İki yıl önce yayımladığımız “Yapıcı Avrasyacılık Arayışı” başlıklı AVİM yorumumuzda, Avrasyacılık kavramını ele almış ve Türkiye'de bu kavramın yaygın olarak Batı’ya karşıt veya onunla uyuşmazlık olarak sınıflandırıldığını, ancak bu tür görüşlerin esasında Avrasya kavramının temel anlamına karşı haksızlık olduğunu dile getirmiştik.[1] Bu bağlamda aşağıdaki hususları belirtmiştik:
“Coğrafi olarak Avrasya, Lizbon’dan Vladivostok’a uzanan devasa bir toprak parçasını kapsamaktadır. Dolayısıyla Türkiye açısından Avrasyacılığın ille de yukarıda belirtildiği gibi tanımlanması veya geliştirilmesi için bir zorunluluk bulunmamaktadır. Türkiye’nin çıkarlarına en çok hizmet edecek olan şey, esasında, Türkiye’nin, bir yandan Türkiye’nin Batı ile olan kurumsallaşmış ilişkilerine değer veren, bir yandan da Türkiye’nin doğusu ile ilişkilerinin arttırılmasının vaat ettiği potansiyelle ilgilenen bir ‘Yapıcı Avrasyacılık’ benimsemesidir. Bu bağlamda Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) öne çıkardığı bu Avrasyacılık anlayışı, özetle Batı’nın reddedilişine dayalı anlayışı reddetmekte, Türkiye açısından Avrasya kavramını daha farklı bir şekilde yorumlamaktadır. […]
AVİM’in savunduğu bu Yapıcı Avrasyacılık için ilk baştan itibaren uygun bir çerçeve program oluşturulmasının gerektiği de belirtilmelidir, zira bu Türkiye’nin Avrasya’nın Asya kısmıyla ilişkilerini genişletmesi için gerekli olacaktır. Böyle bir program, basit ikili anlaşmalardan başlayarak, Türkiye’nin Yapıcı Avrasyacılığının örnek olarak Rusya’nın Neo-Avrasyacılığıyla yan yana aynı coğrafyada var olmasını sağlayacaktır. Türkiye’nin Yapıcı Avrasyacılığının bölgesel iş birliğini teşvik etmeye yönelik olduğu unutulmamalıdır. Bahsi geçen çerçeve program böylece Türkiye’nin Yapıcı Avrasyacılığının, örnek olarak bölgesel iş birliğinden ziyade (Rus) etki alanı yaratmaya çalışan Rusya’nın Neo-Avrasyacılığından ayırt edilmesini sağlayacaktır.”
Söz konusu AVİM yorumunda ayrıca şu değerlendirmede bulunmuştuk:
“Yapıcı Avrasyacılık Türkiye’de yaygın olan diğer Avrasyacılık görüşlerinin aksine Türkiye’ye fayda sağlayacaktır; zira Yapıcı Avrasyacılık yeni rekabetler ve düşmanlıklar yaratmayı reddetmekte, bunun yerine değişen bir dünyada Türkiye’nin kendisini daha iyi konumlandırabilmesine imkân verecek iş birliği için yeni yollar açmayı amaçlamaktadır. Bu, Türkiye’nin Batı ile bütünleşmesini muhafaza ederken aynı zamanda Doğu ile yeni bir bütünleşme sürecini başlatmasına izin verecektir. Yapıcı Avrasyacılık böylece Türkiye’nin Batı ila Doğu arasında gerçek anlamda bir bağlantı noktası olarak faaliyet göstermesine olanak sağlayacaktır.”
Yakın zamanda yayımladığımız bir AVİM analiz yazısında Avrupa Birliği’nin (AB) Orta Asya’daki yeni 2019 stratejisini incelemiş ve bu stratejiye dair değerlendirmemizi dile getirmiştik.[2] Söz konusu analizimizde ayrıntılı bir şekilde açıklandığı üzere, AB geçtiğimiz ay AB Konseyi’nin 17 Haziran’da Orta Asya’yla ilgili yeni bir AB stratejisine ilişkin sonuçları kabul ettiğini açıkladı. AB, bu yeni stratejiyle, AB politikalarını bölgede ortaya çıkan yeni fırsatlara uyarlamayı öngörmektedir. AB, yeni stratejisinde, Orta Asya’nın Avrupa-Asya bağlantısının geliştirilmesi hususundaki küresel çabalardaki stratejik rolünü kabul etmekte ve bu çabaların bölgeye yarar sağlaması gerektiğini vurgulamaktadır. Yeni AB stratejisi, Birliğin Orta Asya'da esnekliği, refahı ve bölgesel iş birliğini desteklemeye odaklanacağını belirtmektedir.
AB’nin yeni 2019 Orta Asya stratejisinin “Yapıcı Avrasyacılık” kavramı için iyi bir örnek teşkil ettiğini söylememiz mümkündür. Bu bağlamda, AB'nin ve Türkiye'nin “Yapıcı Avrasyacılık” kavramı çerçevesinde Orta Asya'da iş birliği yapmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Böyle bir sonuca ulaşılabilmesi için AB’nin Türkiye'yi Balkanlar'da yaptığı gibi bir rakip olarak görmekten kaçınması ve rekabete girmek yerine 55 yıllık ortağı Türkiye ile Orta Asya'da iş birliği yapması gerekmektedir. Birlikten güç doğacağının akılda tutulmasında yarar bulunmaktadır.
**Bu analiz yazısının aslı İngilizce olarak kaleme alınmıştır.
**Resim: https://avim.org.tr
[1] Mehmet Oğuzhan Tulun ve Teoman Ertuğrul Tulun, “The Necessity Of Constructive Eurasianism”, Center For Eurasian Studies (AVİM), 12 Haziran 2017, blm. Commentary, 2017/51, https://avim.org.tr/en/Yorum/THE-NECESSITY-OF-CONSTRUCTIVE-EURASIANISM.
[2] Teoman Ertuğrul Tulun, “EU’s Central Asia Strategy 2019: What Is New?”, Center For Eurasian Studies (AVİM), 10 Temmuz 2019, blm. Analysis, 2018/16.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TÜRKİYE LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI'NIN YÜZÜNCÜ YILDÖNÜMÜNÜ GURURLA KUTLAMAKTADIR
Teoman Ertuğrul TULUN 01.08.2023 -
19 MAYIS VE PONTUS HİKÂYELERİ
Teoman Ertuğrul TULUN 24.05.2019 -
HİNDİSTAN'DAKİ MÜSLÜMAN-KARŞITI IRKÇI SÖYLEMDE ENDİŞELENDİREN YÜKSELİŞ
Teoman Ertuğrul TULUN 13.12.2022 -
15. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE GİDEN YOLDA AVİM
Teoman Ertuğrul TULUN 30.01.2023 -
ERMENİSTAN, AB VE EKONOMİK DESTEK İÇİN YENİ BİR ÇERÇEVE
Teoman Ertuğrul TULUN 30.07.2018
-
FRANSA TARTIŞMALARI IŞIĞINDA 2015 ÖNCESİ ERMENİ DİASPORASI FAALİYETLERİ
Aslan Yavuz ŞİR 21.12.2011 -
AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANIYOR
Hande Apakan 13.04.2014 -
ERMENİSTAN’DA DİN, DEVLET İŞLERİNE KARIŞIYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 04.06.2024 -
D.L. PHİLLİPS’İN TÜRKİYE-ERMENİSTAN PROTOKOLLERİ DİPLOMATİK TARİHİ (TAM METİN)
Ömer Engin LÜTEM 01.04.2012 -
BM GENEL SEKRETERİ BAN KI-MOON PAPA FRANSUVA'YI TASHİH ETTİ
AVİM 13.04.2015
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"DEVAM EDEN DEVLET-HALEF DEVLET TARTIŞMALARI VE ULUSLARARASI SORUMLULUĞA HALEFİYET TEORİLERİ IŞIĞINDA ERMENİ MESELESİ" BAŞLIKLI KONFERANS