Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), Ankara Üniversitesi Sanat Evi’nde (ANKÜSEV) 21 Ekim 2013 tarihinde moderatörlüğünü Aslan Yavuz Şir’in yaptığı, Cenevre Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Okulu Başkanı Dr. Colum de Sales Murphy tarafından yazılan “'Aza Beast'. Attacking the Roots of War. A Bosnian Journal” başlıklı kitabın Sayın (E) Büyükelçi M. Sina Baydur tarafından yapılan Türkçe çevirisinin tanıtımı için yapılan ve Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Büyükelçi Murat Karagöz’ün de konuşmacı olarak katıldığı bir toplantı gerçekleştirmiştir.
Toplantıda ilk konuşmacı Sayın Büyükelçi M. Sina Baydur Bosna Hersek’teki görevi sırasındaki tecrübelerine değinerek kitabı tercüme ederken duygulandığını ifade etmiş, kitabın yayınlanmasının üzerinden süre geçmiş olmasına rağmen Türkçe’ye çevrilmesinin Bosna’da yaşananların daha iyi anlaşılması için büyük önem taşıdığını belirtmiştir.
Dr. Colum de Sales Murphy, Bosna Hersek’te Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yaparken yaşadığı tecrübelerini paylaştığı konuşmasında Saray Bosna’ya neden önem verdiğini anlatmıştır. Dr. Murphy’nin böyle bir trajediyi yaşayan insanların yaşadıkları drama rağmen sergiledikleri vakur duruşu ve 1914’te yaşanan trajedinin yüzüncü yılı olması sebebiyle anılmasının bugün hala Bosna’nın uluslararası alanda konuşulan en önemli konulardan birisi olmasını sağlayan iki önemli unsur olduğuna dikkat çekmiştir.
Kitabın başlığını “Aza Beast”in Radovan Karadziç ile aralarında geçen bir konuşma sırasında Karadziç’in uluslararası toplumu kastederek “Bize canavarmışız (“aza beast” ) gibi muamele yapıyorsunuz” ifadesini kullandığını, dolayısıyla kitaba bu ismin verildiğini anlatmıştır. Bu suçlamanın üzerine nasıl hissettiğini de çok bilinen bir Balkan değişi ile ifade etmiştir; Birine parmak doğrultun, diğer üç parmağın size doğrulduğunu göreceksiniz.” Bu sebeple öncelikle uluslararası toplumun ve Bosna’da büyük görevler üstlenen BM’nin çatışmaları ve vahşeti önlemekte yetersiz kaldığının vurgulanmasının önemine işaret etmiştir. Dr. Murphy konuşmasına uluslararası toplumun Bosna konusundaki tutumuna ilişkin yorumları ve eleştirileriyle devam etmiştir. Murphy konuşmasında durumu daha iyi özetleyebilmek için Bosna’daki durumu Somali’deki karışıklıkla kıyaslamıştır. Birleşmiş Milletler’in bu tür krizler sırasında hem imkanlar hem de geniş bürokrasisi sebebiyle etkisiz kaldığını ifade etmiştir. Murphy, Bosna Hersek de yaşadığı süre boyunca iki faklı insan modeliyle karşılaştığını bunlardan ilki olan realistlerin bir çatışma durumunda Birleşmiş Milletler, BM Güvenlik Konseyi ve benzeri örgütlerin harekete geçme ve karar alma süreçlerindeki gecikmelerin ve etkisizlik sebebiyle zaten insan kayıplarının önlenemeyeceğine inandıklarını, ikinci grup olan idealistlerin ise tam tersine iyimserlikle BM ve NATO gibi örgütlerin bu krizlere ivedilikle tepki vermelerinin kaçınılmaz olduğunu ve uluslararası toplumun kısa vadede etkin ve kararlı bir şekilde krizleri önleyebileceğine inandıklarını belirtmiştirDr. Colum de Sales Murphy, Birleşmiş Milletler’in izlediği politikalarda yanlış bir şeyler olduğunun altını çizerek sonlandırdığı konuşmasında, Bosna Hersek’te insanların çektikleri acı konusunda uluslararası toplumun hareket etmekte geç kaldığını belirtmiştir.
Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Büyükelçi Murat Karagöz Türkiye’nin Balkanlara yönelik dış politikasının genel hatlarını ve Türkiye’nin bu bölgeye verdiği önemi anlatmıştır. Karagöz Türk Dış politikasının Balkanlara yönelik dört önemli sütun belirlediğini ifade etmiştir: herkes için güvenlik, üst düzey siyasi iletişimin önemi, ekonomik olarak karşılıklı dayanışma ve toplum yapısının kültürel, dini vb. açılardan muhafaza edilmesi. Sayın Büyükelçi Murat Karagöz’ün Türkiye’nin Bosna Hersek konusundaki katkılarını açıklayarak sonlandırdığı konuşmasında Türkiye’nin ekonomik yatırımları ve türk bankalarının Bosna’ya yönelik düşük faizli krediler açmasının, Washington DC’de “Bosna Hersek’in Dostları” çalışma grubunun oluşturulmasına öncülük etmesi, Bosnalı ve Sırp liderlerin Türkiye’nin inisiyatifi ve teşviki ile gerçekleştirilmesinin sağlanması gibi yakın dönemde uygulanan politikaların başarıya ulaştığını ifade etmiştir.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
MADALYONUN DİĞER YÜZÜ
AVİM 15.03.2017 -
DEMOGRAFİK DEĞİŞİMLER DOĞRULTUSUNDA DİNİ KUTUPLAŞMA VE SİYASİ ETKİSİ
AVİM 15.07.2016 -
GERİLEYEN AMERİKA: TEMSİLCİLER MECLİSİNİN YÜZ KARASI VE İTİBAR KAYBI
AVİM 04.12.2019 -
ERMENİSTAN EKONOMİSİNİN DİASPORANIN İANESİNE DEĞİL BALIK TUTMAYI BECERMEYE İHTİYACI VAR
AVİM 08.10.2018 -
WOODROW WILSON, ERMENİSTAN VE UZUN ZAMANDIR DEVAM EDEN BİR RİYAKARLIKLA MÜCADELE
AVİM 20.11.2020
-
FRANSIZ SENATOSU KARARI
Ömer Engin LÜTEM 06.05.2011 -
TÜRKLER VE ERMENİLER
Alev KILIÇ 05.10.2015 -
MEVCUT OTSA YÖNETİMİNİN KÖPRÜLÜ VE ADIVAR İSİMLERİNİ KALDIRMAYA YÖNELİK YENİ ÇABALARI
AVİM 24.02.2022 -
GÜNEY KAFKASYA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA: 11-17 EYLÜL 2017
Turgut Kerem TUNCEL 19.09.2017 -
REJİM DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI SURİYE’DE ERMENİLER VE NUBAR OZANYAN TUGAYI
Tuğçe TECİMER 30.12.2024
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“BOLŞEVİK İHTİLALİ SONRASI KAFKASYA’DA TÜRKLER VE ERMENİLER” BAŞLIKLI KONFERANS