
Türkiye’nin başlıca dış politika sorunlarından biri Kıbrıs meselesidir. Çözümü güç bir dış politika meselesi olarak Türkiye’nin karşısına gelen konulardan biri olan Kıbrıs’la ilgili olarak son günlerde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Kıbrıs adası açıklarında ve Ege Denizi’nde yaşanan gerginlikleri öne sürerek Türkiye’yi zor durumda bırakmak için çaba harcamaktadır. Bu çabalar sonuncu, Brüksel’de gerçekleştirilen üst düzey Avrupa Birliği (AB) zirvesinin sonucunda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerinin yasa dışı olduğu kararına varılmakla kalınmamış, Türkiye güçlü bir şekilde kınanmıştır. AB, Türkiye’nin GKRY’nin bölgedeki doğalgaz ve petrol rezervleri üzerindeki taleplerine ses çıkarmamasını da ayrıca istekleri arasına eklemiştir.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adanın tamamını temsil etmemektedir. GKRY, adanın yalnızca Güney kesimini temsil etmektedir. Kuzey’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ayrı bir varlık olarak yer almaktadır. Kıbrıs meselesine çözüm bulma çabalarının esası söz konusu iki devletinin barışçıl bir şekilde bir araya getirilip yeni bir Kıbrıs devleti yaratmak olduğu cihetle, Ada’daki iki yönetimin barışçıl bir şekilde aynı çerçevede eşitlik esaslarına ve iki bölgeli bir esasa göre nasıl birleştirileceği araştırılmalıdır. Halbuki, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de deniz alanları üzerinde egemenlik iddia ettiği ve bu amaçla arama ruhsatları verdiği bilinmektedir. Avrupa Birliği’nin (AB) de GKRY’yi haksız ve hukuk dışı eylemlerinde AB üyesi ülkeler arasındaki dayanışma ilkesi arkasına saklanarak desteklediği bilinmektedir. Kısa bir geçmişe baktığımızda AB’nin çeşitli organları tarafından alınan kararlara rastlamaktayız.
Avrupa Konseyi 22 Mart 2018’de açıkladığı son kararında, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de devam eden sözde hukuksuz eylemlerinden dolayı kınadığı ve “Ege denizindeki tam egemenliğin Kıbrıs ve Yunanistan’a ait olduğu” belirtilmiştir. Bir diğer maddede ise 21 Eylül 2005 ve 23/24 Ekim 2014 tarihlerinde alınan kararları gündeme getirilmiştir. 2005 tarihli karar metninde 1 Mayıs 2004 tarihinde GKRY’nin AB üyesi olduğunun ve uluslararası hukukun süjesi olarak tanındığının altı çizilmektedir.[1] 2014 tarihli karar metninde ise GKRY Türkiye’nin AB müzakere sürecine zarar vermek amacıyla görüşme başlıklarını veto edeceğini açıklamıştır.[2] Ayrıca daha önce de Türkiye’nin münhasır ekonomik bölge içinde sözde yasadışı doğal kaynak araştırması faaliyetlerinden dolayı kınanacağı belirtilmişti. Söz konusu yersiz suçlamalar bugün de mevcuttur.
Avrupa Konseyi, son karar metinlerini hatırlatarak, Türkiye’nin “acil” olarak eylemlerini sona erdirmesi gerektiği ve Kıbrıs’ın egemenliğinden doğan haklara saygı göstermesinin beklendiği, AB ve uluslararası hukuka uygun olarak, Kıbrıs’ın bölgedeki doğal kaynakları araştırabileceği ve kullanabileceği belirtilmiştir. Bu bağlamda, “iyi komşuluk ilişkilerinin” tesisi, Uluslararası Hukuk yasalarına Türkiye’nin uymak zorunda olduğu ve GKRY de dahil, tüm AB üye ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirmesi zorunluluğundan bahsedilmiştir.
Görüldüğü gibi kararda, KKTC gözardı edilerek GKRY yönetimi desteklenmektedir, teşvik edilmektedir. Bu hiç şüphesiz Doğu Akdeniz’de huzuru ve barışı bozucu bir eylem teşkil etmektedir. AB’nin tüm kurumlarıyla uluslararası hukuka saygıyı göz önünde bulundurmasının, yukarıda değinildiği gibi sadece bir ülkeyi değil, ama stratejik önemi yüksek Doğu Akdeniz gibi bir bölgede barış, istikrar ve güvenliği derinden ilgilendiren bir konuda taraflı davranmayı bir yana bırakarak sorumlu davranmaya başlamasının zamanının geldiği düşünülmektedir. AB böyle bir yönelime ne kadar erken girerse Doğu Akdeniz’de yeni bir bunalımın patlamasının önüne o kadar erken geçmiş olacaktır.
[1] Council of the European Union, Enlargement: Turkey Declaration by the European Community and its Member States,
[2] “Rum Ulusal Konseyi’nden 8 maddelik Türkiye önlemi: Türkiye’nin AB müzakereleri bloke edilecek”, AB Haber, 21 Ekim 2014, http://www.abhaber.com/guney-kibris-turkiyenin-ab-muzakerelerini-bloke-edecegiz/
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TERÖRİZMİN KAHRAMANLIK FAALİYETİ OLARAK KABUL EDİLDİĞİ ÇAĞLAR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 03.08.2018 -
ANCA’NIN SON ZAMANLARDA ARTAN SALDIRGAN PAYLAŞIMLARI VE EYLEMLERİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 05.10.2023 -
TARİHTE AŞIRI MİLLİYETÇİ KÜRT – ERMENİ İŞBİRLİĞİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 27.02.2017 -
KİTAP TANITIMI: HİTLER’İN ALTINLARI – NAZİ SAVAŞ YAĞMALARININ HİKAYESİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 16.01.2018 -
ERMENİSTAN BAĞLANTILI TERÖR TEHDİDİ DEVAM EDİYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 29.12.2017
-
SEÇİMLERİN ERTESİNDE TÜRKMENİSTAN’DAKİ SİYASAL VE SOSYO-EKONOMİK SORUNLARA BİR BAKIŞ
Gülperi GÜNGÖR 30.03.2022 -
AVRUPA İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ALMANYA ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇALMAYA BAŞLADI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 05.09.2019 -
HAYDAR ALİYEV’İN VEFATININ 12. YIL DÖNÜMÜ
AVİM 14.12.2015 -
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN ÇİFTE STANDARTLI TAKVİMİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 06.03.2018 -
KEYFİ VE DİKKATSİZ SÖYLEMLER SOYKIRIM TERİMİNİN HUKUKİ TANIMINI VE İÇERİĞİNİ YOZLAŞTIRIYOR
Teoman Ertuğrul TULUN 22.04.2022
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
"ERMENİ FOLKLORUNUN DOĞUŞU VE GELİŞİMİ" BAŞLIKLI KONFERANS