
Amerika Birleşik Devletleri, 5 Kasım 2024’te yapılması planlanan 60’ıncı başkanlık seçimlerine hazırlanmaktadır. ABD başkanlık seçimlerinde seçmenler Seçiciler Kurulu’nun aday listesi için oy kullanmakta ve söz konusu kurulu oluşturan kişiler daha sonra başkan ve başkan yardımcısını seçmektedirler. Bu doğrultuda mevcut ABD başkanı Joe Biden, Nisan ayında yaptığı açıklama ile önümüzdeki seçimlerde aday olacağını açıklamıştı.[1] Biden seçim hazırlıklarını sürdürürken daha önce Karabağ konusunda birçok defa ABD’nin bölgede yaşanan olaylara Ermeniler lehine müdahil olmasını talep eden Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) bu konudaki baskılarına yeni bir boyut eklemiştir. Söz konusu kurum Biden’ı açıkça tehdit ederek taleplerinin karşılanmaması halinde 2024’te zor bir seçimle karşı karşıya kalacağını belirtmiştir.[2]
ANCA’nın Amerikan Kongre üyeleri, başkanlık seçimleri, devlet yetkilileri atamaları vb. konularda çıkarları doğrultusunda yoğun propaganda yaptığı bilinmektedir. 31 Ağustos 2023’te söz konusu kurum tarafından yayınlanan bir mektupla, ABD Senatörlerine Dışişleri Bakanlığı’na yapılacak tüm adaylıkları askıya almaları ve Başkan Biden, ANCA’nın istekleri doğrultusunda kararlı adımlar atana kadar yeni onayları engellemeleri çağrısında bulunulmuştur.[3] Söz konusu kuruluş bu taleple de yetinmeyip ilk defa hâlihazırda başkan olan bir adayı tehdit edecek kadar cüretkâr davranmıştır.
ANCA’nın bu cüretkâr çıkışı Azerbaycan lehine neticelenen Karabağ Meselesi ile ilgili çaresizliğini gözler önüne sermektedir. Diğer taraftan ANCA’nın, söz konusu kendi çıkarları olduğunda mensubu bulunduğu devletin çıkarlarını göz ardı ederek yaptırım ve tehditlerde bulunması onun ABD açısından ne kadar güvenilir olmaktan uzak olduğunu ortaya koymaktadır. Zira ANCA’nın bu tutumu istekleri karşılanmadığında herkesi ve her şeyi gözden çıkaracak kadar ileri gidebileceklerini göstermekle kalmamış, aynı zamanda görüş ve çıkarlarını vatandaşı oldukları devletten üstün gördüklerini de gözler önüne sermiştir.
ANCA’nın çıkarları doğrultusunda fütursuzca hareket etmesi alışılagelmiştir. Kuruluşun Vaşington yöneticisi Aram Suren Hamparyan’ın daha önce defaten sosyal medya hesaplarından Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan’ı tehdit ettiği hatta Paşinyan’ın korumalarının milli duygularını manipüle ederek açıkça Paşinyan’a suikast çağrısında bulunduğu da bilinmektedir.[4]
Bir devlet başkanını açıkça tehdit edecek kadar ileriye giden ANCA tüm dünya için tehdit oluşturmaktadır. Kuruluşun çaresizlik neticesinde açıkça ABD başkan adayını tehdit edecek kadar ileriye gitmiş olması sadece çıkarlarını mensubu bulundukları devletin çıkarlarından önde tutmalarının değil aynı zamanda demokrasiye olan saygısızlıklarının da bir göstergesidir. Dünya ülkelerine demokrasi getirmeyi misyon edinmiş olan ABD’nin başkan adayı Biden’ın bu anti-demokratik harekete boyun eğip eğmeyeceğini zaman gösterecektir, ancak netice ne olursa olsun ANCA’nın davranışlarının devletlerarası ilişkileri zarar verme riski taşıdığı tartışmasız bir gerçektir.
* Fotoğraf: @ANCA_DC, Twitter - https://twitter.com/anca_dc/status/1706676217816965241?s=12&t=sr_eFPjZp0p5sXJ4eJndzA.
[1] “ABD Başkanı Joe Biden 2024 Seçimlerinde Yeniden Aday Olacak”, BBC News Türkçe, 25 Nisan, 2023, https://www.bbc.com/turkce/articles/cj5ej518436o.
[2] ANCA [@ANCA_DC], If Biden Treats Other Americans the Way He Mistreats Armenian Americans, He Will Face a Difficult 2024 Re-election. @JoeBiden @SecBlinken @PowerUSAID, Tweet, Twitter, 26 Eylül, 2023, https://twitter.com/anca_dc/status/1706676217816965241?s=12&t=sr_eFPjZp0p5sXJ4eJndzA.
[3] ANCA, “ANCA Calls on Senate to Block all Biden Nominations to the State Department Requests Freeze on Senate Confirmations until the President Acts Decisively to Break Azerbaijan’s Blockade of Artsakh”, Armenian National Committee of America (ANCA), 31 Ağustos, 2023, https://anca.org/press-release/anca-calls-on-senate-to-block-all-biden-nominations-to-the-state-department/.
[4] Suat Vilgen,”ABD'de 'Ermeni lobisi' krizi... Paşinyan'ı hedef aldılar”, TGRT Haber, 26 Eylül, 2023, https://www.tgrthaber.com.tr/dunya/abdde-ermeni-lobisi-krizi-pasinyani-hedef-aldilar-2907586.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
MAYIN HARİTALARI SORUNU
Tuğçe TECİMER 08.02.2024 -
ANCA, ABD BAŞKANI BİDEN’I SEÇİMLER ÜZERİNDEN TEHDİT ETTİ
Tuğçe TECİMER 02.10.2023 -
ERMENİSTAN-AZERBAYCAN SINIR TESPİTİNDE YENİ BİR DURAK: ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Tuğçe TECİMER 30.09.2024 -
SOYKIRIM SUÇUNUN DEĞERSİZLEŞTİRİLMESİ
Tuğçe TECİMER 15.09.2023 -
REJİM DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI SURİYE’DE ERMENİLER VE NUBAR OZANYAN TUGAYI
Tuğçe TECİMER 30.12.2024
-
ERMENİSTAN BATI’YA BİRAZ DAHA YAKLAŞTI: ABD-ERMENİSTAN STRATEJİK ORTAKLIK KOMİSYONU ANTLAŞMASI
Selenay Erva YALÇIN 23.01.2025 -
ABD’NİN HİNT PASİFİK STRATEJİSİ BAĞLAMINDA AUKUS İTTİFAKI
Gülperi GÜNGÖR 20.10.2021 -
BALKAN SAVAŞLARININ YÜZÜNCÜ YILDÖNÜMÜ
Alev KILIÇ 15.10.2012 -
ERMENİSTAN’IN İRAN’A SİLAH SATIŞI
Ömer Engin LÜTEM 08.12.2010 -
FRANSA İLE SORUNLAR DEVAM EDİYOR
Ömer Engin LÜTEM 18.03.2012
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ERMENİ DİASPORASININ 1915 OLAYLARI BAĞLAMINDA İNCELENMESİ” BAŞLIKLI KONFERANS