KRALDAN KRALCI FRANSA
Yorum No : 2025 / 9
05.02.2025
4 dk okuma

“Fransa Ermeni soykırımını resmen tanır[1].” Bu cümle, ilk bakışta sıradan bir cümle gibi görülebilir. Ancak, Fransa 29 Ocak 2001 tarihinde bu tek cümleden oluşan bir kanunu kabul etmiştir. Söz konusu tek cümlelik kanunun herhangi bir yaptırımı bulunmamaktadır. Bu kanunu, kabulünün yıldönümünde Paris’in Erivan Büyükelçisi Olivier Decottignies tekrar hatırlatmıştır. Fransız Büyükelçi bu hatırlatmayı X platformu aracılığıyla takipçileriyle Ermenice olarak paylaşmıştır[2]. Aynı tarihte Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Davos Ekonomi Forumu dolayısıyla İsviçre’de bulunmuştur. Forum’un yanı sıra, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın İsviçre’deki Ermeni cemaati ile görüşmesindeki ifadeleri dünya kamuoyunda dikkat çekmiştir. Başbakan Paşinyan’ın “soykırım”ı sorgulayan ifadeleri, Fransa’nın bu yasasının da bir kez daha sorgulanmasına zemin hazırlamıştır.  

Ermenistan Başbakanı uzun bir süredir alışılmış Ermeni söyleminin ötesinde açıklamalar yapmaya devam etmektedir. Davos Ekonomi Forumu kapsamında gittiği İsviçre’deki temaslarında yeni tartışma konularının fitilini ateşlemiştir. Bu açıklamalardan bazılarını hatırlayalım: “Nasıl oldu da 1939’da Ermeni Soykırımı diye bir gündem yoktu ve nasıl oldu da 1950 yılında böyle bir gündemimiz oldu?,” “Ne olduğunu, neden olduğunu anlamamız gerekiyor. Yaşananları nasıl, kim vasıtasıyla algıladık?”[3] gibi Ermeni toplumunu düşünmeye iten sorular sorarak büyük bir yankı uyandırmıştır.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bu açıklamalarına ilk tepki, Ermeni Diasporası’nın yanı sıra Ermeni Devrimci Federasyonu’ndan yani uluslararası adıyla Armenian Revolutionary Federation (ARF) cephesinden gelmiştir. Bilindiği gibi ARF, Taşnak Partisi’nin ya da Taşnaksutyunun temsilcisidir. Türk Diplomatlarını canice katleden Ermeni Soykrımı için Adalet Komandoları’nın (İng. Justice Commandos of the Armenian Genocide, JCAG) kurucusudur. Dolayısıyla, sözde soykırımdan bahsedenlerin hangi eksende yer aldıklarının değerlendirilmesi önem taşımaktadır.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın İsviçre’deki Ermeni toplumu ile görüşmesi sırasında sarf ettiği sözlerin ışığında, Fransa’da kabul edilen sadece tek bir cümleden oluşan yasanın kabul edildiğinin üzerinden 24 yıl geçtiğinin Paris’in Erivan Büyükelçisi tarafından 29 Ocak 2025 tarihinde hatırlatılması ise, 1915 olaylarının Fransa tarafından tarihi ya da hukuki bir gerçeğin yansıtılması olarak değil, siyasi amaçlarla savunulduğu algısını kuvvetlendirmektedir. Fransa’nın diasporadan ve terör örgütü kurucusu ARF’den ayrı olarak bu şekilde bir ifadede bulunması hangi eksende bulunduğunu sorgulatır mı bilinmez ancak Türkiye cephesinden bakıldığında Fransa’nın ilgili konuya dair tutumunun akıllarda tutulması yararlı olacaktır. Dikkat çeken husus şu ki, “soykırım” ifadesinin tartışmaya açık bir konu olduğunun bizzat Ermenistan Başbakanı tarafından söylenmesi, Türkiye’nin de tarihi gerçekler itibariyle devamlı savunduğu bu görüşün Ermenistan Başbakanının ağzından duyulması önemli bir gelişmedir. Fransa bu tabloda “kraldan daha fazla kralcı” imaj çizerken bu yaklaşımından hiç utanç duymadığını görmek üzüntü ile karşılanmaktadır.

 

 

 

*Fotoğraf: https://armenpress.am/tr/article/1209328

 

[1] “Article 1 de la loi n° 2001-70 du 29 janvier 2001 relative à la reconnaissance du génocide arménien de 1915,” Legifrance.gouv.fr, 30 Ocak 2025,

https://www.legifrance.gouv.fr/loda/id/JORFTEXT000000403928.

[2] “24 տարի առաջ այս օրը՝ 2001 թ. հունվարի 29-ին, Ֆրանսիան ճանաչեց Հայոց ցեղասպանությունը։, 24 yıl önce bugün, yıl 2001. Fransa, 29 Ocak'ta Ermeni Soykırımı'nı tanıdı.,” x.com, 29 Ocak 2025, https://x.com/O_Decottignies/status/1884500935465980046.

[3] “Paşinyan’ın “Ermeni soykırımının tarihi gözden geçirilsin” önerisine Ermeni diasporası sert tepki verdi,” VOA, voaturkce.com,  30 Ocak 2025, https://www.voaturkce.com/a/pasinyanin-ermeni-soykiriminin-tarihi-gozden-gecirilsin-onerisine-ermeni-diasporasi-sert-tepki-verdi/7956715.html.


© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



  • Sevil KAPLUN - Pasinyan yeni beyanlari
    Paşinyan'ın 1915 olaylarını soruşturan ifadeleri Türklerle ilişkileri ne derece düzeltmek istediğini gösteriyor. Büyük cesaret doğrusu takdir etmemek mümkün değil. Ermenistan'da şiddetli tepki yarattı, canına kıyabilirler. ama Paşinyan yılmıyor. Türklerin firsattan istifade "gelin tarihi olayları masaya koyup inceleyelim" demesi gerekmez mi? Dünya kamu oyuna karşı nihayet tezimizi anlatabilir, en azından içlerine bir süphe koymuş olurduk. Ancak Devletimizde bu konuda tek söz yok, hiçbir zaman olmadı. Acizlik mi yoksa bizim bilmediğimiz birşey mi biliyorlar?
    08.02.2025
  • Nuh KIZILAY - Ermeniler
    Bu tür kısır tartışmaları kaşımak kimseye fayda sağlamaz ekonomik açıdan Ermenistan ın Dünyaya açılmasını sağlayacak Türkiye Azerbaycan ile iktisadi konularda işbirliğinin yolları araştırılmalı Ülkelerimiz durduğu yerde durmuyor her türlü üretim imkanı mevcut bundan faydalanan yakınımızdaki diğer ülkeler var, örnek Gürcistan, yüzlerce vatandaşları ülkemizde çalışıyorlar ve kazandıklarını ülkelerine dolar olarak gönderiyorlar ayrıca her türlü mal alım satımı yapıyorlar ayrıca bu ülkeye Turlar düzenleniyor, kimse geçmişte olan olaylardan dolayı para ödemez boş uğraş, yurtta barış Dünyada barış.
    06.02.2025