Fatih Akın’ın “Kesik” (The Cut) adını verdiği filmi, Türk basının bir kısmının ümitlerinin aksine Venedik Film Festivali’nde hiçbir ödül alamadı. Bunda kuşkusuz bu zor konuyu gerektiği gibi işleyememesi başlıca nedendir. Bunun yanında Festival Jürisi, 2015’in arifesinde Ermeni soykırım iddialarını işleyen bir filmin propaganda ağırlıklı olduğunu dikkate almış ve siyasi bir tartışmaya karışmak istememiş de olabilir.
2000’li yıllarda Ermenilerin soykırım görüşlerini yansıtan diğer filmlerin de başarısız olduğunu hatırlıyoruz. Bunların başında Atom Egoyan’ın Ararat Filmi gelmektedir. Sanat filmleri alanında bazı ödülleri bulunan Egoyan'ın 2002 yılında senaryosunu yazıp çektiği bu film, içerdiği dehşet sahneleri yanında karmakarışık hikâyesi nedeniyle de seyirciler tarafından beğenilmemişti. Ermeni asıllı İtalyan yazar Antonia Arslan’ın bir kitabına dayanılarak 2007 yılında tanınmış İtalyan rejisörleri Taviani kardeşler tarafından çekilen “Tarla Kuşu Çiftliği” filmi de tüm gayretlere rağmen hiçbir ödül alamamış ve yeterli seyirciyi toplayamamıştı.
“Kesik”in kamuoyunda adının duyulması için aylar öncesinden çaba harcandığını görüyoruz. Önce Cannes Film Festivali’nde gösterileceği öne sürülmüş sonra Fatih Akın filmini geri çekmiştir. Bunun bazı baskılar ve aldığı tehditler nedeniyle yaptığına dair basında haberler görülmüştür ancak kimin baskı yaptığı veya tehdit ettiği açıklanmamıştır. Venedik Film Festivali'nden kısa süre önce de tehditler alındığı teması yeniden gündeme gelmiştir. Ayrıca Fatih Akın’ın Hrant Dink hakkında bir film yapmak istediği ancak bu rolü oynayacak Türk bulamadığı yolundaki sözleri de bu tehdit temasının kullanılmaya devam edildiğini göstermiştir.
Basına gelince, yabancı ülkeler basınında “Kesik” filminin tanıtılmasından sonra çıkan yazılar genelde olumsuzdur ve Venedik Film Festivali’nde bir ödül kazanamayacağının işaretini vermiştir. Buna karşın Türkiye’deki yazılar genelde olumludur ve bu kez, Ermeni soykırım iddialarını canıgönülden destekleyen liberal aydınlar yanında, büyük gazetelerden bazı yazarların da filmi övdükleri ve mutlaka Türkiye’de gösterilmesini istedikleri görülmüştür. “Kesik” bu derecede desteklenmesine karşı Festival’e kabul edilmiş diğer Türk filmi olan Kaan Müjdeci’nin “Sivas”ına pek ilgi gösterilmemesini açıklamak zordur. Acaba bu yazarlarımıza göre bir filmin değerli olması için mutlaka siyasi bir niteliği veya siyasi bir mesajı olması mı gerekmektedir? Bu arada “Kesik” hiçbir ödül almazken “Sivas”a Jüri Özel Ödülü verildiğini memnuniyetle belirtelim.
Ermenistan gelecek yıl 1915 olayların yüzüncü yıl dönümünde soykırım iddialarının geniş bir şekilde tanınmasını sağlamak için büyük bir çaba içindedir. Bu amaçla kurulmuş ve Başkanlığını bizzat Serj Sarkisyan’ın yaptığı bir devlet komitesi yapılacak etkinlikleri planlamaktadır. “Kesik” filminin Venedik’teki başarısızlığı 100. yıl için öngörülen etkinlikler bakımından kötü bir başlangıç olmuştur.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
FRANSIZ SENATOSU KARARI
Ömer Engin LÜTEM 06.05.2011 -
İSVEÇ PARLAMENTOSUNUN KARARI
Ömer Engin LÜTEM 11.03.2010 -
AVUSTURYA VE LÜKSEMBURG: İLİŞKİLERİ ONARMA ÇABALARI
Ömer Engin LÜTEM 04.10.2015 -
FRANSA VE ERMENİ SOYKIRIM İDDİALARI
Ömer Engin LÜTEM 17.01.2011 -
JOACHİM GAUCK VE TÜRKİYE
Ömer Engin LÜTEM 19.05.2015
-
TÜRKİYE-ERMENİSTAN PROTOKOLLERİNİN GELECEĞİ
Ömer Engin LÜTEM 24.01.2010 -
DİN VE ÇİFTE STANDARTLAR
Mehmet Oğuzhan TULUN 22.04.2016 -
HAGOP BABİKYAN, 1909 ADANA OLAYLARI VE HAIGAZIAN ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
AVİM 28.07.2021 -
17 KASIM: BİR ÖRGÜTÜN TÜRKİYE’DE AÇTIĞI YARALAR
AVİM 18.11.2021 -
AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTER MECLİSİ AGİT MİNSK GRUBU’NA BOYUN EĞDİ
Ali Murat TAŞKENT 28.01.2016
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ZİYA GÖKALP VE TURAN DÜŞÜNCESİ” BAŞLIKLI KONFERANS