
28.04.2015
Alev KILIÇ
Tek yanlı, farklı her görüşü inkarcılıkla, daha da öteye “suça” katılma ve işbirliği ile suçlayan Ermeni tarih anlatımını kabul edebilmek ne ilkesel olarak, ne bilimsel ve etik bakımdan mümkündür. Bilindiği gibi, Türkiye’nin Ermeni iddialarında karşı çıktığı üç temel unsur bulunmaktadır:
1) Birinci Dünya Savaşı içinde cereyan eden olayların soykırım olarak sunulması,
2) Savaş kayıplarını daha da dramatikleştirmek için ölenlerin sayısıyla oynanması ve Ermeni ölü sayısının artırılması,
3) Savaş öncesi çıkarılan isyan ve çatışmalarda, daha sonra doğuda Çarlık Rusya, güneyde Fransa orduları ile işbirliği halinde, Türklere çektirilen acıların ve ölümlerin inkar edilmesi.
Türkiye’nin Ermeni iddialarını ciddiye almayıp uzun süre sessiz kaldığı sürede Ermeni tek yanlı anlatım propagandası, tarih, hukuk ve siyasi destek üç ayağı üzerinde sistematik biçimde sürdürülmüş, siyasi destek sağlanmasında, Birinci Dünya Savaşında Ermenileri destekleyen Batılı ülkeler ile ermeni diyasporasının etkili olabileceği kamu oyları hedef alınmıştır.
Geç harekete geçmekle birlikte, Türkiye Ermenilerin tarihi ve hukuki iddialarına etkili karşılık verebilmiştir. Bugün gelinen noktada, Ermeni iddialarının bilimsel tarihi ayağının ve hukuk ayağının inandırıcılığını ve etkinliğini yitirdiğini söylemek mümkündür. Buna karşılık siyasi desteğin güçlü olarak devam ettiği görülmektedir. Ancak sadece siyasi desteğin sınırlarının bilincinde olan Ermeni tarafının, bozulan bu geleneksel durumu dengeleyebilmek üzere , şimdiye kadar perde arkasında kalan ortak din unsurunu, son dönemde yaygınlaşmakta olan islamofobi’yi de istismar etmek suretiyle, hatta bunu turkofobi’ye dönüştürme gayreti içinde gündeme getirebilmiştir.
Türkiye’nin Batı kamu oyunu kazanması olanaklı görülmemektedir. Sağlanabilecek başarı ancak mevcut durumu nötralize edebilmek olacaktır. Bu durumu başarısızlık olarak görmek veya yersiz biçimde kendi geçmişini sorgulamak da çözüm değildir, doğru değildir. Erivan’da yapılan 24 Nisan törenlerine Rusya Devlet Başkanı ile Fransa Cumhur Başkanının katılması Türk halkına tarihi bağların ve husumetin günümüze nasıl yansıdığını en açık biçimde gösterebilmiş olması bakımından teşekkür edilebilecek bir hatırlatma ve uyarı olmuştur. Bilindiği gibi, Birinci Dünya Savaşında, Osmanlı vatandaşı ermeniler, Anadoluyu işgal eden Çarlık Rusya’sı ordusuna katılıp Rus üniforması altında, Güneydoğu Anadoluyu işgal eden Fransız ordusuna katılıp Fransız üniforması altında Müslümanlara ve Türklere karşı, üniformalarını taşıdıkları ordu komutanlarında dahi rahatsızlık yaratan mezalimde bulunmuşlardır. Günümüzde bu iki ülkenin taraf oldukları bu olaylardan nedamet getirmeleri gerekirken, hala eski hesapların takipçisi olmaları her halde Türkiye’nin neyle karşı karşıya olduğunun ibret verici bir göstergesi olmuştur.
Tarihi-siyasi desteğe günümüzde pervasızca yeniden eklenen din boyutunun önümüzdeki dönemde olası yansımaları ise üzüntü vericidir, karamsar bir gelecek vadetmektedir. Dinler arası diyalogu içtenlikle benimseyen, medeniyetler arası işbirliğinde öncü rol oynayan Türkiye’nin, tarihi-siyasi bir polemiğin bir hristiyan-müslüman çatışması zeminine oturtulması söyleminden rahatsızlık duyması ve karşı çıkması değeri takdir edilmesi gereken , çağdaş ve uygar bir yaklaşımdır.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
GÜNEY KAFKASYA'DAKİ SON GELİŞMELER
Alev KILIÇ 22.01.2014 -
BALKAN SAVAŞLARININ YÜZÜNCÜ YILDÖNÜMÜ
Alev KILIÇ 15.10.2012 -
ERMENİSTAN GERÇEKTEN GERÇEKÇİ OLABİLECEK MİDİR?
Alev KILIÇ 27.12.2012 -
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAFKASLAR
Alev KILIÇ 06.12.2012 -
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ORTAK EKONOMİK ÇIKARLAR DEĞİL, SİYASİ VE SÜBJEKTİF DÜRTÜLERLE GÜDÜMLENMESİNİN ÖRNEĞİ TÜRKİYE’NİN DIŞLANMASINDA GÖRÜLEBİLİR
Alev KILIÇ 19.11.2012
-
ABD’NİN ORTA ASYA’YA İLGİSİ
Şevval Beste GÖKÇELİK 23.06.2021 -
NAMİBYA'DAN PAPA HAZRETLERİ FRANSUVA'YA ÇAĞRI
Alev KILIÇ 12.05.2015 -
HERKESE “UYAN” “DEVRİM”, DAĞLIK KARABAĞ SORUNU ÇÖZÜMSÜZ OLARAK KALMAKTADIR.
Nigar SHİRALİZADE 21.06.2018 -
HİNT-PASİFİK’TE BÜYÜYEN EKONOMİK BÜTÜNLEŞME
Şevval Beste GÖKÇELİK 19.07.2022 -
GKRY’DEN AB'YE TÜRKİYE'NİN ADAY STATÜSÜNÜ İPTAL ETMESİ YÖNÜNDE ÇAĞRI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 10.06.2020
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
"HARİCİYENİN YILDIZI ŞEHİT BÜYÜKELÇİ GALİP BALKAR" BAŞLIKLI KONFERANS