNGALARIN KİMLİKLERİNİN TANINMASI BİRBİRLERİNDEN AYRIŞTIRILMAMALIDIR
AVİM 08.12.2017
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
“MODERN TÜRK DEVLETİNİN KURULUŞUNUN ARKA PLANI: TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS