Birkaç gün önce yayımlanan “Macron ile Fransa: Balkanlarda İstikrarsızlık Etkeni” başlıklı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Kuzey Makedonya ve Arnavutluk için yapılacak üyelik müzakerelerini reddetmesiyle ilgili AVIM analizinde, “Görünüşe göre Macron AB'nin en üst yöneticisi gibi davranmaya devam ediyor ” demiştik. Aynı analizde, “kibirli bir şekilde başkalarına tavsiyede bulunanların önce kendi tarihsel hatalarının hesabının vermeleri” gerektiğini vurgulamış, “Emmanuel Macron’un hesap vermesi gerekenler listesinin başında yer aldığını” ifade etmiştik[1]. Bu analizimizin mürekkebi kurumadan, Macron’un Bulgaristan’dan ve Ukrayna’dan kaynaklanan göçlerle ilgili olarak yaptığı, bazı medya organları tarafından “aşağılayıcı” olarak yorumlanan açıklamaları uluslararası çevrimiçi basında geniş biçimde yer almıştır[2].
Politico’ya göre, Perşembe günü yayınlanan muhafazakâr haftalık “Mevcut Değerler” (Valeurs Actuelles) dergisinde yer alan söyleşide, Fransa Cumhurbaşkanı, “yasal olarak Gine’den ya da Fildişi Sahili’nden gelen, yasal olarak orada bulunan ve bu işi yapanları, Bulgar ve Ukraynalı gizli şebekelere tercih ederim” şeklinde konuşmuştur. Ayrıca, işverenlerin diğer AB üyesi ülkelere geçici işçi göndermesini öngören “görevlendirilmiş çalışan” AB projesini eleştiriyor gibi görünecek şekilde, “kota kapsamında x yıl olarak kayıtlı yasal göçü, saklı görevlendirilmiş çalışana tercih ederim” demiştir[3].
Söz konusu beyanların yapılmasından sonra hem Bulgaristan’ın hem de Ukrayna'nın Fransa’ya diplomatik protestoda bulundukları hakkında haberler yayınlanmıştır. Bu haberlere göre, “Ukrayna Macron’un yorumlarına daha hızlı yanıt vermişi; Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın Kiev’deki Büyükelçisi Etienne de Poncins’i (aynı zamanda 2007-2010’da Fransa’nın Bulgaristan büyükelçiliğini de yapmıştır) açıklamada bulunulması için davet etmiştir. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı daha sonra, Fransa Cumhurbaşkanının sözlerinin bağlamı dışında yansıtıldığını belirten bir açıklama yayınlamıştır.”[4] Öte yandan Bulgaristan, “Macron'un sözlerini açıklamak için Fransa’nın Sofya Büyükelçisine 4 Kasım günü için davette bulunulduğunu” 2 Kasım’da açıklamıştır[5].
Bazı çevrimiçi medya kaynaklarında, Macron'un beyanlarının Bulgar ve Ukrayna medyasında farklı bir çeviri ile yansıtıldığına dair bir iddianın yer aldığını belirtmek gerekir. Bu iddiaya göre, Macron'un yorumu, Sputnik’in Almanca bir haberine dayanılarak, orijinal şeklinden biraz farklı biçimde yansıtılmıştır[6]. Söz konusu iddiaya göre, Macron’un beyanı, “yasal olarak Gine ve Fildişi Sahili’nden gelenleri… Bulgar ve Ukrayna çetelerine tercih ederim” şeklinde tercüme edilmiştir. Bu nedenle Bulgaristan ve Ukrayna'da “çete” kelimesi yanlış anlaşılmıştır[7].
Macron'un tartışmalı sözlerinin Bulgaristan ve Ukrayna'da kasıtlı veya kasıtsız yanlış çeviri nedeniyle yanlış anlaşılmış olması olasılığı göz ardı edilemez. Bununla birlikte, konunun temel özellikleri göz önüne alındığında, yanlış çeviri, Macron'un düşünme biçimindeki temel anlayışı değiştirmemektedir.
Bilindiği gibi, bir AB üye ülkesi olarak Bulgaristan’ın vatandaşları aslında Fransa’da yaşama ve çalışma hakkına sahiptirler. Diğer taraftan, resmi bir AB aday ülkesi olarak kabul edilmemiş olmasına rağmen Ukrayna’nın vatandaşlarına 2017'de AB'ye vizesiz seyahat hakkı verildiği bilinmektedir[8]. Bu husustaki AB kararında, “Konsey tarafından Mayıs ayında onaylanan anlaşma, biyometrik pasaport hamili Ukrayna vatandaşlarına, AB’ye seyahatlerinde, 180 gün içinde 90 güne kadar olmak üzere turizm, akrabalarını veya arkadaşlarını ziyaret, çalışma amacıyla olmayan iş amaçlı ziyaretler için vizeden muaf seyahat imkânı sağlamaktadır. Muafiyet, İrlanda ve İngiltere hariç tüm AB ülkeleri, ek olarak İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre hariç olmak üzere geçerlidir” denilmektedir. Bu düzenlemeye göre, Ukrayna vatandaşları serbestçe Fransa'ya seyahat edebilirler. Ukrayna vatandaşları Fransa'da çalışmak isterler ise, Fransa'da belirlenmiş kuralları takip etmek zorundadırlar. Bu kuralları Fransız yetkililer uygulayacaktır.
Yukarıda bahsi geçen bu tartışmalı yorumlarla Macron, Fransa'nın eski sömürgelerinden olan işçileri, bir AB üyesinin ve ayrıca AB ile yakın bağları olan Karadeniz’e kıyıdaş bir ülkenin işçilerine tercih ettiğini açıkça ortaya koymaktadır. Aslında bu yorum, Macron’un iç dünyasında Fransa’nın sömürge dönemine yönelik bir özlemin varlığına dolaylı bir şekilde işaret eden bir ifade olarak yorumlanmaya müsaittir.
*Bu yorum yazısının aslı İngilizce olarak kaleme alınmıştır.
**Fotoğraf: News Beezer
[1] Teoman Ertuğrul Tulun, “France With Macron: The Destabilizing Factor In The Balkans”, Center For Eurasian Studies (AVİM), 01 Kasım 2019, blm. Analysis, 2019 / 24, https://avim.org.tr/en/Analiz/FRANCE-WITH-MACRON-THE-DESTABILIZING-FACTOR-IN-THE-BALKANS.
[2] “Ukraine, Bulgaria Angered By French President’s Migration Comments”, Radio Free Europe, blm. Ukraine, erişim 02 Kasım 2019, https://www.rferl.org/a/ukraine-bulgaria-angered-french-president-macron-migration-comments/30249877.html.
[3] Jakob Hanke, “Bulgaria and Ukraine Issue Formal Protest over Macron’s Migration Remarks”, Politico, 02 Kasım 2019, https://www.politico.eu/article/bulgaria-and-ukraine-issue-formal-protest-over-macrons-migration-remarks/.
[4] Ivan Dikov, “Macron Enrages Bulgaria, Ukraine with Comment That He Prefers African Migrants,” European Views, November 2, 2019, https://www.european-views.com/2019/11/macron-enrages-bulgaria-ukraine-with-comment-that-he-prefers-african-migrants/.
[5] “Ukraine, Bulgaria Angered By French President’s Migration Comments”.
[6] “„Ukrainische und bulgarische Banden”: Macron sorgt mit Interview über Migration für heftigen Wirbel”, Sputnik, 31 Ekim 2019, https://de.sputniknews.com/ausland/20191031325938887-ukrainische-bulgarische-banden-macron-interview-migration/.
[7] Ivan Dikov, “Macron Enrages Bulgaria, Ukraine with Comment That He Prefers African Migrants”, European Views, 02 Kasım 2019, https://www.european-views.com/2019/11/macron-enrages-bulgaria-ukraine-with-comment-that-he-prefers-african-migrants/.
[8] “Visa-Free Travel for Ukrainians Comes into Force”, European Union, 11 Haziran 2017, blm. News, https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage_en/27990/Visa-free%20travel%20for%20Ukrainians%20comes%20into%20force.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
PAPA’NIN AZERBAYCAN ZİYARETİ: EVRENSEL KARDEŞLİK İÇİN BİR SINAMA
Teoman Ertuğrul TULUN 17.09.2016 -
TÜRKİYE LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI'NIN YÜZÜNCÜ YILDÖNÜMÜNÜ GURURLA KUTLAMAKTADIR
Teoman Ertuğrul TULUN 01.08.2023 -
KEYFİ VE DİKKATSİZ SÖYLEMLER SOYKIRIM TERİMİNİN HUKUKİ TANIMINI VE İÇERİĞİNİ YOZLAŞTIRIYOR
Teoman Ertuğrul TULUN 22.04.2022 -
TÜRKİYE'NİN F-35 PROGRAMINA KATILIMINA KARŞI ERMENİ VE YUNAN AMERİKALILARIN ORTAK KARALAMA KAMPANYASI
Teoman Ertuğrul TULUN 06.03.2018 -
TÜRKİYE'NİN BİR AVRASYA BAĞLANTI NOKTASI OLARAK GELİŞMEKTE OLAN ROLÜ - DENGELİ BİR BAKIŞ AÇISI
Teoman Ertuğrul TULUN 01.08.2024
-
AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN İSVEÇLİ ÜYESİNİN KARABAĞ ZİYARETİ VE AZERBAYCANLILARIN UNUTULAN ACILARI
Teoman Ertuğrul TULUN 16.02.2018 -
MEVCUT OTSA YÖNETİMİNİN KÖPRÜLÜ VE ADIVAR İSİMLERİNİ KALDIRMAYA YÖNELİK YENİ ÇABALARI
AVİM 24.02.2022 -
SİVASLI MURAD - PEK TANINMAYAN, TARTIŞMALI BİRKAÇ KAYNAKTA TASVİR EDİLEN BİR ERMENİ FEDAİSİ
Ahmet Can ÖKTEM 17.06.2022 -
ERMENİSTAN’IN YENİ HÜKÜMETİ
Ömer Engin LÜTEM 25.06.2012 -
YAPICI AVRASYACILIK ARAYIŞI
Mehmet Oğuzhan TULUN-Teoman Ertuğrul TULUN 16.06.2017
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"BİR ERMENİ OKULUNUN PANORAMASI: SANASARYAN KOLEJİ" BAŞLIKLI KONFERANS