AVİM, Türkiye Ermenileri Patriği seçim süreci ile ilgili iki yorum yazısı yayınlamıştır.[1] Bu yorum yazılarında özetle Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın unvanın elinden alınışının ve yetkilerinin Almanya’daki Ermeni topluluğunun eski ruhani lideri olan Kayyum (Er. Değabah, patrik seçimini düzenlemekle sorumlu kişi) Başepiskopos Karekin Bekçiyan’a verilmesinin yarattığı soru işaretleri dile getirilmiştir.
Tüm bu süreçte Agos gazetesi istikrarlı bir şekilde Ateşyan’ı eleştirmiş, onu itibarsızlaştırmaya çalışmıştır. Aynı gazete Bekçiyan’ı ise istikrarlı bir şekilde yüceltmiş, sorun teşkil edebilecek davranışlarını görmezden gelmiştir. Kurucusu ve editörü Hrant Dink’in öldürülmesinden bu yana Agos gazetesi yayın politikasında değişim geçirmiş, giderek Türkiye karşıtlığıyla tanınan Ermeni diasporasının ağzıyla haber ve yorum yazıları yayınlamaya başlamıştır. Patrik seçimi konusunda da Agos gazetesi ve Diaspora haber kaynakları benzer çizgide ilerlemektedir: iki taraf da Ateşyan’ı olabildiğince geri plana itmeye çalışmakta, Bekçiyan’ı ise öne çıkarmaya çalışmaktadır.
Agos gazetesi bu sefer daha de ileri giderek patrik seçimine hangi adayların katılıp katılamayacağı konusunda öneride bulunma yetkisini kendisinde görmüştür. “Ermeni Soykırımı” konusunda “farkındalık” yaratmasından dolayı Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’dan ödül almış olan[2] Agos gazetesi Ermenice yayın editörü ve köşe yazarı Pakrat Estukyan, Ermenistan’da yayın yapan News.am haber portalına verdiği demeçte şunları söylemiştir: “Ateşyan’ın aday gösterileceğini düşünmüyorum. Eğer gösterilirse çok şaşırırım.”[3] Estukyan aynı zamanda Patrik adaylarının isimlerinin henüz bilinmediğini, bu sebeple de seçimde kimlerin mücadele edeceğini söylemenin güç olduğunu belirtmiştir.
Burada not düşülmesi gereken bir husus vardır: Estukyan patrik seçimine kimin katılıp katılmayacağı konusunda kendince kamuoyu yaratmaya çalışırken, mensubu olduğu Agos gazetesinin öne çıkarmaya çalıştığı Bekçiyan’la patrik seçim süreciyle ilgili söyledikleriyle çelişmiştir. Zira Bekçiyan yaklaşık bir ay önce verdiği bir demeçte seçime beş kişinin katılacağını belirtmiş, adayların isimlerini de sıralamıştır (ve aralarında Ateşyan da bulunmaktadır).
Agos gazetesi kendi ideolojik çizgisinde patrik seçimini yönlendirmeye çalışsa da, ortaya koyduğu fikirler Türkiye’nin Ermeni topluluğunun her kesimi tarafından paylaşılmamaktadır. Örnek olarak Luys Magazin, Agos’un aksine patrik seçimi konusunda dengeli bir çizgide ilerlemekte, her kesimin sesini duyurmaya çalışmaktadır.
Luys dergisi aynı zamanda ağır hastalığı sebebiyle emekli ettirilen eski Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrop Mutafyan’ın annesi ve vasisi olan Diramayr Mari Mutafyan’a yapılan ayıbı da okuyucularıyla paylaşmış, bu ayıbın sonlandırılmasını talep etmiştir:[4] Diramayr Mari Mutafyan’a İstanbul Ermeni Patrikhanesindeki misafirhane odasından çıkması istenmiş, Patrikhaneye yurt dışından gelen misafirler gerekçe olarak gösterilmiştir. Luys dergisinin imtiyaz sahibi Aram Kuran’a oğluyla ilgili verdiği röportajın bir kısmında Diramayr Hanım şunları ifade etmiştir:[5]
“Aram Kuran – Bu süreçte [II. Mesrop Mutafyan’ın hastalık sürecinde] sanıyorum Başepiskopos Aram Ateşyan hayatınızda önemli bir figür halindeydi…
Diramayr Mari Mutafyan - Başepiskopos Aram Ateşyan hastalığın başladığı günden bu güne kadar sevgili oğluma bir kardeş, bana da bir oğul vazifesi gördü. Hiçbir gün bizi yalnız bırakmadı. Patrikhanenin bahçesinde bulunan misafirhaneyi restore ettirip, Patrik Hazretlerinin ve benim kullanımıma sundu. Yaklaşık burayı 1.5 yıl kullandıktan sonra hastaneye [Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi] geçtik. Ben, haftada 1 gün patrikhanede bu yerde kalıyorum. Çünkü hastane odasında koltuk üstünde zorlanıyorum. Ancak bunu bile çok gördüler! Şimdi haber yollamışlar, “Diramayr burayı boşaltsın” diye. Ateşyan olsaydı böyle bir talep dahi dile gelmezdi…”
Patriğin annesinin Patrikhane misafirhanesinden çıkarılması kararının Kayyum Bekçiyan’nın haberi olmadan gerçekleşmiş olması mümkün değildir, zira Bekçiyan şu anda sadece kayyumluk yapmamakta, aynı zamanda Patrikhanenin Ruhani Genel Meclis kararıyla patrik yetkilerini üzerine almış bulunmaktadır. Bu sebeple ciddi bir zaruretten dolayı Patrikhane misafirhanesini kullanan Patriğin annesinin odasından çıkarılması emrini vermiş olması veya en azından bu emri onaylamış olması, bir patriğe yakışır üstün niteliklere sahip olduğunu ima eden Bekçiyan’ın hiç de vefakâr olmayan bir yönünü ortaya çıkarmaktadır.
Bu mesele Karekin Bekçiyan kontrolündeki Türkiye Ermeni Patrikhanesi ile Luys dergisi arasında tartışmaya sebep olmuştur.[6] Konuyu özetlemek gerekirse Patrikhane Luys dergisinin aktardıklarının gerçekleri yansıtmadığını ifade eden bir açıklama yayınlamıştır.[7] Luys dergisi cevaben herhangi bir tarafı tutmadıklarını, Diramayr Hanım’ın sözlerini aktardıklarını ve dergide yazılanların tam anlaşılmadan yorumlanmaya çalışıldığını savunmuştur. Agos gazetesi ise Bekçiyan kontrolündeki Patrikhaneyi haklı gören görüş belirtken, Aram Ateşyan Patrikhanenin tutumunu eleştirmiştir.
Tüm bu gelişmeler patrik seçimi ve ilgili konularda Türkiye’nin Ermeni topluluğunda ciddi tartışmalar bulunduğunu ve Ermeni diasporası çizgisinde ilerleyen Agos gazetesinin ortaya koyduğu fikirlerin toplumun sadece belli bir kesimini temsil ettiğini ortaya koymaktadır.
AVİM’in umudu Türkiye Ermenileri Patriği seçiminin polemiklerden ve karalamalardan uzak, vatandaşlık bilinci içinde, adil ve yapıcı bir ortam içerisinde gerçekleştirilmesidir.
*Fotoğraf: Agos
[1] AVİM, “Patrik Seçimindeki Kuşkular,” Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), Yorum No. 2017 / 54, 7 Temmuz 2017, erişim tarihi 18 Ağustos 2017, http://avim.org.tr/tr/Yorum/PATRIK-SECIMINDEKI-KUSKULAR ; AVİM, “Patrik Seçimindeki Kuşkular – II,” Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), Yorum No. 2017 / 60, 7 Ağustos 2017, erişim tarihi 18 Ağustos 2017, http://avim.org.tr/tr/Yorum/PATRIK-SECIMINDEKI-KUSKULAR-II
[2] Hazel Çağan Elbir, “Sarkisyan’dan Agos Yazarına Ödül,” Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), Yorum No. 2017 / 43, 26 Mayıs 2017, erişim tarihi 18 Ağustos 2017, http://avim.org.tr/tr/Yorum/SARKISYAN-DAN-AGOS-YAZARINA-ODUL ; Hazel Çağan Elbir, “Sarkisyan’dan Agos Yazarına Ödül - 2,” Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), Yorum No. 2017 / 49, 7 Haziran 2017, erişim tarihi 18 Ağustos 2017, http://avim.org.tr/tr/Yorum/SARKISYAN-DAN-AGOS-GAZETESI-YAZARINA-ODUL-2
[3] “Agos editor: I rule out Ateşyan’s nomination,” News.am, 16 Ağustos 2017, erişim tarihi 18 Ağustos 2017, https://news.am/eng/news/405036.html
[4] “Diramayr Mari Mutafyan’a Büyük Ayıp!” Luys Magazin, Yıl: 5, Sayı: 100, 12 Ağustos 2017, s. 5.
[5] Aram Kuran, “Diramayr Mari Mutafyan: ‘Bir anne olarak üzüldüm ve üzülüyorum’,” Luys Magazin, röportaj, Yıl: 5, Sayı: 100, 12 Ağustos 2017, s. 19-20.
[6] Miran Manukyan, “Diramayr polemiği büyüdü,” Agos, 18 Ağustos 2017, erişim tarihi 18 Ağustos 2017, http://www.agos.com.tr/tr/yazi/19201/diramayr-polemigi-buyudu
[7] “Tekzip Yazısı,” Türkiye Ermenileri Patrikliği, 11 Ağustos 2017, erişim tarihi 18 Ağustos 2017, http://www.turkiyeermenileripatrikligi.org/site/tekzip-yazisi/
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
NEFRET SÖYLEMİ İDDİASIYLA AVİM’E KARŞI SİBER ZORBALIK
AVİM 25.03.2022 -
“TEHCİRİN 100. YILINDA TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN YARINI: ADIL HAFIZA VE NORMALLEŞME” SEMPOZYUMU BAŞLADI
AVİM 14.05.2015 -
HRANT DİNK’İN KATLEDİLMESİNİN ONUNCU YILDÖNÜMÜ
AVİM 19.01.2017 -
AVİM'DEN BAŞSAĞLIĞI
AVİM 07.10.2014 -
MEVCUT OTSA YÖNETİMİ TARAFINDAN KÖPRÜLÜ VE ADIVAR’A YÖNELİK BAŞLATILAN KARALAMA KAMPANYASI
AVİM 11.01.2021
-
GÜNEY KAFKASYA’DA KALICI BARIŞ VE İSTİKRARIN TESİSİNE YÖNELİK BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ PLATFORMUNUN İLK TOPLANTISI
Turgut Kerem TUNCEL 10.12.2021 -
AVİM VE KONRAD ADENAUER STİFTUNG İŞBİRLİĞİ İLE “TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN GELECEĞİNE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER” BAŞLIKLI KONFERANS DÜZENLENMİŞTİR
AVİM 16.12.2015 -
GÜNEY KAFKASYA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA: 2-8 EKİM 2017
Turgut Kerem TUNCEL 10.10.2017 -
SARKOZY ERMENİSTAN’DA II
Ömer Engin LÜTEM 12.10.2011 -
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
AVİM 21.06.2015
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"BİR ERMENİ OKULUNUN PANORAMASI: SANASARYAN KOLEJİ" BAŞLIKLI KONFERANS