
26 Nisan 2015’te Tunceli’de bir anıt mezar açılmış olduğu haberi geçtiğimiz günlerde kamuoyunun bilgisine gelmiştir. Anıt, Tunceli’nin Nazimiye İlçesi’ne bağlı Aşağıdoluca Köyü’nün Pembelik Barajı’nın kıyısında 26 Nisan 2016’da inşa edilmiştir. Anıtın açılışına Fransa’dan ve Yunanistan’dan Ermeni diasporasının temsilcileri katılmıştır. Bu anıt mezar, üzerindeki isimler ve açılma gerekçesi dolayısıyla kamuoyunda infial yaratmıştır. İsimler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne farklı zamanlarda saldırılar düzenleyen farklı örgütlerin üyelerinden oluşmaktadır. Adı geçen örgütler, Türkiye Cumhuriyeti tarafından terör örgütü olarak ilan edilmiş gruplardır. Bu anıt, Türkiye Cumhuriyeti karşıtlığı ve Ermeni iddiaları propagandasına hizmet etmek üzere inşa edilmiştir. Haberin duyulması üzerine Tunceli’deki bu anıt için Tunceli Valiliği yıkım kararı almıştır[1].
Anıtta ismi bulunan teröristler farklı zamanlarda Türklere yönelik saldırılarda bulunmuş terör örgütü mensuplarıdır. 1898’de Ermeni çetelerinin başını çeken Andranik Ozanyan’dan, bugün faaliyetlerine hala devam eden TİKKO’nun eski militanlarından Armenak Bakırcıyan’a (Orhan Bakır) kadar birçok terör örgütü mensubunun isimlerine yer verilmiştir. 1973 ve 1986 arasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 34 diplomatını dünyanın dört bir yanında şehit eden terör örgütlerinden ASALA’nın elebaşı ve Hocalı’da Azerbaycanlılara karşı saldırıda bulunan Monte Melkonyan da bu isimlerden biridir. 1907 yılında Sason isyanına katılarak çok sayıda Türk’ü katleden Kevork Çavuş da bu isimler arasında yer almaktadır. İsmi geçenler arasında dikkat çeken bir isim de Hrant Dink’tir. Bir cinayete kurban gitmesi ertesinde militan Ermenilerin kahramanlaştırdığı Hrant Dink, öldürülmeden önce Ermenilerin ve Türklerin diyalog kurmaları ve bir uzlaşma sağlamaları gerektiğini savunurken pek çok aşırı Ermeni iddialarının destekçisini karşısına almıştır.
Anıtta Hrant Dink’in adının yer almasının bir diğer sebebinin de TİKKO ile bağlantılı olduğunun ihtimalidir. Tuba Çandar’ın Hrant Dink’in hayatını konu alan kitabı; Hrant Dink: An Armenian Voice of the Voiceless in Turkey’de, Masis Kürkçügil’in 1970’lerde tanıştığı Dink’e dair hatırladıklarını anlatmaktadır. 1974 yılında tanıştıklarını, Dink’in her ne kadar bu konuda ketum olsa da, TİKKO adındaki sol örgütle ilişkili olduğunu hepsinin bildiğini aktarmıştır. TİKKO’nun üyesi mi yoksa sempatizanı mı olduğunu bilmediklerini ama Armenak Bakırcıyan’la çok yakın olduklarını bildiklerini söylemiştir[2]. Diğer bir düşünce de, anıtta Hrant Dink’in adının yer almasının amacının, anıt üzerindeki diğer isimleri aklamak gayreti olasılığıdır.
Ermeni iddialarını savunanların faaliyetlerinin yalnız Türkiye dışında ve Türkiye karşıtı ortamlarda değil, yurtiçinde de gerçekleştirilebildiği, Ermeni iddialarının yüzüncü yılında Tunceli’de bir anıt dikilebilmiş olması ile görülmüştür. Teröristlerin kahramanlaştırılması çağında Tunceli’deki anıtın yıkılması kararı çıkmış olsa da benzer Ermeni propagandası faaliyetlerinin daha dikkatli izlenmesi gerektiği gözler önüne serilmiştir. Böyle bir girişimin ortaya koyduğu asıl ibret verici husus, tarihi olarak birbirleriyle ne kadar kanlı bıçaklı bir geçmişse sahip olsalar da, bu terör gruplarının Türkiye ve Türk düşmanlığı paydasında geçmiş hesapları bir kenara bırakıp işbirliği yapabilmeleridir.
[1] “Tunceli’deki sözde Ermeni soykırımı anıtı yıkılıyor” http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/son-dakika-tuncelideki-sozde-ermeni-soykirimi-aniti-yikiliyor-1536580/
[2] Çandar, Tuba. Hrant Dink: An Armenian Voice of the Voiceless in Turkey. 2016, s. “Hrant and I first met in 1974. He was very tight-lipped about it, but we all knew he was linked with a left-wing organization known as TİKKO. We didn’t know if he was a member or just a sympathizer, of course, but we knew that he was very close to Armenak Bakır. It was at around that time Armenak’s other name, Orhan Bakır, began circulating among the leaders of TİKKO, but never got to know him.”
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
-
Okur yorumu - Ek bilgi
Monte Melkonyan'ın (Avo) aynı zamanda Atina Atşemiz Galip Özmen ve 14 yaşında ki kızı Neslihan Özmen'in de katili olduğunu yazabilirdiniz.
11.12.2016
-
MACRON’UN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ANLAYIŞI: HERKESİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VAR AMA BAZILARININ DAHA FAZLA VAR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 10.09.2020 -
ÇİPRAS, WEBER’İN AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA KARŞI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 28.03.2019 -
FRANSA, 24 NİSAN’I SÖZDE ERMENİ SOYKIRIM ANMA GÜNÜ İLAN ETTİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 07.02.2019 -
CIA, ASALA VE PKK İŞBİRLİĞİ BELGELERİNİN GİZLİLİĞİNİ KALDIRDI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 14.02.2017 -
DOĞU AKDENİZ DENİZ YETKİ ALANLARI ÜZERİNDE AVRUPA BİRLİĞİ'NİN TÜRKİYE VE KKTC'Yİ SAF DIŞI BIRAKMA ÇABALARI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 09.04.2018
-
IRKÇILIK KARŞITI GRUBUN EŞ BAŞKANLIĞINA KURZ GETİRİLDİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 19.01.2022 -
WATS VE YAVUZ HIRSIZIN EV SAHİBİNİ BASTIRMASI
AVİM 20.09.2017 -
DUYURU - DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN EMEKLİ MENSUPLARININ ANKARA'DA 25 NİSAN 2015 TARİHİNDE DÜZENLEYECEKLERİ YÜRÜYÜŞ BİLDİRGESİ
Ali Kenan 21.04.2015 -
AVUSTRALYA HÜKÜMETİNİN ERMENİ İDDİALARINA CEVABI
AVİM 30.09.2015 -
TAYVAN’DAKİ SİYASİ DÖNÜŞÜM: TSAİ ING-WEN ÇİN CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI SEÇİLDİ
Mehmet Oğuzhan TULUN 21.01.2016
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
"ERMENİ FOLKLORUNUN DOĞUŞU VE GELİŞİMİ" BAŞLIKLI KONFERANS